poloniainfo.dk

*
Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Kupno samochodu  (Przeczytany 29876 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline GoTTie

• Przyjaciel Portalu
  • Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 2
  • Reputacja: +19/-6
Odp:Samochód w Danii na polskich blachach .
« Odpowiedź #15 dnia: 10 Lip 2006, 11:20:41 »
Co do ubezpieczenia to w moim przypadku nie bylo problemu z odzyskaniem pieniedzy za stluczke. Przyjechalem do Danii autem na polskich blachach, stalo na parkingu i dunczyk zarysowal mi bok. Nastepnie podalem mu moje dane, nr polisy itp (jestem w PZU) i jego firma ubezpieczeniowa zarejestrowala sprawe u siebie (Top Danmark). Nastepnie wystawili mi oswiadczenie, ze wyplaca mi odszkodowanie w wysokosci tego co wyplaci mi PZU. W Polsce zrobilem wycene w PZU, a nastepnie oni wyslali papiery do Danii o zwrot kosztow. Szybko, prosto, bezproblemowo.

Nie wiem jak jest w przypadku wiekszych kolizji, ale dla pewnosci mam dodatkowe ubezpieczenie na wypadek utraty zdrowia w aucie.

Offline Grzegorz_Odense

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 3
  • Reputacja: +21/-1
« Odpowiedź #16 dnia: 10 Lip 2006, 23:06:37 »
.
No to ja opowiem moja historie ;-)

Jechalem w 1985 roku wolno Fiatem 126p na polskich blachach zblizajac sie do zupelnie niewidocznego otwartego przejazdu kolejowego w miescie . Nagle uslyszalem klakson i pomyslalem ze moze cos jest nie tak i ktos mnie ostrzega . Zahamowalem i wtedy wjechal we mnie samochód dostawczy . Zapytalem kabusewce czy wolamy policje - ale on odpowiedzial ze mi podpisze ze najechal na mnie od tylu i tym sie zadowolilem . Na drugi dzien pokazalem sie z tym oswiadczeniem w jego firmie ubezpieczeniowej ( Baltica ) gdzie mi dali od reki pismo do autoryzowanego warsztatu ze pokryja koszty naprawy . Oddalem tam samochód razem z pismem a po trzech dniach poszedlem go odebrac . Ku mojemu zdumieniu zazadano ode mnie gotówki . Powolalem sie na pismo z firmy ubezpieczeniowej ale oni mi pokazali inne datowane nastepnego dnia w którym firma oznajmiala ze nie bedzie pokrywac kosztów naprawy . Polecialem do firmy ale oni mi pokazali list od faceta który mnie najechal w którym tenze stwierdzal ze hamowalem bez powodu i dlatego doszlo do stluczki . I w zwiazku z tym oni nie czuja sie zobowiazani placic za moja naprawe . Musialem wylozyc gotówke aby odzyskac samochód a nastepnie zaczelo sie wydzwanianie do firmy które w sumie zabralo mi 3 miesiace bez zadnego rezultatu . M.in. konsulent zajmujacy sie ta sprawa tlumaczyl mi ze niczego nie wygram bo dunskie prawo drogowe jest z XIV wieku . A jak nastepny raz dzwonilem to mi powiedzieli ze taki u nich wogóle nie pracuje .

W koncu pojawilem sie tam osobiscie jeszcze raz i zazadalem rozmowy z szefem . Kiedy sie pokazal zaczalem mu tlumaczyc mój przypadek ale on na to ze to sprawa skomplikowana która oni musza rozstrzygnac z moja ubezpieczalnia w Polsce kto wlasciwie jest winny i w jakim stopniu . Wtedy poprosilem o telefon do ich dyrekcji w Kopenhadze . I tu nastapila calkowita metamorfoza . Po co masz dzwonic odparl szef - jutro dostaniesz od nas czek . No dobrze - zgodzilem sie - ale jezeli jutro nie bedzie czeku to dzwonie do dyrekcji . Ale czek przyszedl nastepnego dnia .

W ten sposób nauczylem sie troche o Dunczykach ale tez i o metodzie zalatwiania z nimi trudnych spraw . Jezeli obcokrajowiec wyglada na bezradnego to mozna go kolowac podpisujac cos na miejscu a potem zmieniajac zeznanie . I jeszcze smiac mu sie w zywe oczy . Ale kiedy pokazuje zeby to od razu chowaja ogon pod siebie ....

Offline Joachim

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #17 dnia: 27 Sie 2006, 01:09:02 »
Witam nie moge znalezc informacji odnośnie kupna samochodu w Danii proszę o przypomnienie gdzie mogę na ten temat poczytać. Przypomne że opis dotyczył podatku który był uzależniony od wartości auta i po wyżj 65000 wynosił 235% a po niżej 125% już w tej chwili zwątpiłem czy takie są faktycznie opłaty.Przyznam że te informacje są mi potrzebne aby komuś udowodnić że takie są fakty.Jeśli tak faktycznie jest to co z autem kupionym w polsce i rodakiem pracującym w Danii dłużej niż dwa lata przeczytałem że trzeba opłacić karte rejestracyjna tj.380dkk i ubezpieczenie a co z podatkiem nie wiem czy to się nazywa podatek od luksusu? Proszę o wyjaśnienia dziękuję i pozdrawiam życzę miłej niedzieli :)

Offline Grzegorz_Odense

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #18 dnia: 27 Sie 2006, 02:19:03 »
.
Nie bardzo rozumiem pytania zawarte w poprzednim wpisie - wiec odpowiadam w/g tego czego sie domyslam .

Jezeli samochód kupuje sie w Danii i jezdzi w Danii to placi sie za niego tyle ile on kosztuje w salonie czy z ogloszenia . Cena jest konstruowana w taki sposób :

Cena fabryczna + afgift ( oplata wyrównawcza ) + VAT.
Dla samochodów o cenie fabrycznej ponizej ok. 65.000 kr afgift jest okolo 100 % no i dochodzi VAT 25 % .
Ale powyzej ceny fabrycznej ok. 65.000 afgift jest progresywny i za samochody sredniej klasy ( np. Ford Focus ) wynosi juz 180% a za lepsze powyzej 200% - i to grubo . Plus 25% VAT od tego wszystkiego . Popularnie mówi sie ze w Danii placi sie za 3 samochody a jeden odbiera ....

Natomiast jezeli zamochód kupuje sie w Danii na wywóz do Polski to za nowy samochód placi sie w salonie ok. 1/3 normalnej ceny ( bo bez afgiftu i podatku VAT ) - natomiast w Polsce placi sie za niego akcyze ( na nowe jest minimalna - cos chyba 3% ) i VAT .

Przy kupnie samochodu uzywanego w Danii mozna odzyskac ok. 2/3 jego ceny ( z urzedu celnego ) ale to dosc dluga procedura z ich wycena i.t.d.

Jezeli przywiezie sie samochód z zagranicy i chce go przerejestrowac na numery dunskie to placi sie afgift ( oplate wyrównawcza ) od wyceny urzedu celnego . Ta oplata wynosi od 100 do 200% a nawet i wiecej ( bo jest progresja - wiecej dla drozszych samochodów ) . Przyklady takich wycen i odpowiadajace im sumy afgiftu mozna znalezc na stronie www.skat.dk pod \"borger\" a potem \"bil\" - ale szkoda na to czasu bo jezeli nie jest sie ekspertem od podchodzenia urzedu celnego to na przerejestrowaniu samochodu na numery dunskie mozna tylko stracic . Z gwarancja .

Rodak pracujacy w Danii przez 2 lata i jezdzacy samochodem na polskich blachach ma po prostu szczescie ze go jeszcze nikt nie zakapowal ;-)

Joachim

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 27 Sie 2006, 04:37:38 »
Witam i dziękuje za odpowiedz jak zawsze w pełni zadawalającą.Pytam z czystej ciekawości czy jest na świecie kraj gdzie płaci się tak wysokie opłaty za samochód i jak to przeszło w rządzie duńskim czy ludność się nie buntowała i z jakiego powodu zostały wprowadzone takie wysokie opłaty.Patrząc jednak na zarobki duńskie i przykładowo w rodzinie zarabiają dwie osoby po około 150 dkk na godzine to jest to jednak do kupienia choćby na raty ale mimo wszystko i tak wysoka cena. Dziękuje pięknie pozdrawiam trzeba iść spać :blush: :blush:

bilejer

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 27 Sie 2006, 07:09:04 »
Norwegia.

a ludzi stac po prostu na splate kredytow za nowe auta, splaca sie przez np. 7 lat po 3000 dkr/miesiecznie i po sprawie. :P majac kredyt masz ulge podatkowa. To nie Polska ze wszystkie Audi i Mercedesy macie kupione za gotowke na niemieckich szrotach i trzesiecie dupami na slowo \"kredyt\".

Offline Grzegorz_Odense

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
Sksd sie wzial bilafgift ?
« Odpowiedź #21 dnia: 27 Sie 2006, 14:50:57 »
Pytam z czystej ciekawości czy jest na świecie kraj gdzie płaci się tak wysokie opłaty za samochód

W Singapurze placi sie jeszcze duzo wiecej . Tam to tylko multimilionerów stac na samochód .

i jak to przeszło w rządzie duńskim czy ludność się nie buntowała i z jakiego powodu zostały wprowadzone takie wysokie opłaty.

Dania nie produkuje samochodów wiec rzad ma pelna kontrole nad importem . Krajem rzadzili przez dziesieciolecia socjaldemokraci którzy oczywiscie wszystko usilowali dopasowac do swojej swietlanej wizji - panstwo steruje wszystkim i wie lepiej co obywatelowi potrzeba . Stad opieka spoleczna , zbiorowy transport , ekologia , i coraz wyzsze podatki , oplaty wyrównawcze , VAT i.t.d. Samochód to z jednej strony luksus a z drugiej zanieczyszcza srodowisko - wiec go tez oblozyli wiekszym afgiftem niz co innego . Ale nawet zwykla czekolada z powodu afgiftu kosztuje 2 razy tyle co w Niemczech . A ludnosc tak sie juz przyzwyczaila do tego strzyzenia przy samej skórze ze zupelnie otepiala i uznala ze ciagly wzrost podatków i afgiftów to prawo natury .

Dopabuse kiedy kraj stanal na krawedzi bankructwa z dlugiem zagranicznym na mieszkanca 7-krotnie wyzszym niz w Polsce - socjaldemokraci bez zadnych wyborów dobrowolnie oddali wladze . Wziela ja w swoje rece mniejszosciowa koalicja pemiera Schlutera i przez 10 lat rzadów wyprowadzila kraj na prosta . Niestety premier obrazil sie o posadzanie go o wmieszanie w sprawe blokowania laczenia rodzin tamilskich i podal swój rzad do dymisji a socjaldemokraci doszli znowu do wladzy na 8 lat . Na szczescie tym razem nie zdolali zbyt duzo zepsuc i po ponownym przejeciu wladzy przez liberalno-konserwatywna koalicje premiera Fogha Dania zaczela isc zdecydowanie do przodu . Dlug zagraniczny jest juz splacony , wskazniki konkurencyjnosci gospodarki lokuja Danie na pierwszym miejscu na swiecie , a niedawne brytyjskie badania szczesliwosci narodów swiata stawiaja Danie na pierwszym miejscu . Nawet jezeli nie jest to prawda to i tak na pewno sa w czolówce . W tej sytuacji afgifty na samochody nie sa w stanie zepsuc Dunczykom dobrego humoru ....

poloniainfo.dk

Sksd sie wzial bilafgift ?
« Odpowiedź #21 dnia: 27 Sie 2006, 14:50:57 »

Joachim

• Gość
Odp:Sksd sie wzial bilafgift ?
« Odpowiedź #22 dnia: 27 Sie 2006, 15:43:17 »
Witam co za odpowiedz wyśmienicie :P !!! Jeszcze trochę podrąże ten temat z myślą o polakach ponieważ zanosi sie że trochę polaków na pewno jeszcze wyjedzie do Danii i zaostanie jeśli nie na stałe to na kilka lat.Trudno w takej sytuacji pracowć i przez przykładowo dwa lata kupić samochód i jaeszcze zapłacić w Danii podatek wyrównawczy czyli to co się zarobiło to trzeba wszystko oddać.(zależy jakie auto)ale średnio 20 000 tyś może i więcej gdyż dostając umowe na czes nieokreślony zdolność kredytowa jedt bardzo dobra.
Wracając do mojego pomysłu jak ktoś przeczyta pewnie się uśmieje ale ja z czasem na pewno aby sie uchronić przed płaceniem myśle że tym się obronie.W Danii firmy chyba nie płacą tego podatku wyrównawczego za amochody a co jeśli założyłbym w polsce jednoosobową firmę wypożyczającą auta i kupując auto miałbym w ewidencji auto jako wyposażenie firmy.W kraju gdy się pracuje u kogoś i jest opłacany zus to w drugiej działalności opłat jako takich nie ma.Firma byłaby tylko podtrzymywana aby służyła do jeżdzenia autem w firmie.Pytanie czy to może wypalić ?Pozdrawiam :)

Offline marta_malgorzata

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +9/-4
Odp:Sksd sie wzial bilafgift ?
« Odpowiedź #23 dnia: 27 Sie 2006, 16:12:53 »
Hmmm:blink:

Pamietaj, ze czasami lepiej nie kombinowac, bo chytry dwa razy traci.

Offline Grzegorz_Odense

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
Kreatywne myslenie .
« Odpowiedź #24 dnia: 27 Sie 2006, 16:43:16 »
.
Nie jest Pan pierwszym który próbuje kreatywnie rozwiazac ten problem . Przez cale dziesieciolecia tysiace Dunczyków i obywateli innych narodowosci próbowalo wszystkiego czego sie tylko dalo i spowodowalo tylko to ze tutejszy urzad podatkowy jest w tym temacie nieprawdopodobnie dobrze wyszkolony . Ostatnio prowadza zakrojona na szeroka skale akcje przeciwko ludziom jezdzacych na zóltych tablicach ( samochody firmowe ) w celach prywatnych . Domiary które zapadaja wynosza 3-krotna wartosc samochodu a polowanie opiera sie o system nagród dla kapusiów . Poniewaz Pana samochód mialby tablice polskie i rzucal sie mocno w oczy nie sadze aby dlugo udalo sie Panu uchowac ....

Jazda samochodem prywatnym na polskich blachach jest duzo mniej niebezpieczna . Do roku mozna bez problemów , do 2 lat pod pewnymi warunkami . A potem mozna samochód sprzedac w Polsce i kupic nastepny ....

Joachim

• Gość
Odp:Kreatywne myslenie .
« Odpowiedź #25 dnia: 27 Sie 2006, 17:31:19 »
Witam niesamowite to nawet sam właściciel duńczyk jeśli ma firme i tylko jeden samochód to nie może się nim poruszać poza godzinami pracy? bardzo krzywdzące a co z lizingiem istnieje w danii? jeśli tak to w takiej sytuacji to chyba nie powinni się chyba doczepić gdyż samochód jest firmy lizingującej a samochód mozna również prywatnie wziąc może to jest rozwiązanie.I proszę o wyjaśnienie co daje sprzedanie auta po dwuch latach i kupienie następnego jeśli się jest nadal w Danii i tak się jeżdzi samochodem na polskich tablicach Nawet gdyby to było rozwiązaniem to szkoda się bozbyć auta po dwuch latach i też trudno go sprzedać tyle tego naprzywozili.Jeszcze jedna sprawa gdyby jezdzić autem zarejestrowanym na całkiem inną osobe i spisać umowe cywilno prawną o wypożyczeniu auta na cztery lata zatwierdzoną przez notariusz. Bardzo proszę o komentarz i dziękuje. aha dlaczego duńczycy nie pomyśleli o kupnie prywatnie samochodu za granica w formie lizingu po czterech latach można wziąć nowy jeśli się dobrze zarabia może są przeszkody  
prawne związane z bycia cudzoziemcem. Z góry dziękuje

Offline Grzegorz_Odense

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #26 dnia: 27 Sie 2006, 23:13:07 »
.
Jest kilka stopni swobody w uzywaniu samochodu w zaleznosci od tego za niego zaplaci .

Samochód na bialych tablicach dunskich mozna uzywac bez ograniczen - ale kosztuje 3 razy tyle ile wynosi jego cena fabryczna .

Samochód na zóltych tablicach ( firmowy ) moze miec tylko 2 siedzenia z przodu - z tylu nie moze byc siedzenia . Kosztuje tyle co cena fabryczna a wiec 1/3 ceny samochodu na bialych tablicach - ale jezdzic nim mozna tylko od poniedzialku do piatku . Jezeli jednak zaplaci sie za niego dodatkowo 25% Vat to mozna jezdzic takze w weekend. Do wyboru do koloru ....

Leasing w Danii oczywiscie istnieje ale ceny sa takie jak i wszystkie inne w tym kraju - BARDZO wysokie . Wiec to raczej dla dyrektorów przylatujacych samolotami i potrzebujacych samochodu na 2-3 dni .

Numer z umowa na inna osobe nie przejdzie . Byly juz takie próby i skonczyly sie wysokimi domiarami .

Dunczycy pomysleli juz chyba o wszystkim o czym sie tylko dalo a ich urzad podatkowy bardzo metodycznie zablokowal wszystko to co wymyslili nowymi przepisami . Tak ze pewnie szkoda czasu na kombinowanie .

Mozna po prostu kupic w Danii samochód uzywany w rozsadnym stanie i z przegladem ( 10-letni Ford Focus mozna kupic prywatnie za 25-30.000 kr ) i jezdzic nim 4-6 lat . To chyba jest najtansze rozwiazanie dla nowoprzybylych .

Offline marta_malgorzata

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +9/-4
« Odpowiedź #27 dnia: 28 Sie 2006, 08:45:57 »
Zgadzam sie z tym, ze najlepiej kupic 10 letnie lub nawet starsze auto i jezdzic nim bez obaw.

Po pierwsze nie musisz sie denerwowac, kiedy spotkasz radiowoz.

Po drugie sasiedzi zaczna przychylniej patrzec. A jak jeszcze zobacza, ze od czasu do czasu jezdzisz na rowerze i dbasz o swoj zywoplot i trwe na podworku, to zaczna cie traktowac jak chlopaka z sasiedztwa.

Offline Grzegorz_Odense

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
Integracja z Dania .
« Odpowiedź #28 dnia: 28 Sie 2006, 19:25:40 »
.
Popieram przedmówczynie :-)

Pamietam jak w lutym 1988 przeprowadzilem sie do nowej dzielnicy domków spóldzielczych i 5-ka  moich dzieciaków wysypala sie ze starego Volvo 145 . Wszystkie firaneczki we wszystkich domkach lekko sie uchylily - ale tylko lekko . W nastepnych dniach pozdrawialem uprzejmie wszystkich napotkanych sasiadów ale nikt mi nie odpowiadal . Ja bylem jednak wytrwaly . Az do maja .

W maju chcialem sciac trawe i usilowalem to zrobic jakas znaleziona zdezelowana reczna kosiarka na pych . Wtedy podszedl dziadek mieszkajacy w sasiedztwie i wytlumaczyl ze w piwnicy pod pralnia jest taka do ogólnego uzytku . Wiec sksilem nia trawe . I wiecie co ? Od nastepnego dnia wszyscy jak jeden maz odpowiadali z milym usmiechem na moje pozdrowienie . Widocznie dziadek rozpuscil wici ze jednak mimo 5-ki dzieci to nie zadni Arabowie . Trawnik kosza - wiec normalni ....

Joachim

• Gość
Odp:Integracja z Dania .
« Odpowiedź #29 dnia: 28 Sie 2006, 23:24:15 »
Witam dopabuse jade za kilka dni i proszę o odpowiedz na temat mieszkań pamiętam że w Danii częściej mieszkania sie wynajmuje niż wykupuje na własność. prosze opisać typową dzielnice czy są to takie bloki jak u nas czy podobne domki jak w Angli.Pytam ponieważ poprzednie wypowiedzi właśnie na to wskazują(trawnik-ogród)?no no Pozdrawiam

poloniainfo.dk

Odp:Integracja z Dania .
« Odpowiedź #29 dnia: 28 Sie 2006, 23:24:15 »

Ubezpieczenia Samochodu - Niewlasciwa firma podana przy rejestracji auta

Zaczęty przez beenpl20Dział Dania i o Danii

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 14179
Ostatnia wiadomość 12 Lip 2016, 23:59:25
wysłana przez maryo1977
uzytkowanie samochodu zarejestrowanego w polsce

Zaczęty przez andykac65Dział Pomoc!

Odpowiedzi: 1