czesc
Godt nyt år ! Jak mowia dunczycy w nowym roku. Otoz moj drogi macie fajny plan. Skandynawia to chyba najciekawszy region do pracy jak na te kryzysowe czasy. Norwegia – owszem malo jeszcze przyjezdnych,bardzo dobre zarobki,zloza ropy naftowej samodzielny kraj, Szwecja – zbieranie runa lesnego i Sztokholmski problem z imigrantami, Kopenhaga – mieszkalam, fajne miasto dobry rynek pracy, sporo miejsc pracy w fabryczkach roznego rodzaju od kawy Merrild poczawszy. Wyspa Jutlandia teraz gdzie jestem duzo fabryk, od rybek,szklarnie na Fynie - Odense do hutnictwa, poprzez shipping czyli spedycja-lodzie rybackie.
Dobrze jest miec gotowe CV. i jakies papierki z wyksztalceniem,ostatnie miejsca pracy zaswiadczenia, umowe o prace bo sie na pewno przydadza. Na pewno bedzie latwiej z angielskim w Norwegii poniewaz Dunczycy maja coraz wieksze opory mowienia w jezyku obcym...Mam znajomego w Norwegii i pracuje wlasnie w pracach wykonczeniowych wiec twoje doswiadczenie swietnie by pasowalyby na norweski rynek pracy. Ale takze nowe eksluzywne osiedla w Kopenhadze ktore sie buduja od czasu do czasu.
Wiec najlepiej bedzie zagladnac na
www.jobnet.dk tam jest wyszukiwarka dotyczaca lokalnej pracy w Danii i reszty Skandynawii w tym takze Finlandii. Polecam takze google translate do pomocy w tlumaczeniach.
Zarobki srednio od 12.000 dkk. miesiecznie netto w zwyz za nadgodziny i inne dodatki, soboty, nocne zmiany i tak dalej. Na poczatek placisz w Danii tylko 8 % na rynek pracy AM bidrag, co jest obowiazkowe dla wszystkich nawet opiekunki do dziecka. Po roku czy teraz pol juz przechodzisz na podatek 37 % po przekroczeniu pewnej sumy dochodu mozesz przejsc na wyzszy prog podtakowy. Na przyklad topskat to nawet 63% ale to na przyklad przy dochodzie lekarza czyli w gore od 35.000 ddk. netto za miesiac. Rocznie lekarz specjalista taki z 3 tytulami,10 letnim doswiadczeniem moze wycignac nawet do 700 tys. koron czystego dochodu. Aha, mozesz obliczyc przypuszczalny dochod na stronie
www.jobindex.dk wpisujac dane,wiek,zawod, doswiadczenie i ci wyjdzie. Wiem ze hutnicy maja wysokie ryzyko zawodowe i to jest takze wysoko platna grupa zawodowa takze pomijam prawnikow i tak dalej, chodzi mi bardziej o zwykla prace fizyczna. W fabryczce rybnej od 110dkk/115dkk ale takze niektorzy 140 dkk.na godzine, pierwsza moja pracka w Danii, calkiem fajna i polecam. Ah to byly czasy...tylko wspominac!
Okolice, hmm...wiec Kopenhaga i cale dookola Hovedstaten,duzo miejsc pracy Midjylland – Nordjylland- miasta Horsens, Kolding,Fredericia, Holstebro,Århus,Vejle,Herning, slabo teraz w okolicach Esbjerg i Sydjylland, Fyn – Odense i okolice tez nie zle...
Dunskiego sie nie boj, pierwsze pol roku ciezko a potem juz lepiej. Mozesz sie zapisac do szkoly, ale musisz miec dunski CPR. Taki numerek identyfikacyjny, potrzebny Skatowi, komunie, szkole, bibliotece, policji generalnie wszystkim a zwlaszcza tobie do zycia w Danii.
Ostatnie slowo – tutaj jest kryzys i raczej to smieszne nie jest, mocno docisnal w 2010,ale po tym cisnieniu w dol dunskie Finanslov na 2011 przywroci Danie do pionu

Nowe ostrzejsze przepisy w prawie finansowym na 2011…duzo by o tym pisac.
Powodzenia i odwagi.

Ale sie rozpisalam..no tak nowy rok i nowy zapas energii.
[Posted on: 03 Sty 2011, 21:06:02]
A czy w Danii zimą też jest "martwy" sezon (podobnie jak w wielu krajach)? Przeważnie na wiosnę powstają nowe miejsca pracy. Czy zaobserwowaliście takie coś też w Dani? Proszę o wypowiedzi
Tak,bywa ciezko aczkolwiek sa pojedyncze miejsca pracy. Powiem tak, trzeba szukac, nawet biegajac po ulicy z firmy do firmy z CV w zebach