poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: decyzje dunskich urzedow - frustracje podatnikow  (Przeczytany 7818 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
decyzje dunskich urzedow - frustracje podatnikow
« dnia: 09 Sty 2011, 13:22:21 »
W prawie kazdym temacie tutaj na Forum, dotyczacym decyzji dunskich instytucji/urzedow zauwazam "nic przwodnia", a mianowicie, ze decyzje dotyczace tych samych zagadnien sa rozne, w zaleznosci w jakiej komunie, a nawet w zaleznosci odtego przez ktorego pracownika w tej samej instytucji sprawa byla zalatwiana.

Moja konkluzja: Zupelnie jasna sprawa jest fakt, ze pracownicy komun nie sa doinformowani o wyrokach/decyzjach instancji nadrzednych, a ktore to postanowienia nieraz diametralnie zmieniaja dotychczasowa praktyke na korzysc obywatela.

Nasuwa sie mysl, ze byc moze niedoinformowanie pracownikow jest celowym i swiadomym pociagnieciem, poniewaz jak wiadomo kasy komunalne zawsze sa zachlanne/glodne na pieniadze. Wyglada na to, ze wlasnie ”kassetænkning” (myslenie tylko o pieniadzach) ma dla komun wieksze znaczenie niz zapewnienie obywatelom, zgodnie z Prawem o Administracji (Forvaltningsloven), obowiazku udzielania informacji i objasnien.

Dlatego sadze (na podstawie doswiadczen z praktyki), ze w wielu wydzialach socjalnych komun oraz w innych wydzialach stosuje sie podobna praktyke.

Rozwiazanie jest chyba niestety tylko jedne: kopiowanie tzw. ”kendelse” i polozenie go na biurku przed urzednikiem (nie pani z okienka nr. 1).   

Offline jamjurand

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 7
  • Reputacja: +4/-1
Odp: decyzje dunskich urzedow - frustracje podatnikow
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Sty 2011, 14:00:07 »
Powinienes tez dodac, ze komuny oraz inne urzedy sa jeszcze w dalszym ciagu zdezorganizowane po "wielkiej regionalnej reformie" i czestych personalnych redukcjach, nalogowo brak im pieniedzy,kompetentnych pracownikow jest tez bardzo malo.
Zawsze sie mozna odwolac od decyzji np. komuny do "Det Sociale Nævn", Ankerstyrelsen (zajmie stanowisko jesli sprawa jest pryncypialna) i Ombudsmanden.
Uwazam, ze jest balagan, ktory watpie czy sie zmniejszy przy zmianie rzadu.

« Ostatnia zmiana: 09 Sty 2011, 14:10:24 wysłana przez jamjurand »

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Sty 2011, 14:30:31 »
Masz w zupelnosci racje: balagan, brak koordynacji. Przyklad:
W zeszlym roku przeprowadzilem maly test. Znajac doskonale pewien przepis, zwrocilem sie do 2 oddzialow Skat
(3 urzednikow w kazdym oddziale, a wiec 6 osob). Zrobilem to na przstrzeni kilku tygodni, aby nie ryzykowac rozpoznawalnosci. Pytanie bylo konkretne – dotyczylo personfradrag. Za kazdym razem moje pytanie dotyczylo fiktywnej osoby przyjezdrzajaca z innego kraju Unii (Czech, Litwy, Polski itp). w ramach laczenia rodzin z osoba tutaj juz pracujaca. Pytanie: jak nalezy potraktowac ulge personfradrag meza, ktory od kilku lat wykorzystywala zona a) czy przyjezdrzajacemu nalezy sie ulga za caly rok w ktorym przyjechal, b) czy personfradrag bedzie dzielony, c) czy fradrag nalezy sie od dnia przyjazdu czy tez wpierw od dnia zarejestrowania w Statsforvaltninge itp. i jeszcze kilka pytan. Pytania byly bardzo konkretne spisane w punktach na liscie.

Odpowiedzi: na 6 osob 5 roznych odpowiedzi, ale ani jedna nie byla wlasciwa. 2 osoby odpowiedzialy, ze nie znajaprzepisu, ale przywolaly innego pracownika. Niestety ci tez udzielili niewlasciwych informacji. 1 odpowiedz byla czesciowo wlasciwa ale zaprzeczala drugiemu elementowi tej samej sprawy. A wiec pracownicy ci podejowali decyzje ulg i zatierdzali je w swojej codziennej pracy, kazdy na swoj sposob. Jest to tylko jeden z wielu przykladow w moich kontaktach z wielona instytucjami. Z pewnych wzgledow (lojalnosci) nie moge oprowac ani nazwiskami ani tez oddzialami, komunami ale powiem tylko, ze nie ma duzej roznicy czy jest mowa o Sjælland czy Jylland. Natomiast Jest olbrzymia roznica jak urzednicy przyjmuja/reaguja na przedstawienie im ich wadliwej oceny. W Jylland, im bardziej na polnoc tym bardziej czuja sie zazenowani i od razu staraja sie sprawe szybko uregulowac. Na Sjælland a szczegolniewduzych komunach, to tak jakby wlozyc reke do ula z pszczolami. Proces ”odwrocenia” jest trudny i nie zawsze wszystko mozna zalatwic na miejscu (kabusewnik kabusewnika i tego kabusewnika kabusewnik).

Inny przyklad to sprawa (forumowicza), ktoremu jedna z nordsjællandske kommuner przyznala Starthjælp mimo, ze pracowal tutaj 2 lata, utracil prace nie ze swojej winy, natychmiast zglosil sie do Jobcenter wypelniajac wszystkie obowiazki i zachowujac status ”arbejdstager”. Tak jak pisze Jamjurand, oczywiscie odwolania do wyzszych instancji powolujace sie na prawo unijne i poparte przykladami konkretnych orzeczen sadu europejskiego. Rezultat, wyzsza instancja zmienila (tak mylse) decyzje komuna. Komuna, mimo pism i ponaglen ze strony podatnika, aby przyslac decyzje nie ragowala. Natomiast zmienila bez informowania, wysokosc wyplacanej kwoty na Kontanhjælp. Wzrastajaca ilosc przpisow unijnych nie ulatwia sytuacji.

Offline frisms

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 59
  • -Otrzymane: 32
  • Reputacja: +2/-2
« Odpowiedź #3 dnia: 09 Sty 2011, 16:22:32 »
Wiesz co Roga z calym szacunkiem dla ciebie ,ciekawe czy przeprowadziles rowniez podobne dzialanie na terenie RP ??? wierz mi ze wyniki bylby jeszcze bardziej zatrwazajace
Nie wymagaj od tych biednych urzednikow jakiejs przeogromnej wiedzy na temat wszystkich przepisow dotyczacych ludzi z EU,z poza EU i jeszcze cala masc innych…bo jak sami zauwazymy przepisy zmieniaja sie coraz szybciej i coraz czesciej, widocznie tak musi byc, nie ma na to rady
Wiec ty jako zwykly powiedzmy smiertelnik, ktory jest oczytany, sledzi wszystkie wzmianki i paragrafy,w dodatku jestes madrym Polakiem (jesli nawet obywatelstwo zmieniles) to nie jestes tym zwyklym,bezbronnym,prostym i niekumatym Dunczykiem – daj spokoj  :)
Bo wiemy takze ze PL jest panstwem absurdow najwiekszych i zadne inne panstwo nie jest w stanie pobic tego rekordu  :D

Po prostu uwazam ze te urzednicze ludziki sie gubia w gaszczu przepisow i sami nad tym nie nadazaja.
Wiadomo nie od dzisiaj ze “nieznajomosc prawa szkodzi”. I ze swojego doswiadczenia bardzo czesto przygotowuje sie do takich rozmow urzedowych. Mialam pewna dosc skomplikowana sprawe w Statsforvaltningen Syd wiec babka na naszej rozmowie powiedziala wprost nie ukrywjac, ze musi sie poradzic kolegow z Kopenhagi – ok, super wiem ze ja to przerasta i potrzebuje pomocy, ale sprawe zalatwila, trwalo to 4 miesiace, naszej korenspodencji ale wyszlo i wyszlo pozytywnie.
Po za tym ja nie wiem jak to sie dzieje ale mnie nikt tutaj pomocy urzedniczej nie odmowil,a wrecz przeciwnie dialog byl konkretny. Oni naprawde staraja sie to jakos tam zawsze pomoc, a jak czegos nie sa pewni to przynajmniej nie wymyslaja jakis bzdur na poczekaniu. Wiem jedno ze przy zalatwianiu sprawek trzeby byc otwartym,uprzejmym i cierpliwym a przede wszystkim zdecydowanym i konsekwentnym.

No coz czasem dzieja sie “wybryki natury” w pewnych sprawach, bo wystarczy ze jeden cos tam oleje no i potem leci. Zazwyczaj kazdy z nas tam chce byc traktowany indywidulanie i to czesto  jest na nasza korzysc,nie zawsze na korzysc nawet samej komuny czy urzedow imigracyjnych, czy innych. Czasem jednym sie udaje czasem inni maja “bad luck” i tak to wyglada. Jednych lapie prawo juz na dzien dobry innych dogania nieco pozniej. Czesto nawet jak czlowiek czyta tutaj na forum tez mi sie nie raz wlos jezy, bo takie jakies dziwne i strasznie zagmatwane historie sie dzieja  ???

Pytanie jak to sie dzieje ??? hmm, powiem tak – trzeba dac sie lubic nawet w urzedzie , a jak cie polubia to wszystko zalatwia. Wiecej usmiechu, luzu a nie tylko “szczerzenia polskich kłów” Dunczycy naprawde nie gryza. A ci z komun sa wyjatkowo anemiczni i spokojni gorzej w Skacie,ha,ha  ;D

Urzednicy to takze zwykli ludzie ktorzy rowniez na swoj sposob interpretuja pewne przepisy, jedni “przymruzaja oczko “ a inni sa jak Politi. My tez tacy jestesmy,jak zaczniesz sie wypytywac  swoich znajomych o to samo to kazdy bedzie mial jakies tam swoje odmienne widzenie rzeczy.

Wydaje mi sie ze te "rosnace przepisy" to odpowiedz na te wszystkie skomplikowane ludzkie historie, teoria jest prosta ale w praktyce wiele wydaje sie byc prawie nie wykonalne. Sami dostarczamy urzedom i prawu roboty wiec dlatego zeby to wszystko ogarnac i pomoc kazdemu przybywa unijnych przepisow  :)

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #4 dnia: 09 Sty 2011, 17:13:20 »
"Nie wymagaj od tych biednych urzednikow jakiejs przeogromnej wiedzy na temat wszystkich przepisow dotyczacych ludzi z EU,z poza EU i jeszcze cala masc innych…bo jak sami zauwazymy przepisy zmieniaja sie coraz szybciej i coraz czesciej, widocznie tak musi byc, nie ma na to rady"

Absolutnire sie nie zgadzam, ze nie mam wymagac wiedzy urzednikow, ktorzy podejmuja decyzje, deczyzje, ktore moga byc/sa niekorzystne dla obywatela. Nie mam tez zamiaru porownywac stosunkow panujacych tutaj z PL. Wlasnie dlatego nalezy wymagac wiedzy ze strony osob, ktore decyduja o naszych sprawach. Napisalem tylko o niewiedzy pracownikow, ktorej normalny obywatel nawet nie zauwaza, a nie o tym czy sa oni uprzejmi, pomocni itp. Uprzejmosc, usmiech, grzecznosc itp to jedna sprawa, ktora nie ma nic wspolnego z kompentencjami!. Osobiscie, nigdy nie spotkalem sie w Skacie i innych instytucjach ze zlym potraktowanie. Moje uwagi dotycza tylko spraw fachowych, z ktorymi w imieniu innych osob zwracam sie do urzedow.

Offline jamjurand

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 7
  • Reputacja: +4/-1
« Odpowiedź #5 dnia: 09 Sty 2011, 17:19:07 »
frisms,
Nikt tu nie na pewno bedzie probowal porownywac polskiej biurokracji z dunska bo rezultat bedzie oczywisty jeszcze przez paredziesiat lat.
Osobiscie chodzi mi rezultaty dunskiej reformy regionow (rezyser i producent obecny premier) ktora w dalszym ciagu  powoduja kolosalny chaos w urzedach, a zwlaszcza w komunach duzych miast, dodam tez, ze reforma policyjna (Lene Espersen) ma tez wiele ofiar.
Kryzys i oszczednosci zwiazane z tym na pewno nie polepszaja sytuacji, tak jak 2mld koron wydawane corocznie na "poligon" w Afganistanie.

Offline frisms

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #6 dnia: 09 Sty 2011, 22:39:37 »
Rogus – jesli moge cie tak nazwac  ;) tak samo jak sie z toba zgadzam w wielu sprawach tak samo czasem moge miec odmienne zdanie,right  :)

No dobra,ale jednak wiekszosc decyzji urzedniczych nie jest tutaj krytykowana wiec skoro w watku “Historia jednego podatnika” pisze sie o slusznosci postepowania przez dunski Skat w tak skomplikowanych sprawach to skad jednoczesnie taki atak na dunskie urzedy i brak kompetencji z ich strony ??? wiem, to sie nazywa – dualizm rzeczy
Skoro od 2005 wiele,moze setki polakow i innych oszukiwalo Skat odpisami i innymi bzdurami i sie dorobilo, domu, aut i tak dalej to dla kogo to jest korzystniejsze ??? na szczescie Skat pomyslal i “ma dobra pamiec” jak piszesz Roga i nie popusci zlodziejom z østeuropa !

Po za tym nie zapominajmy wlasnie o takich uprzejmych drobiazgach na co dzien, bo tylko ktos jest zly i wsciekly jak cos przekombinowal i mu nie wyszlo…pewnie w kazdym systemie sa jakies luki, ktorych moze nigdy nie uda sie wypelnic, tak jak w Windowsach, ale ciagle sie nad tym jakos pracuje
Wiem ze mozna miec jakis zal,zdarza sie ze ktos zostal potraktowany nie fair,ale nie raz tyle ile jest obroncow pewnej tezy tyle samo bywa przeciw – nawet na forum tutaj niektorzy bija a niektorzy pomagaja tej samej wg.jednych pokrzywdzonej a wg.drugiej “udalo mu sie” albo “ ma za swoje “

Ten chaos jest obecny juz w  wielu panstwach,ale to jakas proba “ratowania” tonacej arki Noego??? Uratujmy to co jest, co pozostalo zeby tylko nie bylo gorzej, jak zamieszamy teraz to potem  wyloni sie nowy porzadek…wyglada to dla nas dziwnie i moze komicznie, ale w sytuacjach wlasnie, kryzysowych, ekstremalnych czlowiek robi wszystko zeby cos uratowac,siebie, zycie, wartosci ,pieniadze etc.
Zawsze sa i beda ofiary, czy to wojna czy reforma, niektorzy z nas sa ofiarami komunizmu, inni stalinizmu tak sie kreci swiat, latwiej jest krytkowac z dolu tych na gorze, owszem to “oni” decyduja o naszych losach,ale czy my stracilismy juz calkowita kontrole nad wlasnym zyciem, ze wszystko oddajemy w ofierze nawet siebie
Ja tez nie chce zeby wysylac miliardow do Afganistanu, bo to tam to “neverending story” i serce mi peka kiedy czytam ze w mojej komunie maja zamknac kilka podstawowek z braku funduszy…

Mnie tez szlag trafia, ze zaczela sie jakas “dzika”walka o przetrwanie,i wiele panstw o USA juz nie wspomne pakuje cala kase publiczna w armie…ze wszystko trzeba szybko wprowadzac w zycie bo zaraz swiat sie skonczy ….  ???

hmm,nie wiem dlaczego ale przypomnial mi sie "Dogville" Larsa von Triera...czyzby zle sie dzieje w panstwie dunskim  :-\

a i o tym pisal juz Kafka w "Procesie" nawiazujac do tytulu tego watku, bardzo dobra adaptacja filmowa w roli glownej ,wlasnie urzednik bankowy a gra go Kyle MacLachlan

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 09 Sty 2011, 22:39:37 »

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #7 dnia: 10 Sty 2011, 00:53:33 »
Frisms: Przede wszystkim gratuluje swietnej polszczyzny, czego nie moge powiedziec o sobie od ”wiekow” nie uzywajac na codzien jezyka swoich przodkow. Ale mowiac A powiem rowniez B – za duzo”grzybow” w jednym barszczu. Mnostwo ciekawych podtematow w jednym temacie, wydatki na wojne a Afganistanie, ratowanie jakichs pozostalosci, kryzys fiansowy itp. to troche za chaotyczne. A juz w ogole nie rozumie dlaczego wmawiasz mi, ze napisalem ”skat nie popusci zlodziejom z østeuropa”. To mnie, przynajmniej w tym temacie, nie bardzo interesowalo.

A wiec jeszcze raz: staralem sie jedynie uwidocznic bardzo powazny problem dunskich urzedow, tzn. niekompetencje w tak powaznych sprawach jakimi sa przepisy i rozporzadzenia, a w szczegolnosci jezeli podejmowane decyzje sa ze szkoda dla klienta, ktory nie zdajac sobie sprawy z takiego stanu rzeczy nie jest nawet tego swiadomy i przyjmuje decyzje urzedow jako wlasciwe. Moja opinia/ocena nie jest odosobniona. Wypowiadaja sie na ten temat prawnicy, rewizorzy, firmy prywatne. Nie chodzi tutaj wylacznie o sprawy osob przyjezdrzjacych z innych krajow.  Nie interesuje mnie w tej sytuacji czy ktos oszukal Skat czy komune, czy cos kombinowal i sobie doliczy, odliczyl itp. To zupelnie inna sprawa i jestem zdecydowanym przeciwnikiem nieuczciwosci, kombinatorstwa, kretactwa i oszustw, nie tylko ze wzgledu na wykonywana przeze mnie profesje. Waznym dla mnie jest natomiast to, ze kiedy klient (polak, dunczyk, chinczyk) zwraca sie do urzedu, to bez wzgledu na jego motywy, powinien otrzymac wiarygodna odpowiedz na przedstawiona sprawe.

[Posted on: 10 Sty 2011, 00:52:13]

W bardzo duzej ilosci przypadkow, gdzie osoby zwracajace sie do mnie o pomoc z zapytaniem czy decyzja urzedu (czesto poparta §§) jest wlasciwa i czy mozna jeszcze cos w tej sprawie zrobic, po blizszym zapoznaniu sie z podana podstawa prawna okazuje sie, ze urzad nie skorzystal z mozliwosci korzystniejszych dla klienta, mozliwosci lezacych w granicach egzystujacych przepisow. Pozytywnym natomiast jest to, ze wiekszosc urzedow, jak juz pisalem szczegolnie w Jutlandii, po przedlozeniu urzedowi dodatkowych informacji dotyczacych wlasciwej podstawy prawnej, reaguje on pozytywnie ”naprawiajac” wyrzadzona klientowi szkode. Mysle, ze rozumiesz moje intencje.

Zarowno ”Dog Ville” jak i adaptacja ”Procesu” Kafki sa wspaniale, ale uwagi umiescilbym raczej w watku Kultura. Pozdrawiam.

rafalk

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 10 Sty 2011, 16:53:37 »
http://kariera.pb.pl/2348488,105385,urzednikow-wciaz-przybywa
http://makro.pb.pl/2348481,87486,polska-obrywa-za-ofe

ciekawe  ktora  kasa  panstwowa  predzej " padnie na  morde  "  ...znaczy  sie  na  twarz  ;D ;D 
polska  czy  dunska   ???

Offline frisms

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #9 dnia: 11 Sty 2011, 22:11:45 »
Tak – mysle ze rozumie twoje intencje aczkolwiek nie wiem co z tym tematem wiecej zrobic.

Moja konkluzja: Zupelnie jasna sprawa jest fakt, ze pracownicy komun nie sa doinformowani o wyrokach/decyzjach instancji nadrzednych, a ktore to postanowienia nieraz diametralnie zmieniaja dotychczasowa praktyke na korzysc obywatela.

Owszem zdarza sie tak,wiec trzeba po prostu tym nizszym pokazac papier / paragraf i uswiadomic ich ze na papierze z wyzszej instancji  zapadla “inna” /”korzystniejsza” decyzja. Zreszta od kazdej takiej decyzji mozemy sie odwolac, jesli uwazamy ze co jest nie tak, jest nawet napisane w jakim terminie.

Czyli z twoich badan i dociekan, testow na kompetencje tutjeszych urzedow, wynika ze prawie kazdy z nas powinnien ciagnac urzedasow za jezyk az zachnie im w gardle ??  Jak rowniez miec przygotowane, wszelkie mozliwe paragrafy w razie czego ?-zatajenia wartosciowych i potrzebnych informacji na temat danej sprawy.  To moze od razu pomijac tych nie kompetentnych kabusewac sprawy do najwyzszych instancji . A ze zwyklymi, codziennymi sprawkami,  wiedzac i czytajc  teraz o tym, bedziemy / lub powinnismy od razu spytac ,poprosic o pomoc kogos kto wie wiecej co w “trawie piszczy”. Oczywiscie brzmi to jak pewna wskazowka ze za kazdym razem powinnismy brac pod uwage – czy aby napewno ten i ten urzad wykorzystal wszystkie mozliwe dzialania w mojej sprawie. I czy aby napewno to i tamto to jest wlasnie to o co nam chodzilo.

Wiesz, jakos do tej pory nie myslalam ze odpowiedzi urzedowe “moga” lub “bywaja” nie wiarygodne ale moze trzeba byloby troche zmienic strategie jesli takowy problem istnieje.
Mam zatem pytanie - czy to jest bardzo powazne zjawisko  i czy dotyczy ono takze jakis “zwyklych”, mniejszych  spraw.

Rozpisalam sie troche na inne tematy po przeczytaniu posta jamjuranda i zarazilam sie wiadomoscia o Afganistanie – wybacz. Wiesz , wyobrazilam sobie tez ciebie jako wielkiego niedziwiedzia lub wielka madra sowe, ktora spoglada z zaciekawieniem przez grube okulary z nad biurka – na mnie stojacego malego kurczaka  :-* - bo nie jestem “wielka nordycka baba” , ktory przyszedl wtracic swoje 3 male grosze/ øre  ale ze strachu zesztywnial  ;)

A propos Jutlandii zawsze za nia tesknilam bedac w “zimnej” Kopenhagdze. Teraz juz nie tesknie bo jestem tu na Jylland.

Jesli chodzi o moje filmowo / artystyczne dygresje to mialy one na celu lekko ubarwic wypowiedz. Natomiast przeniesienie ich do dzialu Kultura mija sie z celem bo tam nikt sie nie bedzie interesowal jakims “oldschool “ Kafka ale bardziej  Mru Mru ;-)

“Wszyscy ludzie prezydenta” A.J.Pakula uzyskal 4 Oscary za ciezka prace 2 dziennikarzy Washington Post w aferze Watergate , wiec moze jednak warto po nitce do klebka…

Roga – ty jestes prawnikiem…I knew it !

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #10 dnia: 12 Sty 2011, 00:40:32 »
frisms: nie, nie o to chodzi. Nie mamy byc podejrzliwi i dopatrywac sie w kazdej decyzji urzedow blednych, bo wiemy czym to grozi. Chodzi o to abysmy mieli zaufanie do instytucji i urzedow. A zaufanie osiagamy, kiedy czujemy sie bezpieczni i pewni, ze osoba ktora zajmuje sie naszymi sprawami robi to profesjonalnie i posiada kompetencje. Masz racje, ze nie nalezy z kada blachostaka isc do "kabusewnika". Sprawy codzienne, zwykle i rutynowe, normalnie zalatwisz przy okienku. Z innymi sprawami, nalezy sie zwracac do specjalisty i byc przygotowany do takiego spotkania. Odpowiedzi slowne trudno zapamietac. Dlatego, jezeli sprawa jest skomplikowana - popros o wyslanie emaila lub pisma. wowczas masz czas na "przetrawienie" decyzji/odpowiedzi urzedu. Chodzi rzeczywiscie o sprawy troche wieksze, za ktore np. uwazam przyznanie klientowi z 1dzieckiem Starthjælp (okolo 5.000 kr. miesiecznie) zamiast Kontanhjælp (okolo 13.000) powolujac sie na niewlasciwe §§ i przepisy, ktore nie sa aktualne, czy tez odmowa rejestracji pobytu w Statsforvaltningen na podstawie wadliwej interpretacji zarzadzenia ministerstwa. Takich przykladow jest wiele. Wiem, mozna sie odwolywac. ale czesto instancje do ktorych sie odwolujemy (najczesciej w komunach) to tylko pokoj nr. 2 w tym samym urzedzie, gdzie w pokoju nr. 1 zalatwialismy sprawe. Byc moze za dlugo juz tutaj zyje/mieszkam i dlatego tak podchodze do rzeczy. Pozdrawiam serdecznie. A tak na marginesie, juz wielokrotnie pytano czy jestem prawnikiem. Ty nie pytasz. Ty stwierdzasz. Odpowiedz dyplomatyczna: "bez komentarza". Pozdrawiam.

Offline frisms

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #11 dnia: 12 Sty 2011, 23:00:56 »
Dobra juz dobra nie badz taki najezony  >:(   Teraz sie czuje bardziej usatysfakcjonowana kiedy mi rozpisales na czesci pierwsze.  Tak wiec podejrzewalam ze to jakies grubsze sprawy. No coz, nalezaloby ci zyczyc powodzenia w dalszym “ice breaking” i pomyslnego rozwiazywania  sprawek. Dzieki za pewne wskazowki.

Nie zapytalam,bo jakos wydawalo  mi sie to prawie oczywiste…a moze tylko zapmnialam tego jedynego acz waznego znaku zapytania  ??? Nie wsciekaj sie na mnie…to tylko wymiana zdan na pewien temat.

Dzieki za serdeczne  :-*  pozdrowienia.

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #12 dnia: 12 Sty 2011, 23:56:01 »
frsms: Doceniam i szanuje zdrowa krytyke i tolerancyjna dyskusje. Wsciekac sie jest dla mnie slowem obcym, przynajmniej w dyskusjach i wymianie zdan. Dziekuje zawiele trafnych i ciekawych uwag. Widze, ze pozostalo nas dwoje na "placu boju" tego tematu. Co powiesz na to aby go zamknac. Oczywiscie respektuje, jezeli Ty allbo inne osoby mialyby ochote cos dodac. i dalej rozwijac temat.     

Offline vordingborg

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 77
  • -Otrzymane: 550
  • Reputacja: +58/-30
« Odpowiedź #13 dnia: 14 Sty 2011, 19:08:37 »
Chciałbym coś dodać . Po przeczytaniu wątku przypomniałem sobie pewną niejasność z lat 2008 i 2009dotyczącej rubryki 56 w moim årsopgørelse szybko przejrzałem papiery i bingo  .Dziś odwiedziłem Skat okazało się że mam racje zamiast dopłaty  miła pani zapewniła mnie o zwrocie nadpłaconego podatku :)w zasadzie to mój błąd bo skat nie nanosi wszystkiego automatycznie ,no ale księgowym też nie jestem.  Warto było się uczyć duńskiego,warto czytać coś co ma sens  i warto czasami odwiedzić skarbówkę                             Roga dziękuje  pisałeś/pisaliście o skacie ja znalazłem błąd  u siebie

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #13 dnia: 14 Sty 2011, 19:08:37 »

Czy mogę wysłać oferty do Duńskich firm ?

Zaczęty przez elproyectoDział Pomoc!

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 5039
Ostatnia wiadomość 01 Sie 2019, 11:48:40
wysłana przez obywatel59
CZY KTOS MONTOWAŁ TUTAJ HAK DO AUTA NA DUNSKICH REJSTRACJACH

Zaczęty przez ogDział Hydepark

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 6171
Ostatnia wiadomość 21 Mar 2011, 20:06:40
wysłana przez leo1
AndreasAgro Aps praca na fermach duńskich