poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: proszę o pomoc, o pomoc proszę :)  (Przeczytany 5199 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline djfly

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
proszę o pomoc, o pomoc proszę :)
« dnia: 12 Lut 2010, 15:08:32 »
Witam Rodaków,

A więc (wiem,że nie zaczyna się od a więc ale jakoś tak wyszło) mieszkam z chłopakiem,który w dalszym ciągu ma pracę, ja niestety ją w zeszłym roku straciłam, gdyż chorowałam dosyć długo,na dodatek chorowałam w Polsce(zaczęło się podczas naszego urlopu) i tam już zostałam przez 3 miesiące na leczeniu.Wróciłam do Danii w styczniu,na drugi dzień jechałam do Kommune po kontanthjælp lecz nie otrzymałam takiej pomocy,z powodu przebywania poza granicami Danii tzn w PL. Umowa o pracę skończyła mi się pod koniec października i firma nie przedłużyła jej z wiadomych przyczyn. Od tego czasu jestem tutaj bezrobotna i o ile się nie mylę mam pół roku na znalezienie pracy,a później muszę się ubiegać o kolejne pozwolenie, czy tak właśnie jest? jeśli tak to wychodzi na to, że mam jeszcze 2 miesiące na znalezienie pracy bez większych formalności (tzn załatwiania w statsforvaltning itp) czy się mylę?  Dzisiaj byliśmy zapytać się także w Komunne czy jest możliwe otrzymanie dofinansowania na mieszkanie gdyż mieszkamy pod tym samym adresem i tylko chłopak pracuje i tym samym utrzymuję nas tutaj, to kobieta powiedziała mi,że nie ma czegoś takiego  jak dofinansowanie do mieszkania ??? hmm chociaż nie raz tutaj na forum czytałam o takiej pomocy Kommune :-\ powiedziałą mi że mogę wracać do Polski albo szukać sama pracy. A jeśli nie znajdę jej przez te 2 miesiące to co poźniej? na nowo rejestracja, SKAT-karta podatkowa itp?
 Z góry dziękuję za odpowiedzi oraz pozdrawiam serdecznie :)

kolega1281

• Gość
Odp: proszę o pomoc, o pomoc proszę :)
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Lut 2010, 15:16:56 »
tak to jest jak się kabinuje  moglas  placic  a kasę i zwjazki zawodowe . dopabuse jak sie krzywda dzieje to wiesz gdzie isc

Offline EVA77

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 1
  • Reputacja: +2/-3
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Lut 2010, 15:28:20 »
Kolega 1281 chyba nie potrafi czytać ze zrozumieniem. Dziewczyna prosiła pomoc nie o jakąś beznadziejną krytykę. Pozatym ja nie doczytałam się nigdzie że dziewczyna próbowała KOMBINOWAĆ.

Offline EUZEBINA

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Lut 2010, 15:51:13 »
popieram EVE77 !to,że powiedzieli Ci w kommunie ,ze masz wracać do Polski itp,to tak mówią na "odczepnego" ,poproś następnym razem ,żeby Ci to dali na piśmie-to co ci przekazali ustnie!i dobrze by było przygotować sobie jakieś pisma dotyczące chociażby tego dofinansowania-na stronach kommuny przecież są wnioski o takowe!jak to się mówi "wyrzucą cię drzwiami.wejdż oknem" ;)jeśli ci naprawdę zależy ,żeby załatwić swoje sprawy,napewno jakieś wyjście jest!powodzenia! :)

varszafiak

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 12 Lut 2010, 16:17:23 »
jest tylko jedno dobre wyjście ...znaleźć jakąkolwiek prace (legalna) lub drugie , nie powinienem tego pisać....wyjście za mąż za Twojego partnera.

cristi

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 12 Lut 2010, 16:32:59 »
https://www.borger.dk/Selvbetjening/Sider/Fakta.aspx?sbid=14970

Tu masz kalkulator do obliczenia boligstøtte.

Offline stn

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 1
« Odpowiedź #6 dnia: 12 Lut 2010, 21:17:41 »
to nieprawda, ze musicie być małżeństwem wystarczy ze mieszkacie razem, a jest szansa na to zebyscie dostali dofinansowanie na mieszkanie, a jak wyzej ci napisali to baba powiedziała tak na odczepnego, wiec sie nie poddawaj.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 12 Lut 2010, 21:17:41 »

Offline djfly

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #7 dnia: 12 Lut 2010, 21:28:21 »
Serdecznie dziękuję Wam za to wsparcie, tak myślałam,że po prostu zostaliśmy "spławieni" ale zawitamy tam ponownie,gdyż nasza sytuacja nie jest ciekawa,chłopak pracuje, płaci podatki więc chyba też jakaś pomoc nam się należy skoro takowa istnieje. Jeszcze raz wielkie dzięki! pozdrawiam :)

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #8 dnia: 12 Lut 2010, 22:45:51 »
Przede wszystkim nie mowisz czy jestes czlonkiem A-kassy, ale mysle, ze nie jestes poniewaz piszesz, ze od razu zwrocilas sie opomoc w formie kontanthjælp. Kontanthjælp mozesz uzyskac spelniajac okreslone warunki, rowniez okreslone prawem Unii, a mianowicie ten najwazniejszy, ze po utracie pracy (bez wzgledu na powod jej utraty, ale nie z wlasnej winy) nadal masz status ”arbejdstager”. Reguluje to prawo socjalne 946 § 11 stk.3 i 4. Taki status przysluguje rowniez osobom niepracujacy, ktorzy po utracie pracy, niezwlocznie (tutaj nie ma jednak dokladnej definicji okreslnej w czasie ale komuna zwykle wymienia okres kilku dni, a niektore komuny nawet 48 godz.) zglosisz sie/zarejestrujesz w Jobcenter. To pierwsza sprawa. Druga, to Twoj pobyt w Danii. Nie posiadajac statusu ”arbejdstager” nie mozesz przebywac w Danii poza okresem 6 miesiecznym, dozwolonym na poszukiwanie pracy lub przebywajac tutaj jako wspolmalzonek/partner tutaj juz przebywajacej osoby, co powinno wynikac z wniosku o pobyt skladanego w swoim czasie w Statsforvaltningen (formularz OD1). W innej sytuacji nie spelniasz warunkow na uzyskanie pomocy socjalnej, w tym rowniez pomocy dot. doplaty do czynszu. Jezeli rzeczywiscie jestescie para, co musi byc udokumentowane, mozecie starac sie o dodatek do czynszu. Kontanthjælp nie jest jakas automatyczna pomoca. Musi nastapic tzw. socialbegivenhed (”wydarzenie socjalne”). Wedlug mojej opinii takie wydarzenie nastapilo ze wzgledu na a) utrate pracy b) chorobe. Problem tylko w tym, ze niedopelnilas obowiazku zgloszenia obu wydarzen do odpowiednich urzedow. Nie pamietam dokladnie przepisu, ktory mowi o pobycie poza Dania ponad 2 miesiace, ale sprobuje go odnalezc w moim ”archiwum”. Chodzi o to, ze po pobycie np. w Polsce ponad2miesiace tracisz pewne prawa w zwiazku zpobytem. Sadze, ze pani w komunie potraktowala Cie jako osobe indywidualna (a nie partnerka Twojego chlopaka). Jezeli tak jest, to bez wzgledu na forme jej wypowiedzi, miala racje ze powinnas wyjechac do Polski, jezeli w ciagu pozostalych 2 miesiecy nie znajsziesz pracy. Z drugiej strony pobyt 6 miesieczny na poszukiwanie pracy powinnien juz 4 miesiace temu byc zgloszony w  Statsforvaltningen. Wedlug mojej opinii opartej na przepisach prawnych,  przebywasz tutaj nielegalnie. To tak ogolnie na ten temat, ale oczywiscie moga byc niuance – nie znam przeciez dokladnie Twojej sytuacji. Jezeli jestescie ”malzenstwem” macie prawo do pomocy socjalnej obliczanej na podstawie lacznych dochodow.

varszafiak

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 13 Lut 2010, 08:30:51 »
to nieprawda, ze musicie być małżeństwem wystarczy ze mieszkacie razem, a jest szansa na to zebyscie dostali dofinansowanie na mieszkanie, a jak wyzej ci napisali to baba powiedziała tak na odczepnego, wiec sie nie poddawaj.

jest duże prawdopodobienstwo ze nie uznaja Ciebie w obliczeniach o dofinansowanie ponieważ za chwile dla komuny nie bedziesz istniec a obliczaja przyszłe wasze wplywy na nastepny rok.  Małżeństwo to wyjscie na pobyt nie na dofinansowanie.

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #10 dnia: 13 Lut 2010, 09:30:36 »
Malzenstwo/partnerstwo to wyjscie zarowno dot. pobytu jak i dofinansownaia (pomoc socjalna i czynsz) w zaleznosci jakie beda sa dochody Twojego chlopaka.

varszafiak

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 13 Lut 2010, 14:34:45 »
PARTNERSTWO?-   to niestety nie z tej bajki. W Danii dla nas dziala tylko w jedna strone.  Jak Skat ustala centrum interesów życiowych jesteśmy traktowani jak małżeństwo w innych przypadkach np: jak zalożycielka wątku  :(     Znam osobiscie  dwa takie przypadki, i wiem że nic nie wywalczy bez tego "papierka".
Mówię tu o partnerstwie Polka/Polak, ( innych nie znam)

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #11 dnia: 13 Lut 2010, 14:34:45 »

bardzo proszę o przetlumaczenie

Zaczęty przez dar_czarDział Tłumaczenia

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 15469
Ostatnia wiadomość 24 Lip 2007, 12:41:29
wysłana przez dar_czar
proszę o przetłumaczenie

Zaczęty przez robi2007Dział Tłumaczenia

Odpowiedzi: 1