Ogólne > Rodzina ...

Pytanie o Au pair

<< < (3/4) > >>

Bulinka:
Znajoma chciała zatrudnić siostrzenicę jako au-pair i niestety... Podobno zasady się zmieniły jesienią zeszłego roku i au-pair nie może posługiwać się językiem rodziny goszczącej, bo dziewczyny przyjeżdżały do Danii, rzekomo by nauczyć się duńskiego (co jest ideą wyjazdu za granicę jako au-pair)i wcale sie języka nie uczyły. Zresztą nawet nie miały zamiaru. To kolejna odsłona zaostrzania przepisów dla obcokrajowców.

jaiTt:

--- Cytat: Mrozik w 09 Sty 2011, 21:54:07 ---a czy jest taka mozliwosc,ze ja zatrudniam np.moja niepracujaca mame z Polski,melduja ja w Danii,place jej kieszonkowe a komuna zwaraca mi iles tam %%?

[Posted on: 26 Kwi 2011, 14:31:15]
czy ktos wie cos na ten temat ?
Ja wiem ze istnieje taka ewentualnosc,ze komuna doplaca do "prywatnej opiekunki"ale jak to sie ma do osoby,np.mamy mieszkajacej w Pl ?
Pytam bo od 1 maja wracam do pracy i do mojego synka przyjedzie mama, ja bede jej cos tam placic za opieke,
ale fajnie by bylo,gdyby komuna sie "dorzucila"tymbardziej ze wniosek o dagpleje zlozylam pol roku temu ,ale na nianke w godzinach , w ktorych ja i maz pracujemy czeka sie bardzo dlugo.

--- Koniec cytatu ---

roga:
Opieka/pilnowanie wlasnych dzieci reguluje Dagtilbudsloven § 86.
Moze nie wszystkim wiadomo, ze istnieja prawa, szczegolnie w sektorze tzw. socjalnym, ktore okresla sie jako Tilbudslove (Prawa o propozycji – troche niezgrabne tlumaczenie). Oznacza to, ze prawa te szczegolowo opisuja jak nalezy postepowac przy jego zastosowaniu, ale komuna nie jest zobowiazana do jego stosowania i sama moze decydowac czy taki Tilbud dac swoim mieszkancom..
Sa Komuny, ktore  z takich czy innch wzgledow nie chca (i nie musza) udostepniac mozliwosci np. pilnowania wlasnych dzieci przez ich rodzicow, a sa komuny, np. Odense Kommune, ktora korzysta z tej mozliwosci przede wszystkim z tego wzgledu, ze trudno jej jest przestrzegac innego prawa o obowiazku zapewnienia miejsc w instytucjach w okreslonym czasie.
Odense Kommune postanowila dac rodzicom ktorzy maja dzieci w wieku od 26 tygodni i az do wieku rozpoczecia szkoly podstawowej, mozliwosc wyboru pilnowania wlasnych dzieci zamiast miejsca w instytucji komunalnej (zlobek, przedszkole).

Dodatek przyznaje sie od chwili kiedy dziecko otrzyma propozycje miejsca w instytucji. Dlatego dziecko musi byc zapisane na liscie do zlobka/przedszkola.
Nie udziela sie dodatku rodzicowi, ktory rownoczesnie otrzymuje pomoc socjalna, SU, urlop maciezynski itp.     
Dodatek na pilnowanie wlasnych dzieci mozna uzyskac na okres min 8 tygodni i max 1 roku.   
Dodatek w 2011 wynosi 5.062 miesiecznie dlacdziecka w wieku 0-2 lata i 3.862 dla dzieci w     wieku 3-6 lat   
Maksymalnie dodatek dla 3 dzieci 
Dodatek na rodzine nie moze przekroczyc maksymum dla dagpenge 
Jezeli dodatek jest nizszy niz kontanhjælp, nie jest on regulowany do kwoty kontanhjælp
Dodatek przysluguje rodzicom, ktorzy mieszkaja w Danii 7 z ostatnich 8 lat   
Jezeli jedno z dzieci jest w przedszkolu, nie jest ono upowaznione do znizki dla rodzenstwa 
Nie udziela sie dodatku dla rodzicow, ktorzy nie wykorzystuja swoich mozliwosci uzyskania pracy zgodnie z przepisami Aktivloven i kiedy malzonek tej osoby jest na kontanhjælp, starthjælp

[Posted on: 27 Kwi 2011, 00:10:45]
Bardzo prosze nie stawiac mi pytan dotyczacych powyzszego. Najlepiej zapytac w wlasnej komunie.

vaxa_rys:

--- Cytat: roga w 27 Kwi 2011, 00:13:56 ---Dodatek przysluguje rodzicom, ktorzy mieszkaja w Danii 7 z ostatnich 8 lat   

--- Koniec cytatu ---

dodam tylko:

--- Cytuj (zaznaczone) ---gælder ikke for EU/EØS-borgere, i det omfang de efter EU-retten er berettiget til ydelsen.
--- Koniec cytatu ---

jaiTt:
eh,zle sformulowalam pytanie,bo do dziecka przyjedzie moja mama:) czyli babcia,hehe
a maly jest ciagle na venteliste do dagpleje,moje powyzsze pytanie dotyczy tzw"privat bornepasning"
Czy jest ktos kogo mama czyli  babcia dostaje jakis dodatek za opieke nad wnukiem oczekujacym na nianke ?

[Posted on: 27 Kwi 2011, 10:39:21]

--- Cytat: roga w 09 Sty 2011, 23:52:35 ---Moglbys tez zatrudnic Babcie, ale musialaby byc ponizej 30 roku zycia i co najmniej wyksztalcenie na poziomie dunkiej 9 klasy.
A co do doplaty z komuny to skad wpadles na taki pomysl? Chyba, ze generalnie uwazasz, ze komuna doplaca do wszystkiego.

Roga, zle ci sie zacytowalo, wiec poprawilam .

--- Koniec cytatu ---

A jednak sie da,wlasnie to zalatwilam,nazywa sie" tilskud til privat bornepasning" i zalatwia sie w tym samym miejscu gdzie zlobek czy dagpleje.
wrocilam do pracy, z dzieckiem siedzi jego babcia ktora przyjechala z PL a komuna doplaca jej ponad 5000 kr brutto,wiec da sie ..

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej