poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: do watku zamknietego: "Prosze o porade"  (Przeczytany 23508 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2333
  • -Otrzymane: 626
  • Reputacja: +10/-5
do watku zamknietego: "Prosze o porade"
« dnia: 18 Lut 2013, 18:35:31 »

aisak nikt nikogo nie wyzywa ! Gdzie to przeczytałaś ? Chcę jedynie zaoszczędzić matce po przejściach nerwów !
Nie znamy wszystkich szczególów i nie potrafimy odpowiedzieć, a takie domniemanie tylko wkurza .
Tego matce w tej chwili najmniej potrzeba ! Przypomnij sobie czego najbardziej potrzebowałaś w twojej sytuacji ?
Odpowiem ci : mądrego i życzliwego podejścia i SPOKOJU !!!   

P.s. kiedyś komuś napisałaś nie pamięta wół... ;) :D

Poniewaz w powyzszym watku nie moge sie juz wypowiedziec, chociaz MC "wyblagala" otwarcie watku na chwile, by mi mogla odpowiedziec ;), totez odpowiem tutaj:

Ehhhh MC, chodzilo o wyzywanie sie od "salowych" itp, zreszta dobrze mnie rozumiesz, jak mniemam ;). Wlasnie o ten SPOKOJ chodzi.  A wol pamieta, pamieta, nie ma obawy.... Ale czy Ty rowniez pamietasz, jak sama prosilas w innym watku o NIE PROWOKOWANIE zachowaniem . Po co nam a szczegolnie nadusi awantura, prawda ;) :)?
"Bądź uroczy dla swoich wrogów – nic ich bardziej nie złości.... :)))"

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 242
  • Reputacja: +16/-12
Odp: do watku zamknietego: "Prosze o porade"
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Lut 2013, 18:43:59 »
A ja myslalam ze chodzi o porade i rzeczowe wyjasnienie a nie o poklepywanie po pleckach.

Nadusiaa nie zazna sie spokoju jesli zamiast porady bedzie sie jeszcze bardziej zaostrzalo sprawe a madre podejscie to takze uczciwe podejscie.

Do drwiacych odzywek Malej Czarnej jestem przyzwyczjona  :) albo pisze sie to co MC chce zeby pisac albo jest sie wrogiem.

Kultura wymiany pogladów? Kultura dyskusji? Respektowanie odmiennego zdania? Tak ...jakby...nieistniejace.

...na nasze oddalenie, na naszą nieobecność i rozmów obojętność listek, iskierkę, cień jak kotwicę wbij w nasze serca.... Leszek Aleksander Moczulski

MalaCzarna

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 18 Lut 2013, 18:47:19 »
aisak przeczytaj maila prywatnego ...nie mogę pisać publicznie o tym .

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #3 dnia: 18 Lut 2013, 18:52:56 »
A ja myslalam ze chodzi o porade i rzeczowe wyjasnienie a nie o poklepywanie po pleckach.

Nadusiaa nie zazna sie spokoju jesli zamiast porady bedzie sie jeszcze bardziej zaostrzalo sprawe a madre podejscie to takze uczciwe podejscie.

Do drwiacych odzywek Malej Czarnej jestem przyzwyczjona  :) albo pisze sie to co MC chce zeby pisac albo jest sie wrogiem.

Kultura wymiany pogladów? Kultura dyskusji? Respektowanie odmiennego zdania? Tak ...jakby...nieistniejace.
     Tzn poklepywanie po pleckach tez jest potrzebne, wiem to po sobie, jak lzy mi lecialy po klawiaturze, to niezbyt rozumialam, ze ktos mi chce pomoc zyczliwa porada i uczciwym podejsciem do tematu. W tym czasie bardzo mi wlasnie brakowalo rodziny, przyjaciol, ludzi, ktorzy powiedzieliby po prostu: "nie martw sie, bedzie dobrze, jestes dzielna...", poklepali po pleckach, przytulili, itp, itd.  Dopabuse kilka dni po przejsciach dociera do czlowieka, ze tak naprawde to wiele osob chcialo pomoc, tylko w rozny sposob :).

Offline happybeti

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1104
  • -Otrzymane: 715
  • Reputacja: +48/-71
« Odpowiedź #4 dnia: 18 Lut 2013, 19:33:15 »

@ae@ , zawsze szanuję Twoje wyważone i rozsądne wypowiedzi  :).
Ale tym razem Nadusiaa napisała, ze zwolnienie lekarskie było na dzieci, więc ...o co chodzi?
Ja co prawda nie znam realiów duńskich, nie wiem, jak to jest z chorobami dzieci i opieką nad nimi, bo mój szef akurat łaskawy w tym względzie i nigdy problemów nie robił, gdy musiałam z małą w domku siedzieć ;).
Zwyczajnie trudno mi uwierzyć, by  w tak cywilizowanym kraju jak Dania, matka nie miała prawa do wolnego na opiekę nad CHORYM dzieckiem.
Kto odpowiedzialny zgodzi się zostać z dzieckiem z wysoką goraczką??? A co dopabuse z trojgiem?
Pomijam już fakt, że "standardowo" zapewniona na czas pracy opieka to , powiedzmy, dagpleje, żłobek czy przedszkole. "Babysitter" zatrudnia sie raczej okazjonalnie i na pewno nie wtedy, gdy chore jest dziecko.
Fakt, że konkretna porada jest Nadusi potrzebna, ale....chyba nie w tej chwili, bo ona i tak nie ma teraz głowy do tego ;).Wydaje mi się, że teraz potrzebowała się wyżalić i pocieszenia.
A jak dzieci wyzdrowieja, możemy wspólnie zastanowić sie, czy jest jakieś wyjście.

BTW, to, co pisałam o zmianie "opiekuna", to tez nie jest takie proste i w niewielu wypadkach taka prośba jest wysłuchana.Trzeba udowodnić niekompetencję lub/i celowe wprowadzanie w bład oraz łamanie przepisów (jak to miało miejsce w przypadku tej mojej koleżanki), by taka prośba została pozytywnie załatwiona.Samo "że pani jest niemiła w kontakcie" to trochę chyba za mało...Bo to odczucie subiektywne.

" Polak gorszego sortu"

Offline ayme

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 36
  • -Otrzymane: 48
  • Reputacja: +1/-5
« Odpowiedź #5 dnia: 18 Lut 2013, 19:54:22 »
niestety a moze stety musze sie zgodzic z wypowiedzia kolezanki Æ ,ze w Dani nie istnieje cos takiego jak zwolnienie chorobowe na dziecko...Dunki biora zwolnienie na siebie na zmiane z mezem ,np ona 2 dni , on jeden, podrzucaja dziecko babci jak ona nie pracuje(tak, tak to bardzo czeste wbrew pozorom), podkuruja dziecko przez ok 3 dni i wysylaja czesto na antybiotyku do zlobka , nieraz  daja czopka Panodil przed oddaniem zeby nie bylo gorace.W komunie   kopenhaskiej  jest instytucja tzw bedstemor z komuny , dla samotych matek to przysluguje -pani z komuny ktora przychodzi i opiekuje sie dzieckiem w domu za oplata chyba  200kr za dzien ,(nie pamietam dokladnie) jedna pielegniarka bardzo chwalila to rozwiazanie.Dawno temu w innej komunie widzialam ,ze  przychodza z chorum dzieckiem do pracy (tak ,tak jest takie prawo)kiedys pielegniarka byla w pracy z chorym synkiem , ropa mu sie lala z uszka..byl juz starszy ok 5 lat wiec bawil sie kacie i lezal na sofie...Jezeli jednak dziecko jest bardzo , bardzo chore i lezy w szpitalu mozna dostac  urlop bezplatny na opieke nad nim tak jak np urlop z powodu opieki nad badzo chorym wspolmalzonkiem(bardzo chorym w Dani tzn umierajacym).

Offline happybeti

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #6 dnia: 18 Lut 2013, 20:00:11 »
Dzięki , ayme, za szczegółowe wyjaśnienie :)
Cóż....jeszcze pewnie wiele rzeczy mnie w tym kraju zadziwi ;) ;D
" Polak gorszego sortu"

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 18 Lut 2013, 20:00:11 »

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #7 dnia: 18 Lut 2013, 20:10:29 »
Dzięki , ayme, za szczegółowe wyjaśnienie :)
Cóż....jeszcze pewnie wiele rzeczy mnie w tym kraju zadziwi ;) ;D
60, 59, 58........, oki, moge podziekowac ;D!

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 242
  • Reputacja: +16/-12
« Odpowiedź #8 dnia: 19 Lut 2013, 04:48:35 »
Do happybetti: nigdzie nie znalazlam ze zwolnienie lekarskie bylo wystawione na dzieci, jedynie: ...tu niejest napisane co im jest no to maz do niej ze jak chce wiedziec to niech zapyta sie lakarza albo niech przyjedzie do domu i sprawdzi co im jest...
Tak z ciekawosci : czy maz tak samo powiedzialby do swojego pracodawcy? Bo jobcenter/panstwo jest "pracodawca" nadusiaa bo od panstwa dostaje zasilek? Czy tez maz bylby ostrozniejszy w swoich wypowiedziach do wlasnego szefa?

W Danii nie ma "zwolnien lekarskich na dzieci", wiec zrozumiale jest ze jobcenter moze zatrzymac wyplacanie pieniedzy.

....A jak dzieci wyzdrowieja, możemy wspólnie zastanowić sie, czy jest jakieś wyjście.... Moze byc za pózno i nadusiaa straci prawo do zasilku.

Do Mala czarna: do mnie tez moglabys cos na priv wyslac  ;D Badz co badz to o mnie piszesz  ;D
...na nasze oddalenie, na naszą nieobecność i rozmów obojętność listek, iskierkę, cień jak kotwicę wbij w nasze serca.... Leszek Aleksander Moczulski

Offline happybeti

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #9 dnia: 19 Lut 2013, 07:35:06 »
@ @ae@
No, właśnie przez to, że ponoć pani w Jobcenter powiedziała "tu nie jest napisane, co im jest", zrozumiałam, że zwolnienie dotyczyło dzieci .No, nieważne ;)- skoro i tak nie ma możliwości wystawienia zwolnienia na dzieci.Ale ja tego nie wiedziałam, stad mój zdziwiony komentarz  ;).
To, że Jobcenter jest "pracodawcą" to rozumiem i rozumiem, ze takie same obowiązują tam reguły- musisz byc "gotowa do podjęcia pracy" i dyspozycyjna.Jedynie ta opieka nad chorym dzieckiem mnie zmyliła, bo myslałam, że rodzice mają do tego prawo.

Oczywiście , nie chodzi mi o to, by teraz Nadusia "olała sprawę" z Jobcenter i wbrew obowiązującemu prawu robiła, co jej pasuje.Po prostu chodzi o to, by zastanowić się, co w takich sytuacjach robić w przyszłości i być na nie przygotowanym :).

Jeszcze raz dzięki za wyjaśnienie, zawsze dobrze się czegoś nowego dowiedzieć, choćby mi sie to nie podobało ;) (bo nadal uważam, ze jakieś systemowe rozwiązanie problemu chorego dziecka a pracy powinno być :)).No, ale ja moge sobie "uważać", a jest , jak jest ;)
" Polak gorszego sortu"

inna

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 19 Lut 2013, 07:47:49 »
@ @ae@
No, właśnie przez to, że ponoć pani w Jobcenter powiedziała "tu nie jest napisane, co im jest", zrozumiałam, że zwolnienie dotyczyło dzieci .No, nieważne ;)- skoro i tak nie ma możliwości wystawienia zwolnienia na dzieci.Ale ja tego nie wiedziałam, stad mój zdziwiony komentarz  ;).
To, że Jobcenter jest "pracodawcą" to rozumiem i rozumiem, ze takie same obowiązują tam reguły- musisz byc "gotowa do podjęcia pracy" i dyspozycyjna.Jedynie ta opieka nad chorym dzieckiem mnie zmyliła, bo myslałam, że rodzice mają do tego prawo.

Oczywiście , nie chodzi mi o to, by teraz Nadusia "olała sprawę" z Jobcenter i wbrew obowiązującemu prawu robiła, co jej pasuje.Po prostu chodzi o to, by zastanowić się, co w takich sytuacjach robić w przyszłości i być na nie przygotowanym :).

Jeszcze raz dzięki za wyjaśnienie, zawsze dobrze się czegoś nowego dowiedzieć, choćby mi sie to nie podobało ;) (bo nadal uważam, ze jakieś systemowe rozwiązanie problemu chorego dziecka a pracy powinno być :)).No, ale ja moge sobie "uważać", a jest , jak jest ;)

Widzisz malo wiesz a duzo szczekasz ::)

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #11 dnia: 19 Lut 2013, 07:54:03 »
Jobcenter placi za GOTOWOSC do PRACY. Majac chore dzieci nie jestes gotowa. Gotowosc do pracy oznacza, ze jak dzisiaj zadzwonia, ze masz prace od jutra, to jestes w stanie pojsc do pracy. Tak wiec Pani i tak byla mila. CIesz sie, ze nie byla sluzbistka i nie zrobila tego co mowia przepisy - czyli nie wstrzymala zasilku az do czasu kiedy wyzdrowieja dzieci. .
Zwlaszcza, o czym juz tu napisano. Generalnie nie honoruje sie w Danii zwolnien na dzieci.

W niektorych zakladach byc moze tak: ja mam na przyklad 2 dni, a moj maz moze byc w domu przez caly okres choroby dziecka, ale to wszystko wynika z indywidualnych kontraktow. Jednak na 100% zwolnien na dzieci nie honoruje Job Center. Ciesz sie wiec, ze mimo arogancji Twojego meza, Pani byla wyrozumiala.

Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

varszafiak

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 19 Lut 2013, 08:29:49 »
No coz niefortunnie maz sie "wyklepal" .... pytanie tylko jak bardzo to ubodlo "Pania w okienku"....  jezeli to ta DunskaPolka z jobcenter w Kopenhadze to spodziewalbym sie wizyty w domu urzednika panstwowego.
Mojej znajomej przyniesiona list ktory zazwyczaj wysylany jest poczta ... ponoc bylo tak blisko ze szkoda czasu i pieniedzy.

Offline happybeti

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #13 dnia: 19 Lut 2013, 14:10:53 »
Widzisz malo wiesz a duzo szczekasz ::)
A ty masz cos mądrego do powiedzenia, czy tylko tak się podniecasz?
Ludzie inteligentni uczą się całe życie i cieszą sie, że moga się czegoś nowego dowiedzieć, nawet, gdy to "coś" stoi w sprzeczności z posiadaną dotychczas wiedzą.
Ludzie ograniczeni umysłowo, jak Ty, kurczowo trzymają się jednego  i są przeświadczeni, ze wszystkie rozumy pozjadali.
" Polak gorszego sortu"

Offline Idris

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 45
  • -Otrzymane: 188
  • Reputacja: +5/-0
« Odpowiedź #14 dnia: 19 Lut 2013, 14:56:20 »
A ja mam inne pytanie. Nawet kilka.
Ayme wspominalas o prawie ktore mowi, ze mozna zabrac z soba dziecko do pracy. Mozesz to czyms potwierdzic? Bo jakkolwiek nie wyobrazam sobie zabierania dziecka do pracy to musze przyznac ze w sytuacji awaryjnej bylo by to jakies ostateczne rozwiazanie.
Po drugie po co bylo w tamtym watku czepianie sie @ae@? Jedna z nielicznych osob ktora wypowiada sie konkretnie i nikogo nie obraza, wiec po co bylo pisanie o niej salowa? Tak wiem, salowa to tez zawod, ale elokwentna pani MC powinna zdawac sobie sprawe ze w Danii stanowisko pracy salowej nie istnieje, wiec po co te wycieczki?
No i do tych ktorzy oburzaja sie na pania w okienku Job center. Pomyslcie raczej jak to wyglada, przychodzi mezczyzna z zwolnieniem dla zony opiewajacym na chorobe dzieci, mniejsza juz z tym, ze cos takiego w Danii nie istnieje, to na proste pytanie kobiety co im dolega wyskakuje od razu z pyskowka. Ja dziekuje za ojca, ktory nie ma pojecia co dzieciom dolega.
Nastepnym razem moze zamias wysylac malzonka lepiej isc samemu a tata niech zajmie sie dziecmi?

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 19 Lut 2013, 14:56:20 »

'vikary" raz jeszcze..

Zaczęty przez liliaDział Praca w Danii

Odpowiedzi: 5
Wyświetleń: 19763
Ostatnia wiadomość 16 Maj 2008, 19:49:09
wysłana przez Klingon
Koncert ,,Romantyczna podróż z Chopinem, Lisztem i Szymanowskim"

Zaczęty przez maciej12345Dział Esbjerg, Haderslev, Kolding ...

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 12871
Ostatnia wiadomość 15 Mar 2011, 13:54:57
wysłana przez maciej12345

Zaczęty przez maciej12345Dział Kopenhaga

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 12951
Ostatnia wiadomość 15 Mar 2011, 13:58:46
wysłana przez maciej12345

Zaczęty przez maciej12345Dział Odense