Ogólne > Edukacja

Jakie są kryteria kwalifikowania osób na DU2 i DU3 w szkołach językowych?

<< < (3/5) > >>

mala_z_Aarhus:
Pozwole sobie niezgodzic sie z niektorymi uwagami. DU2 jest tanszy dla szkoly - kommune. Nie chodzilo mi o uczniow.
Latwiej jest sie przeniesc z DU3 na DU2. W koncu DU2 nie ma podobnych zalozen, jak DU3 w przypadku wypowiedzi pisemnych, tematyki itp.

Motywacja ucznia  jest najwazniejsza, zas w przypadku niektorych uczniow z DU2 jej nie widac; niezaleznie od kraju pochodzenia. Znam osobe, ktora przesiedziala w DU2mo.2 wiecej niz 1,5 roku i uwaza, ze przeciez sie uczy.

Oczywiscie w wielu szkolach mozna rozpoczac nauke po DP2 lub DP3. Sa tez takie ktore akceptuje inne egazminy, a nawet wyniki z egzaminow modulowych, jednak warto to ustalic przed zakonczeniem nauki w Sprogcenter. Mozna przeciez zawsze sprawdzic ucznia w czasie grundforløb lub pierwszej sesji egzaminacyjnej. 

Bluszcz:
Witam
Ja mam pytanie trochę z innej beczki, aczkolwiek dotyczy to nauki języka duńskiego i poszczególnych poziomów tej nauki. Otóż zaczęłam naukę języka na DU2 i tak dotarłam na moduł 4. Po zmianie nauczyciela, który mi zupełnie nie odpowiadał, poprosiłam o przeniesienie na ten wyższy poziom DU3 (od samego początku moja nauczycielka proponowała mi DU3, gdyż język "wchodził mi" łatwo i szybko). Jestem teraz na DU3 moduł 3. Niestety za rok kończy mi się "mój czas" nauki od kommuny i na pewno nie uda mi się dojść do modułu 6 w tym czasie. Ja jednak chciałabym zakończyć naukę normalnie, bez pośpiechu i kombinacji. Czy istnieje taka możliwośc, że gdy skończy mi się ten czas darmowej nauki - 3 lata - to czy mogę tę naukę kontynuować opłacając sobie sama za szkołę, bądź też prosząc  związki zawodowe o pomoc w opłacaniu nauki, jako "podnoszenie swoich kwalifikacji zawodowych"?
W razie gdyby to było możliwe, to ile taka nauka może kosztować? Płaci się za moduł czy za miesiąc nauki?

Juta:

--- Cytat: lilia w 11 Gru 2010, 14:21:37 ---małe wyjaśnienie dotyczące przygotowania do studiów, ponieważ podniosą się głosy, że niezbędne jest "studieprøve". Nie, nie jest, chyba, że są to studia tak wymagające jak medycyna, czy prawo.
W wielu innych szkołach wyższych, kształcących pielęgniarki, pedagogów, markedsføringøkonomów, inżynierów itd.,itp. - często nawet nie pytają o ukończone egzaminy, czy szkołę ( znam z autopsji ).

Pozdrawiam  :)
--- Koniec cytatu ---
To moze zalezec od szkoly i od gminy. We Frederiksbergu szkola ksztalcaca pielegniarki wymaga studieprøve, podobnie seminarium pedagogiczne w Kopenhadze, a takze uniwersytet kopenhaski i uniwersytet w Roskilde; swojego czasu to posprawdzalam. Nie wymaga szkola techniczna czy sosu-skolen.

Bluszcz, oczywiscie ze mozesz sama placic za szkole; wysokosc pewnie jest uzalezniona od intensywnosci, zapytaj w szkole. Czy zwiazki Ci pomoga, nie wiem, nie slyszalam, by komus placily za szkole, jedyna sytuacja, z jaka sie spotkalam, to kolega na dagpenge, ktoremu a-kasse zafundowala kurs jezykowy, by go szybko wypchnac na rynek pracy.

MZ:
Witam,
Ja po uplywie 3 lat darmowej nauki jezyka dunskiego wybralam sie do Jobcenter z pytaniem czy moge dalej kontynuowac darmowa nauke jezyka dunskiego. Nie bylo z tym nigdy problemu. Po kazdym ukonczonym module wybieralam sie do Jobcenter po skabusewanie na nowy modul.
Tydzien temu zakonczylam nauke egzaminem panstwowym.
Mozliwe ze jednak zalezy to od miejscowosci w ktorej mieszkasz i od osoby na ktora trafisz.
Serdecznie pozdrawiam.

Bluszcz:

--- Cytat: MZ w 12 Gru 2010, 19:53:09 ---Witam,
Ja po uplywie 3 lat darmowej nauki jezyka dunskiego wybralam sie do Jobcenter z pytaniem czy moge dalej kontynuowac darmowa nauke jezyka dunskiego. Nie bylo z tym nigdy problemu. Po kazdym ukonczonym module wybieralam sie do Jobcenter po skabusewanie na nowy modul.
Tydzien temu zakonczylam nauke egzaminem panstwowym.
Mozliwe ze jednak zalezy to od miejscowosci w ktorej mieszkasz i od osoby na ktora trafisz.
Serdecznie pozdrawiam.

--- Koniec cytatu ---
MZ, w jakiej kommunie mieszkasz, jeśli można zapytać?
I czy jesteś osobą pracującą? Pewnie to ma znaczenie, bo jeśli byłabym bezrobotną osobą, to myślę, że też nie byłoby problemu.
Pozdrawiam

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej