poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Klub Wyrodnych Polakow  (Przeczytany 30677 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Juta

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 2
  • Reputacja: +14/-22
Odp: Klub Wyrodnych Polakow
« Odpowiedź #30 dnia: 14 Gru 2010, 09:55:31 »
Alez my mowimy swietnie po dunsku i takich problemow nie mamy  8)

rafalk

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: 14 Gru 2010, 10:08:39 »

Co  ciekawe  to  nie  sa  to  odczucia  polskiego  murarza  albo litewskiego  pracownika farmy  swin na Jusklandii ale  ludzi
 bardzo  czesto  z kilkoma  dyplomami .  w  zasadzie  takich ktorzy  cos  wnosza ekonomicznie . To  teraz  glowny  slogan polityczny ... bidrage  til  danske  samfund . Generalnie  to jak wlaczam wiadomosci i widze ta  tepa sprzataczke PIE K. ktora  dorobila  sie  niezlej willi  w  Gentofte tylko i  wylacznie  zle  mowiac o  cudzoziemcach to .....troche  mnie  na mdlosci zbiera .
Walesa jest   przynajmniej  elektrykiem   ;D

Offline bezwarkoczy

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 1
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #32 dnia: 14 Gru 2010, 10:17:07 »
ja jeszcze nie, ale sie postaram jak najszybciej  8). swoja droga, to faktycznie dziwny narod, ktory w swoim kraju chce sie poslugiwac wlasnym jezykiem w miejscach pracy, sklepach i urzedach..taki malutk kraj, a taki upór! i bezczelnosc  jaka! zamiast nam ulatwic i po prostu przejsc na angielski...,u nas , w Polsce, spoko przyjmuja przeciez na wszelakie stanowiska osoby, ktore po polsku ani mru mru, nie? a o strajku dzieci we Wrzesni 1901 nie wspomne, bo to chyba zbyt daleko idace...

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 242
  • Reputacja: +16/-12
« Odpowiedź #33 dnia: 14 Gru 2010, 10:19:20 »
...Ciekawe co powiedza ci zdunczeni polacy ...

Tak sobie czytam i czytam i wyglada na to ze definicja zdunszczonego polaka jest: idiota placi wszystkie podatki i afgifty zamiast po prostu korzystac, przestrzega prawa w tym kraju, nie oszukuje gdzie tylko mozna i nie mozna, nie krzyczy i nie biadoli kiedy go na oszustwie zlapia, rozumie zaleznosc miedzy podatkiem a børnepenge i co najgorzej jest tu z wlasnej nieprzymuszonej  woli i mu sie tu podoba.

Podziwiam prawdziwych polaków i ich zmarnowane w Danii zycie :-)

Milego dnia WSZYSTKIM zycze
:-)
...na nasze oddalenie, na naszą nieobecność i rozmów obojętność listek, iskierkę, cień jak kotwicę wbij w nasze serca.... Leszek Aleksander Moczulski

Offline bezwarkoczy

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 1
« Odpowiedź #34 dnia: 14 Gru 2010, 10:28:28 »
i w ogole rozumie zaleznosci! np. pomiedzy wyborem miejsca zamieszkania a obowiazkiem przestrzegania CALEGO porzadku prawnego, ktory w nim obowiazuje, nawet jesli bywa to uciazliwe.nie odnosicie tez wrazenia na forum(ale tu moge sie mylic), ze taki zdunczony, okropny i wyrodny Polak chyba jednak przecietnie jest pare lat starszy od "prawdziwego" Polaka?

Offline Svaria

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 0
« Odpowiedź #35 dnia: 14 Gru 2010, 10:46:50 »
Woow ale sie porobilo blizniaczych watkow.

Jeden pro dk, drugi anty, trzeci troche tak i tak :)

Smiesznei poczytac sobie przy kawce :)

A ja od siebie napsize tak:
1. Uzywaj wlasnego rozumu
2. Krytycznie spogladaj na rzeczywistosc
3. Wyciagaj wnioski
4. Nie przyjmuj wszystkiego jak dogmaty, miej wlasne zdanie
5. Mierz wysoko
6. Staraj sie zawsze byc najlepszy

Co do worktrottera - juz od jakiegos czasu tam zagladam.
Sam raport czytalem jaksi czas temu.
Wyniki tylko potwierdzily moje przypuszczenia :) (I nie tylko moje)
Nie ten morduje naród, kto go zabija, lecz ten, kto go demoralizuje - Arystoteles

rafalk

• Gość
« Odpowiedź #36 dnia: 14 Gru 2010, 10:49:30 »

...Ciekawe co powiedza ci zdunczeni polacy ...

Tak sobie czytam i czytam i wyglada na to ze definicja zdunszczonego polaka jest: idiota placi wszystkie podatki i afgifty zamiast po prostu korzystac, przestrzega prawa w tym kraju, nie oszukuje gdzie tylko mozna i nie mozna, nie krzyczy i nie biadoli kiedy go na oszustwie zlapia, rozumie zaleznosc miedzy podatkiem a børnepenge i co najgorzej jest tu z wlasnej nieprzymuszonej  woli i mu sie tu podoba.

Podziwiam prawdziwych polaków i ich zmarnowane w Danii zycie :-)

Milego dnia WSZYSTKIM zycze
:-)

Ostatnia statystyka pokazuje podobno ze najwiecej placa  ci z  niskimi  dochodami . Ci  z  wysokimi kantuja  ile  moga .
Sam  widzialem przypadki  gdzie remonty  domow  prywatnych  byly  wrzucane na  firme a  faktury  byly  po  prostu  lipne.
To  ze  podwykonawcami  byli  chlopcy  z  PL  dla  ktorych  wystawianie faktur  jest  czsem  rownoznaczne  z bajkopisarstwem  to juz  inna  rzecz. Liczy  sie  zleceniodawca  z pieniedzmi . A  tymi  zawsze  sa  dunczycy  :)

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #36 dnia: 14 Gru 2010, 10:49:30 »

Offline Svaria

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 0
« Odpowiedź #37 dnia: 14 Gru 2010, 10:52:22 »

Ostatnia statystyka pokazuje podobno ze najwiecej placa  ci z  niskimi  dochodami . Ci  z  wysokimi kantuja  ile  moga .
Sam  widzialem przypadki  gdzie remonty  domow  prywatnych  byly  wrzucane na  firme a  faktury  byly  po  prostu  lipne.
To  ze  podwykonawcami  byli  chlopcy  z  PL  dla  ktorych  wystawianie faktur  jest  czsem  rownoznaczne  z bajkopisarstwem  to juz  inna  rzecz. Liczy  sie  zleceniodawca  z pieniedzmi . A  tymi  zawsze  sa  dunczycy  :)

Co prawda to prawda, szkoda tylko ze wiekszosc ludzi tego nei widzi :(
Biedny zawsze na horendalnei wysokich podatkach, akcyzach etc straci najwiecej.
Bogaty oprocz rozumu ma jeszcze kapital oraz mozliwosci by sie obronic przed grabieza panstwa.

Przyklad z calkiem niedawna - pewna urocza pani - z jednej z czolowych czerwonych partii w dk - oraz jej maz.
Mysle ze komentarz jest zbedny.
« Ostatnia zmiana: 14 Gru 2010, 11:12:29 wysłana przez Svaria »
Nie ten morduje naród, kto go zabija, lecz ten, kto go demoralizuje - Arystoteles

Offline Solvej

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 5
  • -Otrzymane: 9
  • Reputacja: +34/-32
« Odpowiedź #38 dnia: 14 Gru 2010, 11:14:28 »
Ciekawe co powiedza ci zdunczeni polacy  ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D :D :D :D :D :D :D :D

Inna, ja Ci powiem : idz i czyn dobro.
:D

rafalk

• Gość
« Odpowiedź #39 dnia: 14 Gru 2010, 11:27:01 »
  Solvej , ja  czekam  i  czekam ......... Nie  badz  taka  niesmiala   ;D

inna

• Gość
« Odpowiedź #40 dnia: 14 Gru 2010, 11:34:01 »
Solvej !!!!!
Czynie dobro kazdego dnia.  :P Mam czyste sumienie-- jak lza.
Nie zdunczona.

Offline frisms

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 59
  • -Otrzymane: 32
  • Reputacja: +2/-2
« Odpowiedź #41 dnia: 14 Gru 2010, 11:42:54 »
Co za bzdury, to wywiad z ludzmi ktorzy w wiekszosci pochodza z poza EU, moga to byc na przyklad Hindusi,murzynki,azjaci, i inne takie masci ktore generalnie maja problemy z ukladaniem sie jezyka, w gardle ,problemy to maja oni takze z angielskim,u nich jest tak ze zaden kolejny jezyk juz nie jest taki dobry ja ten pierwszy ojczysty

“Danes seem to get annoyed when you don't speak perfect Danish.”

to nie prawda, wielokrotnie kiedy jeszcze sie uczylam, jak rozmawialam po dunsku,nikt nawet miny nie skrzywil, na jakies moje braki, po za tym nigdy nie zauwazylam zeby sie zloscili z tego powodu!

“When Danes hear me speak in English they might turn away and go.”

Ha,ha to dobre, bzdura jak nic… jeszcze tylko umiejac mowic po angielsku, wiele razy, ktos  mi pomogl na ulicy, w sklepie, jak szukalam mieszkania, pokoju do wynajmu…nie przypominam sobie zeby ktos przede mna uciekal

"Some Danes don’t take foreigners seriously when they want to learn the Danish language.”

Mnie zawsze brali na powaznie bo ja siebie biore na powaznie…

Ja tez mam 2 dyplomy ale zadna z tych sytuacji mnie nie spotkala  ::)

ciekawe to jest swoja droga bo majac znajomych tutaj tez po studiach lub robiacych magistra tutaj lub doktorat Phd.z czesciowym dunskim, nie slysza takich rzeczy i ich nie doswidaczaja, maja znajomych dunczykow,szwedow i tak dalej, po za tym ludzie ktorych znalam z kursow dunskiego tez mieli dyplomy i rozne stanowiska w pracy, ale jakos nie pamietam ani jednnej dyskusji na temat “cholerni dunczycy” natomiast wspominali jak ktos ich poprawil lub pomogl cos dobrze wypowiedziec…

zauwazylam co jest nagminne ze to tak zwani “obcy” robia z Dunczykow jakis dziwakow, a oni sa zwyklymi , prostymi ludzmi, ja nie moge zrouzmiec co to za maniera  :(

cytat bezwarkoczy
“swoja droga, to faktycznie dziwny narod, ktory w swoim kraju chce sie poslugiwac wlasnym jezykiem w miejscach pracy, sklepach i urzedach..taki malutk kraj, a taki upór! i bezczelnosc  jaka! “

tylko pogratulowac tego “dunskiego” uporu -  ty, ale to chyba normalne ze jak mieszkasz w swoim kraju to uzywasz wszedzie swojego jezyka ??? tego to juz w o ogole nie rozumiem

cytat bezwarkoczy
“zamiast nam ulatwic i po prostu przejsc na angielski “– no, haloo czy nie zauwazylas ze serwisy bankowe, maja opcje z jezykiem angielskim, Skat ma mase informacji w jezyku polskim, 3F na swojej stronie ma opcje jezyka polskiego, mozesz miec tlumacza w urzedzie, przy rozwodzie I tak dalej, tazke przy kursie prawa jazdy,wiekszosc restauracji ma menu w dunskim i angielskim…i ty piszesz o braku ulatwien !!! zastanow sie  :-[

Zreszta” ksenofobiczne” przywiazanie do jezyka maja takze Francuzi i Niemcy

ale sie zmeczylam, nie to nie ma sensu to rozpisywanie sie, nie przetlumaczysz, to zupelnie dwa rozne swiaty Prawdziwi Polacy i Wyrodne zdunszczone polaczki  ;D

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 242
  • Reputacja: +16/-12
« Odpowiedź #42 dnia: 14 Gru 2010, 12:09:18 »
....Co prawda to prawda, szkoda tylko ze wiekszosc ludzi tego nei widzi Smutny
Biedny zawsze na horendalnei wysokich podatkach, akcyzach etc straci najwiecej....

Przeciez nikt nikomu nie zabrania byc "bogatym", zdobyc zawód a nie konczyc na podstawówce, skonczyc studia, zalozyc wlasna firme, doksztalcic sie i szukac lepszej pracy, mozliwosci sa a juz tu w Danii mozna sie wyksztalcic majac i rodzine i male dzieci, owszem to wymaga wyrzeczen, nie ma duzego samochodu a moze i zadnego samochodu, nie ma super ciuchów na SU ale mozliwosc jest.

...Przyklad z calkiem niedawna - pewna urocza pani - z jednej z czolowych czerwonych partii w dk - oraz jej maz.
Mysle ze komentarz jest zbedny....
Owszem, zbedny, ekonomia tej pani zostala zbadana przez SKAT i uznano ze jest ok, wielu polaków tez "zbadanych" przez SKAT i tez jest ok. Czy to tez zle?
Jezeli juz musisz ogladac sie na innych to lepiej popatrz na Fetterlein i SKAT :-)
...na nasze oddalenie, na naszą nieobecność i rozmów obojętność listek, iskierkę, cień jak kotwicę wbij w nasze serca.... Leszek Aleksander Moczulski

rafalk

• Gość
« Odpowiedź #43 dnia: 14 Gru 2010, 12:09:32 »
 "  Co za bzdury, to wywiad z ludzmi ktorzy w wiekszosci pochodza z poza EU, moga to byc na przyklad Hindusi,murzynki,azjaci, i inne takie masci ktore generalnie maja problemy z ukladaniem sie jezyka, w gardle "

A  czy  ty przepraszam wlasnie  jestes  po lekturze  Mein Kempf niejakiego  Adolfa H  ?????
   Jak  widzisz  kogos  innego  koloru  skory  to  slychac .... " ty  asfalt  spadaj do  afryki  "   ??? Przecudowny polski rasizm w  najlepszym wydaniu .
A  co  to  za  segregowanie ludzi na z EU i  z poza  EU ???? Jak  dobrze  pojdzie  to zaniedlugo  do  tego  EU  Albanie  przyjma .
 Bedzie  ekskluzywny klubik  co nie ????
acha  ....USA , Kanada  i  Australia  tez  jest poza  EU ... ;D

Offline Solvej

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 5
  • -Otrzymane: 9
  • Reputacja: +34/-32
« Odpowiedź #44 dnia: 14 Gru 2010, 12:17:10 »
 Wypowiedz Bezwarkoczy odebralam jako ironie, zle zrobilam?  Jest z tego kluby, wiec nie moglaby zle pisac na przemilych DUnczykow ? :D

Rafalk
, to nie biuro towarzyskie, jak wspomniala wczesniej Juta :D
Ja nie jestem niesmiala, ja sie poprostu wstydze :D

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #44 dnia: 14 Gru 2010, 12:17:10 »

należne ulgi dla polaków pracujących na umowe o prace na czas nieokreslony

Zaczęty przez wbisewski33Dział Podatki

Odpowiedzi: 32
Wyświetleń: 45405
Ostatnia wiadomość 16 Mar 2008, 14:39:02
wysłana przez Klingon
poszukiwania polaków w okolicach holstebro ;)

Zaczęty przez LukasIKasiaDział Århus, Aalborg ...

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 6264
Ostatnia wiadomość 05 Sie 2010, 08:30:04
wysłana przez LukasIKasia
Szukam Polaków z Sonderborg

Zaczęty przez monia21976Dział Århus, Aalborg ...

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 6552
Ostatnia wiadomość 30 Mar 2008, 19:58:19
wysłana przez nanusz1234
Kultura Polaków w Dani...

Zaczęty przez Dareq M.Dział Hydepark

Odpowiedzi: 164
Wyświetleń: 72689
Ostatnia wiadomość 27 Lip 2009, 21:56:15
wysłana przez szczeciniak
czy wielu polakow jest w tym regionie?

Zaczęty przez tygrys3000Dział Esbjerg, Haderslev, Kolding ...

Odpowiedzi: 64
Wyświetleń: 37042
Ostatnia wiadomość 16 Mar 2010, 18:31:27
wysłana przez czysio