poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: jak sie rozliczyc przez intenet ze skatemm za 2008  (Przeczytany 7063 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

mucza81

• Gość
jak sie rozliczyc przez intenet ze skatemm za 2008
« dnia: 04 Cze 2009, 17:20:14 »
mam pytanie jak sie rozliczyc ze skatem przez internet na www.skat.dk mam person numer i tastselv kode weszłem pojawiła sie moja karta i suma ale niewiem co dalej wpisac w pozostałe rubryki mam pewna broszure która mówi ze powinienem uzupełnic rubryki 11,16,51,52,53,59,71 tak mi sie wydaje przynajmiej prosze o pomoc co mam robić czy mam tam wpisywać jakies sumy?

Offline tila

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
Odp: jak sie rozliczyc przez intenet ze skatemm za 2008
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Kwi 2011, 09:39:17 »
A teraz jak się rozliczyć z Danią za 2010r  jeżeli pracowałam z mężem 2 tygodnie. dosyć ,ze wielkie g..... zarobiliśmy to jeszcze trzeba się rozliczać ;(  W  US się rozliczyliśmy ,a co z tą Danią ? Mąż dostał parę dni temu jakieś dok ze Skata.

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #2 dnia: 28 Kwi 2011, 11:13:17 »
mam pytanie jak sie rozliczyc ze skatem przez internet na www.skat.dk mam person numer i tastselv kode weszłem pojawiła sie moja karta i suma ale niewiem co dalej wpisac w pozostałe rubryki mam pewna broszure która mówi ze powinienem uzupełnic rubryki 11,16,51,52,53,59,71 tak mi sie wydaje przynajmiej prosze o pomoc co mam robić czy mam tam wpisywać jakies sumy?
Chyba zaszlo nieporozumienie. Nie mozesz rozliczyc sie elektronicznie za 2008 ani tez za 2009. Oczywiscie masz wglad do swoich rozliczen ale nie masz mozliwosci wnoszenia poprawek.

[Posted on: 28 Kwi 2011, 11:01:41]

A teraz jak się rozliczyć z Danią za 2010r  jeżeli pracowałam z mężem 2 tygodnie. dosyć ,ze wielkie g..... zarobiliśmy to jeszcze trzeba się rozliczać ;(  W  US się rozliczyliśmy ,a co z tą Danią ? Mąż dostał parę dni temu jakieś dok ze Skata.

Odpowiedzialem Ci na priv. "Jakies" dokumenty, ktore otrzymal maz od Skata, to wlasnie dokumenty dotyczace rozliczenia;
propozycja rozliczenia sporzadzona przez Skat, Selvangivelse  (zeznanie podatkowe dla podatnikow z ograniczonym obowiazkiem podatkowym), gdzie mozeszwniesc swoje poprawki w formie ulg i zmian do rozliczenia oraz Servicebrev - pismo informujace. Taki jest standard dokumentow. W niektorych wypadkach dostaje sie tylko samo rozliczenie Skatu.

Offline tila

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #3 dnia: 29 Kwi 2011, 21:37:33 »
Dostałam tez Servicebrev i mogę coś tam napisać w rubryce 51 (befording) kilometry jakie się przebyło z Polski do Dani i razy ilość dni wyszło mi 10.400.Bo rubryki nr 53 nie widzę na tym świstku.I podpis z datą na dole i wystarczy ?Bo nie mogę  dostać się na ich stronę.

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #4 dnia: 30 Kwi 2011, 00:24:15 »
Dostałam tez Servicebrev i mogę coś tam napisać w rubryce 51 (befording) kilometry jakie się przebyło z Polski do Dani i razy ilość dni wyszło mi 10.400.Bo rubryki nr 53 nie widzę na tym świstku.I podpis z datą na dole i wystarczy ?Bo nie mogę  dostać się na ich stronę.

Niesamowite. A czy czytasz po dunsku (i rozumiesz co czytasz). "cos tam napisane" - a czy wiesz co? Dziarsko zabierasz sie do wpisywania kwot. Ilosc kilometrow przebytych do Polski x ilosc dni. Widocznie nowy przepis podatkowy, ulatwiajacy wprowadzania zmiando rozliczen. No i teraztylkoi podpis i data. A to czy w ogole ulga przysluguje czy nie to nie ma znaczenia.
Teraz dobrze rozumie dlaczego otrzymuje tyle email z prosba o pomoc, poniewaz Skat domaga sie udokumentowania wlasciwosci ulg.

Offline tila

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #5 dnia: 30 Kwi 2011, 10:56:25 »
Dostaliśmy przy wyjeździe z Danii od pani z biura ( rozpiskę co wpisać w daną rubrykę -była nr 51 i 53 i jak to obliczyć) Rubryka nr 51 tu nalezy wypełnić kilometry jakie kazdy z was  przebył z Polski do Danii w celu podjecia pracy . N

[Posted on: 30 Kwi 2011, 10:34:10]

"Należy określić ilość kilometrów .Następnie należy zastosować następującą kalkulacje.75km pomnożyć przez 1,90 øre. A pozostała resztę kilometrów należy pomnożyć przez 0,95øre. Następnie obie te wartości dodajemy i mnożymy przez dwa razy jeżeli tylko przyjechaliśmy raz do pracy w Danii i następnie odjechaliśmy .Gdy natomiast byliśmy jeszcze raz należy pomnożyć przez 4 .Pokaże to na przykładzie.Ktoś pokonuje do pracy w Danii 1300km czyli : 75km razy 1,90 øre=142,50 . Następnie pozostała reszta kilometrów wynosi 1225( bo 1300 km odjąć 75km daje 1225 km ) I t resztę 1225 mnożymy przez 0,95 Następnie øre=1,163,75 Obie te wartości dodajemy czyli 142,5+1,163,75=1,306,25.Następnie wynik mnożymy przez dwa czyli 1,306,25  *2=2,612,5 Wynik wpisujemy w rubrykę 51".Powiedziała, ze jeżeli tego nie zrobimy to do nich przysyłają zapytania o te km i za dni  jakie przebywamy w Danii -są to zwolnienia jakie przysługuje wam za pobyt w Danii.Ale to w rubryce 53.Więc tym się sugerowałam ;p

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #6 dnia: 30 Kwi 2011, 13:33:09 »
tila:
Twoje poprzednie stwierdzenie ze ilosc kilometrow nalezy pomnozyc przez ilosc dni - wprowadziloby w blad osoby ktore sa tym zainteresowane. Wlasnie jest tak jak piszesz i to jszcze ne tak zupelnie, poniewaz rozne roziski Skatu to tylko ogolne i nie zawsze dostosowane do kazdej stuacji - skiftende arbejdspladser, erhvervskørsel for private itp. ale w 90% jest wlasnie tak.

A ulga 53 to tez tak nie calkiem jak piszesz. To nie tylko dni pobytu w Danii. Samo odliczenie dni pobytu w Polsce (np. w z wiazku z jazdami) od dni pobytu w Danii nie jest wystarczajace. Niektorzy blednie stosuje metode ilosci dni "skattepligtige dage", ktore wykazane sa na rozliczeniu Skatu, odejmuja od tych dni ilosc dni w PL i za pozostala ilosc wyliczaja ulge, np. 650 kr/dziennie.
Przepisy podatkowe podaja wyraznie definicje, miedzy innymi od dni pobytu w Danii nalezy odliczyc dni "w ktorych miala mozliwosc" noclegu w swoim normalmnym miejscu pobytu (sædvanlig bopæl). Jezeli np. masz wolne z pracy poniewaz sa dluzsze swieta, albo generalnie masz kilka dni wolnego, to Skat moze ocenic, czy moglas w tym czasie nocowac w domu.

Ulga na wyzywienie i zakwaterowanie to nic innego jak ulga ”delegacyjna” i przewiduje, ze jestes a) w podrozy, b) pracujesz w tymczasowym miejscu pracy. Ze wzgledu na odleglosc miedzy miejscem pracy a domem i braku mozliwosci powrotu na nocleg (taka jest dokladna definicja) mozna skorzystac z ulgi na wyzywienie i zakwaterowanie.

Kilkakrotnie spotkalem sie z decyzja Skatu o uniewaznieniu ulgi na wyzywienie, szczegolnie kiedy byla mowa o pracownikach ktorzy nie pracowali, ze tak powiem na etacie ale w roznych ilosciach dni np. troche tu troche tam, a nawet u tego samego pracodawcy ale w roznych wymiarach dni, lub u posrednikow, czekajac na prace. Wowczasc nalezy podac do Skatu ilosc przepracowannych dni a nie dni pobytu. Mozna rownie argumentowac, ze dni ”przylegajace” bezposredno do dni roboczych sa dniami za ktore przysluguje ulga, np. konczac prace w piatek i rozpoczynajac znowu prace w poniedzilalek, skat nie kwestionuje soboty/niedzieli jako dni z ulga, ale np. konczac prace w piatek i zaczynajac prace w nastepnym tygodniu np. w czwartek Skat ma prawo ocenic sytuacje. To tylko przyklad.
A wiec sam okres pobytu (skattepligtige dage) w okresie np. 01.06.2010 – 30.09.2010 93 dni nie upowaznia do ulgi za te dni, jezeli przepracowalo sie tylko np. 15 dni.

Informacje o ilosci dni pracy znajduja sie w teczce podatkowej ”Oplysningsseddel”

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 30 Kwi 2011, 13:33:09 »

Offline tila

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #7 dnia: 30 Kwi 2011, 17:39:24 »
Dzięki roga.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #7 dnia: 30 Kwi 2011, 17:39:24 »

Gdzie najlepiej mieszka sie w Århus?

Zaczęty przez SarahDział Århus, Aalborg ...

Odpowiedzi: 11
Wyświetleń: 28029
Ostatnia wiadomość 14 Cze 2012, 19:29:18
wysłana przez air2006
muah Thai - gdzie mozna sie zapisac?

Zaczęty przez Muay Thai- gdzie znajde?Dział Esbjerg, Haderslev, Kolding ...

Odpowiedzi: 23
Wyświetleń: 41359
Ostatnia wiadomość 14 Sty 2014, 13:41:34
wysłana przez czesio
Problem z logowaniem sie do banku

Zaczęty przez patrykos93Dział Pomoc!

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 16711
Ostatnia wiadomość 15 Wrz 2016, 20:03:06
wysłana przez daniaa
No i się qqqqqqqqqqqq zaczęło.....

Zaczęty przez aleszDział Hydepark

Odpowiedzi: 6
Wyświetleń: 11897
Ostatnia wiadomość 23 Wrz 2007, 01:16:00
wysłana przez mawi
Metoda wylaczenia z progresja - czy trzeba sie rozliczac? Co z NIP-3?

Zaczęty przez ReFormerDział Podatki

Odpowiedzi: 13
Wyświetleń: 27379
Ostatnia wiadomość 10 Mar 2012, 11:46:27
wysłana przez roga