Co za bzdury, to wywiad z ludzmi ktorzy w wiekszosci pochodza z poza EU, moga to byc na przyklad Hindusi,murzynki,azjaci, i inne takie masci ktore generalnie maja problemy z ukladaniem sie jezyka, w gardle ,problemy to maja oni takze z angielskim,u nich jest tak ze zaden kolejny jezyk juz nie jest taki dobry ja ten pierwszy ojczysty
“Danes seem to get annoyed when you don't speak perfect Danish.”to nie prawda, wielokrotnie kiedy jeszcze sie uczylam, jak rozmawialam po dunsku,nikt nawet miny nie skrzywil, na jakies moje braki, po za tym nigdy nie zauwazylam zeby sie zloscili z tego powodu!
“When Danes hear me speak in English they might turn away and go.”Ha,ha to dobre, bzdura jak nic… jeszcze tylko umiejac mowic po angielsku, wiele razy, ktos mi pomogl na ulicy, w sklepie, jak szukalam mieszkania, pokoju do wynajmu…nie przypominam sobie zeby ktos przede mna uciekal
"Some Danes don’t take foreigners seriously when they want to learn the Danish language.”Mnie zawsze brali na powaznie bo ja siebie biore na powaznie…
Ja tez mam 2 dyplomy ale zadna z tych sytuacji mnie nie spotkala

ciekawe to jest swoja droga bo majac znajomych tutaj tez po studiach lub robiacych magistra tutaj lub doktorat Phd.z czesciowym dunskim, nie slysza takich rzeczy i ich nie doswidaczaja, maja znajomych dunczykow,szwedow i tak dalej, po za tym ludzie ktorych znalam z kursow dunskiego tez mieli dyplomy i rozne stanowiska w pracy, ale jakos nie pamietam ani jednnej dyskusji na temat “cholerni dunczycy” natomiast wspominali jak ktos ich poprawil lub pomogl cos dobrze wypowiedziec…
zauwazylam co jest nagminne ze to tak zwani “obcy” robia z Dunczykow jakis dziwakow, a oni sa zwyklymi , prostymi ludzmi, ja nie moge zrouzmiec co to za maniera

cytat
bezwarkoczy“swoja droga, to faktycznie dziwny narod, ktory w swoim kraju chce sie poslugiwac wlasnym jezykiem w miejscach pracy, sklepach i urzedach..taki malutk kraj, a taki upór! i bezczelnosc jaka! “
tylko pogratulowac tego “dunskiego” uporu - ty, ale to chyba normalne ze jak mieszkasz w swoim kraju to uzywasz wszedzie swojego jezyka

tego to juz w o ogole nie rozumiem
cytat
bezwarkoczy“zamiast nam ulatwic i po prostu przejsc na angielski “– no, haloo czy nie zauwazylas ze serwisy bankowe, maja opcje z jezykiem angielskim, Skat ma mase informacji w jezyku polskim, 3F na swojej stronie ma opcje jezyka polskiego, mozesz miec tlumacza w urzedzie, przy rozwodzie I tak dalej, tazke przy kursie prawa jazdy,wiekszosc restauracji ma menu w dunskim i angielskim…i ty piszesz o braku ulatwien !!! zastanow sie

Zreszta” ksenofobiczne” przywiazanie do jezyka maja takze Francuzi i Niemcy
ale sie zmeczylam, nie to nie ma sensu to rozpisywanie sie, nie przetlumaczysz, to zupelnie dwa rozne swiaty Prawdziwi Polacy i Wyrodne zdunszczone polaczki