Obywatelstwo za uścisk dłoni

flagaserce

Każdy cudzoziemiec przebywający w Danii może się ubiegać o Duńskie obywatelstwo. Jednak aby je otrzymać, należy spełnić kilka ważnych warunków. Między innymi trzeba mieszkać w Danii nieprzerwanie przez 9 lat oraz zdać specjalny egzamin. Jednak wraz z rozpoczęciem nowego roku rząd duński wprowadził nowe prawo, według którego warunkiem do otrzymania obywatelstwa jest uścisk dłoni. Obywatelstwa będą wręczane na specjalnej ceremonii w komunie, w której mieszka osoba o nie się ubiegająca. Na ceremonii każdy przyszły duński obywatel będzie musiał podpisać dokument, w którym zobowiąże się do przestrzegania duńskiego prawa (w tym konstytucji) oraz szanowania duńskich wartości. Następnie należy uścisnąć dłoń urzędnika. Nowe prawo dokładnie definiuje jak taki uścisk dłoni powinien wyglądać. Musi się on odbyć twarzą w twarz i podając sobie dłonie. Podczas uścisku dłoni nie wolno nosić rękawiczek.

 Inger Støjberg minister do spraw cudzoziemców i emigracji uważa, że uścisk dłoni jest ważny, bo pokazuje, iż nowi obywatele przestrzegają duńskich wartości. "Jest to powszechne, grzeczne powitanie w Danii. Jeżeli nie podamy ręki, to po prostu nie otrzymamy obywatelstwa. Zaobserwowaliśmy w Danii, iż niektórzy tego nie robią. Na przykład mężczyźni, nie podają dłoni kobietom. Jeżeli zatem ktoś tego nie robi, to nie zaakceptował on całego fundamentu dotyczącego równości w naszym kraju" -mówi Støjberg.

Wszystkie warunki, które należy spełnić, aby otrzymać duńskie obywatelstwo:

Deklaracja wierności i lojalności

Warunkiem uzyskania duńskiego obywatelstwa jest deklaracja wierności i lojalności wobec Danii i społeczeństwa duńskiego. Ponadto należy się zadeklarować do życia zgodnie z prawem duńskim, w tym z konstytucją oraz szanowania duńskich wartości i demokracji. Deklaracje podpisuje się elektronicznie przy wysyłaniu elektronicznego podania o otrzymanie obywatelstwa.

Stały pobyt i rezydencja w Danii

Kolejnym warunkiem otrzymania duńskiego obywatelstwa jest posiadanie pozwolenia na stały pobyt i rezydencji w Danii. Rezydencja oznacza, że osoba mieszka na stałe w Danii i jest zarejestrowana w Det Centrale Personregister CPR.

Pobyt

Aby móc otrzymać duńskie obywatelstwo, należy mieszkać w Danii nieprzerwanie przez co najmniej 9 lat.

Karalność

Osoba ubiegająca się o duńskie obywatelstwo nie otrzyma go, jeżeli jest karana. Dodatkowo, jeżeli dana osoba jest oskarżona o popełnienie przestępstwa, nie może otrzymać obywatelstwa duńskiego, dopóki jest podejrzana.

Zaległości skarbowe

Kolejnym warunkiem otrzymania obywatelstwa duńskiego jest to, iż osoba, która się o nie ubiega, nie może posiadać zaległości skarbowych.

Utrzymanie

Aby otrzymać duńskie obywatelstwo, osoba, która się o nie stara musi być w stanie sama się utrzymać. Nie pobiera zasiłków.

Znajomość języka

Warunkiem otrzymania duńskiego obywatelstwa jest udokumentowana znajomość języka duńskiego.
Należy przedstawić potwierdzenie ukończenia szkoły językowej Dansk prøve 3 lub 2.

Test

Aby otrzymać duńskie obywatelstwo należy udokumentować znajomoś duńskiej kultury i historii,
poprzez zaliczenie "testu na obywatelstwo".

Udział w ceremonii w komunie

Wraz z początkiem nowego roku, aby otrzymać duńskie obywatelstwo, należy wziąć udział w ceremonii wręczania
dokumentu w komunie. Podczas ceremonii trzeba okazać szacunek dla duńskich wartości i przedstawicieli władz z urzędu. Ważnym jej elementem jest uścisk dłoni, bez którego nie otrzyma się obywatelstwa.

Zapraszamy do dyskusji:https://www.poloniainfo.dk/forum/index.php/topic,1103588.0.html

  • Kliknięć: 2907
0
0
0
s2smodern