Witam ponownie, dzis otrzymalem kolejnego maila od Komisji Europejskiej, w zwiazku z moja skarga.
W skrocie:
"Zapytali dunskie wladze o te kwestie i otrzymali odpowiedz, ze przeglady sluza:
- zidentyfikowaniu pojazdu
- sprawdzeniu danych z dowodu rejestracyjnego, zeby moc zarejestrowac samochod i naliczeniu podatku
- zatwierdzeniu modyfikacji technicznych
- dopuszczeniu do ruchu na kolejne dwa lata.
W zwiazku z moja skarga i dochodzeniem Komisji dunski Minister zamierza zmienic przepisy, zeby w przyszlosci nie dochodzilo do sytuacji, kiedy trzeba bylo wykonywac ponownie przeglad (ten co dwa lata), jesli taki przeglad wykonano w innym panstwie czlonkowskim zgodnie z dyrektywa nr 2009/40/EC.
Zapytaja dunskie wladze o wiecej szczegolow na temat planowanych zmian.
Chcieli jeszcze znac cene przegladu."
Na szczescie mialem jeszcze fakture, na ktorej wyraznie rozdzielono kwote normalnego przegladu i kwote przegladu na cele podatkowe, dzieki czemu widac jak na dloni, ze trzeba placic za normalny przeglad, dopuszczajacy samochod do ruchu na 2 lata.
Wydaje mi sie, ze w kazdym panstwie UE wykonuja przeglady zgodnie z dyrektywa 2009/40/EC, zatem pewnie zniosa w koncu ten przeglad (ktory dopuszcza na dwa lata) przy rejestracji.
W sumie moze to nie jest do konca takie dobre, bo moj samochod zostal naprawde niezle przeswietlony, zatem wiadomo, ze nie dopuszcza do ruchu takiego samochodu, ktory ledwo jezdzi ( moj poprzedni samochod przeszedl polski przeglad majac wadliwe hamulce (swiezo wymienione - ale oni o tym fakcie nie wiedzieli) i w ogole nie zabieralem sie za jego rejestracje tutaj, bo wiedzialem, ze nie przejdzie przegladu). A tak - jesli bym go zarejestrowal "na polski przeglad" to pozniej bym musial sporo w niego "wladowac", przy przeszedl dunski. A tak - jesli najpierw dunski przeglad - to wiadomo co jest nie tak i mozna lepiej skalkulkowac, czy naprawiac i rejestrowac, czy nie.
Ale z drugiej strony - przeciez zawsze bedzie mozna zrobic dunski przeglad - zeby wiedziec co jest nie tak z autem (jesli ktos nie wie na czym stoi) - zeby podjac decyzje o rejestrowaniu ... i nie bedzie to narzucone z gory

Zalaczam odpowiedz KE:
[Posted on: 23 Lip 2010, 15:14:34]
Witam ... dziś otrzymałem pismo z KE, które kończy sprawę.
http://peecee.dk/upload/view/342302/fullW skrócie - kończą sprawę, bo dostali wiadomość z Danii, że przepisy się zmieniły i nie potrzeba już duńskich przeglądów podczas przerejestrowywania ... a Dania akceptuje przeglądy zagraniczne. Coś mi się w to nie chce wierzyć.
Ktoś się orientuje jak to jest teraz?
Mam 4 tygodnie na odpowiedź, by pokazać, że Dania jednak łamie prawo wynikające z dyrektywy. Czuję się teraz jak prywatny detektyw

- w sumie to sami powinni się tym zająć, co ja jestem dochodzeniówka?

= oczywiście zakładam sytuację, że jednak Dania "skłamała"