Witam, procedura wlasnie za mna. Postaram sie opisac ... co i jak, moze komus sie przyda.
Jesli auto jest sprawne to mozna wszystko zalatwic w 1,5 godziny - jesli stacja kontroli jest blisko SKAT motorkontoret.
Potrzeba:
- przeglad - toldsyn (czas trwania ok. 20 minut) - 965dkk
- ubezpieczenie - forsikringsbevis
- pieniadze na podatek i tablice (1180dkk tablice)
- wypelniony wniosek o rejestracje
Ja przerejestrowywalem z niemieckich blach, w Skacie chcieli te blachy, niemiecki dowod rejestracyjny i fahrzeugbrief - tablice niszcza i powiadamiaja o tym niemiecki urzad.
Jesli ktos nie jest pewny, czy auto przejdzie przeglad ... to najlepiej zaczac od przegladu i ewentualnych napraw. W innym wypadku mozna zaczac od ubezpieczenia - zadzwonic do firmy ubezpieczeniowej, ktora sobie ktos wybierze i prosic zeby przyslali forsikringsbevis. Bez tego sie nie obejdzie. Mnie sie udalo zarejestrowac auto nie bedac w folkeregister, mam natomiast CPR (trzeba podac adres zamieszkania na C/O), ktos kiedys pisal na forum, ze mial z tym problemy. Jak w Alce uslyszeli, ze nie jestem w folkeregister, to od razu podziekowali. W Codanie bez problemu, skladka tez przyzwoita, oczywiscie ubezpieczane telefonicznie.
Czas dostarczenia listu poczta - jeden, dwa dni.
Jesli masz forsikringsbevis ... kartka wielkosci polowy formatu A4 - czyli A5 ... (wypelnic imie, nazwisko i adres) i przeglad (toldsyn)... to udajesz sie do motorkontoret, ktory znajdziesz na:
http://www.skat.dk/SKAT.aspx?oID=349004&vID=0&newwindow=true wybierajac po lewej stronie "Nummerplade -ekspeditionssteder".
Najlepiej wziac ze soba pieniadze (oczywiscie moze byc i Dankort), ale dobrze tez wiedziec ile. Orientacyjna kwote podatku mozna wyliczyc na:
http://www.skat.dk/SKAT.aspx?oId=1755101Zeby to zrobic trzeba znac nypris z danego roku produkcji, pomocna moze byc strona:
http://www.bilbasen.dk/default.aspxgdzie klikajac na jakies auto uzywane z danego roku ... mozna zobaczyc nowa cene z danego roku produkcji.
W moim przypadku samodzielne wyliczenie na w/w stronie roznilo sie o 1000dkk od wyliczenia Pani ze Skatu, zatem bylo bardzo blisko. Na szczescie to strona zawyzyla i usmiech na mojej twarzy sie pojawil, jak w Skacie ukazala sie nizsza kwota

Wyliczenie podatku przez Pania w Skacie trwalo 20 minut. W miedzyczasie mozna wypelnic wniosek, dane beda na ogol przepisywane z raportu, ktory otrzymamy podczas przegladu. Po odebraniu dokumentow z wyliczonym podatkiem idzie sie do pomieszczenia obok (motorkontoret Odense - nie potrzeba juz zadnego numerka), by zaplacic podatek, oddac tablice (w przypadku niemieckich, nie wiem jak to z polskimi) i odebrac dunskie - czas trwania - 5 minut. Za dunski dowod rejestracyjny sluzy na razie "papierek" z przegladu z odpowiednimi stemplami SKATu. W ciagu miesiaca poczta zostanie dostarczony odpowiedni dowod rejestracyjny.
Warto sie zaopatrzyc w srubokret i ramki do tablic, bo dunskie sa inne niz niemieckie, nie wiem jak w porownaniu do polskich - i czy te trzeba zostawiac, ale to moze ktos inne dopisze.
[Posted on: 19 Lut 2010, 17:40:49]
Troche pomieszalem z wnioskiem o przerejestrowanie i wyliczenie afgiftu, bo pomylilo mi sie z wnioskiem o wydanie tablic, ktorego nie trzeba wypelniac, bo wystarczy "zielone pismo" ze wszystkimi danymi, ktore otrzymujemy w stacji kontroli pojazdow.
Wniosek o przerejestrowanie i wyliczenie afgiftu oczywiscie skladamy na samym poczatku. Ja musialem takze pokazac raport z toldsynu i ubezpieczenie.