poloniainfo.dk

*
Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: My, patrioci  (Przeczytany 14485 razy)

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
My, patrioci
« dnia: 11 Lut 2011, 11:33:34 »
Do tak zwanych patriotow

Czekalem spokojnie, az sie na mnie wyzyjecie i przestaniecie upajac sie swoim, w waszym zrozumieniu spelnionym obowiazku obywatelskim (watek "Brak kultury"). Jestescie maluczkimi tzw. arcypatriotami. Pod plaszczykiem anonimowosci pozwoliliscie sobie na bezpodstawne obelgi wobec mojej osoby. Przyjrzyjcie sie sobie kim jestescie. Jestescie tymi, ktorych niestety jest ciagle za duzo w naszym pieknym i wspanialym kraju, ktorzy uwazajac sie za patriotow nie zdaja sobie w ogole sprawy co to patriotyzm. W swojej niewiedzy i glupocie stali sie (a moze zawsze byli?) nacjonalistami I szowinistami z najwyzszej polki. Ostatnie  20 lat w historii naszego kraju to kropla w morzu. Abyscie potrafili zrozumiec o co chodzi musi uplynac wiele lat a moze cale pokolenie. Tym, ktorzy uwazaja ze juz tylko samym wklejeniem tekstu,  popelnilem przestepstwo wobec spoleczenstwa polskiego, odsylam do wielu, wielu osobistosci polskiej kultury, nauki i publicystyki, ktorzy od dziesiatkow lat szukaja przyczyn takiego stanu rzeczy spoleczenstwa polskiego. A oto kilka wybranych wypowiedzi, nie jakiegos Anonymusa, ktory w swoj  wlasny i specyficzny sposob dal wyraz frustracjom dotyczacym wybranej grupie ludzi (nie spoleczenstwa).:

“Arcypatrioci to ci, którzy uważają iż patriotą może być tylko Polak,  wychwalający pod niebiosa wszystko co polskie. Uważający Polaków za kolejny Naród Wybrany. Dla mnie to niebezpieczny szowinizm i ksenofobia, który Polsce i Polakom moze przynieść wiele złego, tym bardziej, że nie ma nic wspólnego z rzeczywistością.

“Patriotyzm to nie bałwochwalcze i ksenofobiczne zadęcie jacy to nie jesteśmy wspaniali, a tylko wiecznie ci inni chcą nas zniszczyć. Ten durny polski romantyzm, nakazujący szukać wrogów blisko, a przyjaciół daleko. Zaraz, jakich przyjaciół? Jakich wrogów? W polityce nie ma tego typu relacji. W polityce są tylko interesy! Polityka, szczególnie zagraniczna, to nie jest dziedzina dla sentymentalnych naiwniaków”

“Polski patriotyzm 21 wieku, to działanie na rzecz poprawy wizerunku Polski w świecie poprzez swój osobisty przykład. To nie epatowanie innych naszą historią (oczywiście tylko i wyłącznie spektakularnymi sukcesami), a codzienna budowa wizerunku Polaka, jako normalnego, zaradnego, ciężko pracującego człowieka, umiejącemu się znaleźć, własnie  umiejącemu się znaleźć  wśród innych Europejczyków, w niczym im nieustępującym, a w wielu dziedzinach przewyższającym. To dla mnie kanon nowoczesnego patriotyzmu.”

“Dzisiejszy patriotyzm to nie zagrzebywanie się w przeszłości. To nie duszne klimaty martyrologiczne, które nikogo na swiecie nie interesują, a powodują tylko i wyłącznie irytację typowym, polskim mesjanizmem i cięrpiętniczą twarzą. Dzisiejszy, nowoczesny patriotyzm to wizja Polski i Polaków w zmieniającej się konfiguracji na politycznej, społecznej i gospodarczej mapie świata, a szczególnie Europy. Dzisiejszy patriotyzm, to nie powielanie błędów Europy, tylko nauki z ich błędów i wyciągnięcie właściwych wniosków dla siebie. 

“Dla mnie patriotyzm, to uzmysłowienie sobie miejsca Polski we współczesnym, szybko zmieniającym się świecie. Dzisiejszy patriotyzm to nie mżonki o Polsce od morza do morza, czy pobrzękiwanie szabelką , ale realna ocena sytuacji politycznej, szukanie odpowiednich partnerów zagranicznych do realizacji wizji Polski bezpiecznej, zasobnej i mądrze rządzonej”.

“Już dziś dla dobra Polski i Polaków należy wypracowywać wizję Polski za 50  lat, gdy Niemcy, Francja czy Wielka Brytania będą islamskimi kalifatami. Gdy Rosji moze  już nie będzie. Zatrzymanie się w widzeniu spraw Polski i Polaków w oparciu o 19-wieczne standardy, analogie i zaszłości jest właśnie miarą antypatriotyzmu i antypolskości!“

Posze wybaczyc, ze zaklocilem porzadek dzienny,  ale mylse, ze to nie szkodzi, bo dzisiaj jeszcze nikt nie pytal o blachy, konsekwencje jazdy 230 km na godzine, i dlaczego komuna nie chce mi dac to co mi sie nalezy, bo kolega dostal

inna

• Gość
Odp: My, patrioci
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Lut 2011, 11:55:14 »
Roga (cz)  ;D  czy ty naprawde nie masz co robic. Napal w piecu itp. Bo naprawde zbytnio nudzisz ta swoja madroscia.

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 242
  • Reputacja: +16/-12
« Odpowiedź #2 dnia: 11 Lut 2011, 12:11:05 »
Do inna:
A kto ci kaze czytac??

Do roga:
Pamietasz to o masie perlowej i trzodzie chlewnej? :-)
...na nasze oddalenie, na naszą nieobecność i rozmów obojętność listek, iskierkę, cień jak kotwicę wbij w nasze serca.... Leszek Aleksander Moczulski

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #3 dnia: 11 Lut 2011, 12:37:03 »
inna: troche mi trudno dostoswac sie do powiedzenie: "du skal aldrig vise, at du er klogere end den dummeste"

@ae@: na perlach sie w ogole nie znam, no i bardzo drogiea jeszcze mniej wiem o trzodzie. ;) wiem, ze duzo sie eksportuje :) ;)

rafalk

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 11 Lut 2011, 12:59:35 »
Roga  ....wydaje  mi  sie  ze  powinienes  przestac  prowokowac  ....
Chyba  sobie  zrobie  przerwe  z  tym  forum  bo  te  dyskusje  tutaj przypominaja  przyslowiowe  przelewanie  z pustego w prozne !!!

Offline lukashero

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 19
  • -Otrzymane: 43
  • Reputacja: +25/-24
« Odpowiedź #5 dnia: 11 Lut 2011, 13:15:58 »
ja jestem kosmopolita.nigdy nie wstydzilem sie tego ze jestem z polski, ale tez nigdy nie bylem szczegolnie dumny z bycia polakiem.bo niby dlaczego mialbym byc? to ze akurat urodzilem sie miedzy warta a wisla, nie sprawia ze powinienem byc jakisms wielkim patriota i chwalic sie ze jestem rodakiem JP2, Kubicy, Goloty, Chopina czy Marysi Sklodowskiej.zreszta wszyscy oni tak jak ja mieszkali po za granicami polski: ;D
owszem ,uwazam ze powinnismy bardziej dbac o polski interes, ale ja sam na to wielkiego wplywu nie mam.
nie dziele ludzi ze wzgledy na narodowosc.sa 4 kryteria ktorymi sie kieruje:wszedzie sa ludzie madrzy ,glupi, dobrzy i zli.
Nie dyskutuj z idiota, najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem.

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #6 dnia: 11 Lut 2011, 14:17:35 »
Rafalk: OK, jezeli uwazasz moj ostani "indlæg" za prowkacje, to wstrzumuje sie takowych. A tak na prawde to kazda wypowiedz lub odpowiedz na forum jest/powinnabyc swojego rodzaju prowokacja. Bez niej nie byloby w ogole dyskusji i roznicy pogladow.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 11 Lut 2011, 14:17:35 »

Offline jakotako

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #7 dnia: 11 Lut 2011, 14:18:39 »
Miałem już nie pisać na tym forum, ale się nie da…
Roga - piszesz o patriotyźmie - "polskim patriotyźmie w Danii" hehehe  ;D
Sorry ale to chyba nie to forum.
Czy byłeś na jakimkolwiek większym spotkaniu Polaków w Danii? Widziałeś jacy tu Polacy przybywają?
*Panienki o lisim wzorku w miniówkach którym udało się wyrwać gdzieś z Pomorza, Podlasie Pipidówka Górnego, czy dawnych po-PGRowskich terenów szukające wielkiej duńskiej miłości umiejące ledwo dogadać się po angielsku (Do you love me?, Kiss me, Kiss me, Darling!, Let;s make love and sex because you are Danish),
*Podstarzali tatusiowie "budowlańcy" z brzuszkiem i fryzurą "a la” Czesław lata 60te XX wieku. Ich znakiem rozpoznawczym jest słowo "kurwa" i rodzina na utrzymaniu w Polsce, 
*Młode bysiorki które tylko patrzą co ukraść, gdzie zachachmęcić, gadający trochę po angielsku "fuck, fuck" i po chwili namysłu znowu „fuck, fuck”;
*W końcu podstarzałe kobiety - rozwódki wierne kopie tych dziewczynek w miniówkach – tyle że starsze o 30 lat i mające utrwalony światopogląd (nauczone życia) antykościelny, pro-tolerancyjny – tolerujemy wszystko  jak leci. Większość tych kobiet to rozwódki po tzw. Boomie matrymonialnym z lat 90tych XXwieku gdzie bardzo modni byli Skandynawowie – zostały tutaj bo nie mają gdzie wracać (ich znak rozpoznawczy I love Denmark because it’s a paradise; fuck it -  all makes me want to cry,
*jest jeszcze stara emigracja wywodząca się z czystek gomułkowkich  - w większości pochodzenia żydowskiego – bardzo antypolska (Skandynawia była w tamtych latach bardzo modnym kierunkiem wyjazdów). Większość z nich  wróciła do Polski pod koniec lat 80tych aby załapać się na podział tortu czyli nabywanie za bezcen wszelkich dóbr – część z nich wróciła ponownie do Danii i się po prostu na forach nie udziela – mając kupę szmalu w kieszeniach – ja się im nie dziwię; ci co się nie załapali mają teraz swoje credo „Fucking Poland; why I didn’t get it on this occasion”, fucking Poland”…

To jest obraz przeważającej większości duńskiej polonii. Z kim Ty chcesz tu gadać o patriotyźmie????
Całe szczęście jest tutaj też parę normalnych osób – tyle że nie udzielają się na forach w myśl zasady „nie gadaj z głupimi bo cię oszczają”  :P

Offline Drakulla

• Podziękowania
« Odpowiedź #8 dnia: 11 Lut 2011, 15:06:22 »
jakotako

może Ty tylko obracasz się w gronie takich ludzi , ja znam dużo osób które chcą godnie a przede wszystkim normalnie żyć , pracować , mieć rodziny. Nie rozumiem jak można tak szufladkować ludzi. A skoro wymieniłeś te wszystkie i zarazem według Ciebie w większości występujące  kategorie polaków żyjących tutaj to może powiesz do jakiej z tych kategorii Ty się zaliczasz ?  czy też może uważasz się za rodzynka , który tu przybył i teraz jest dumny z tego ze jako jedyny   wie wszystko o wszystkim i o wszystkich eh ...

Offline jakotako

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #9 dnia: 11 Lut 2011, 15:11:47 »
Tak jak napisałem: "To jest obraz przeważającej większości duńskiej polonii. Całe szczęście jest tutaj też parę normalnych osób – tyle że nie udzielają się na forach" - jak to się mówi słuchaj (a w tym wypadku czytaj ;) ) uchem a nie brzuchem  :P
Przeważającej to znaczy 80-90% polonii duńskiej (trzeba mieć też na uwadze fakt że na wszelkie fora i tak wchodzą tylko osoby mające świadomość istnienia takich forów - a ile jest osób które nie mają takiej świadomości tylko ciągle: kur%, fuck, 'd lort, fisse, Hold k'ft...

Offline souli

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #10 dnia: 11 Lut 2011, 15:23:46 »
jakotako te 80-90%chyba z Twojego towarzystwa tak sie zachowuje- z tego co napisales same k***y i zlodzieje...tylko ksiadza i policjanta Ci tam brakuje.Nie zazdroszcze  ;D

Offline ayme

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 36
  • -Otrzymane: 48
  • Reputacja: +1/-5
« Odpowiedź #11 dnia: 11 Lut 2011, 18:54:57 »
mieszkam 21 lat w Dani i podpisuje sie pod wypowiedzia jakotako
jest jeszcze pare grup o ktorych zapomnial
Kalecy ktorzy wyemigrowali bo w Dani byla lepsza renta(lata 80te)
Polki w zwiazkach z obywatelami krajow muzulmanskich -jest to pokazna grupa(lata80,90te)
Osoby po operacji zmiany plci, chorzy psychicznie,homoseksualisci.

Offline jamjurand

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 7
  • Reputacja: +4/-1
« Odpowiedź #12 dnia: 11 Lut 2011, 19:56:27 »
Ayme, do twojej listy  polskich nieudacznikow nalezy rowniez dodac rudych, kulawych i na pewno tez zezowatych; na liscie jakotako sa juz: rozwodki za zakrotkimi spodnicami i brzuszaci mezczyzni z niemodna fryzura. A ja jak sie moge zakwalifikowac, jestem zainteresowany?

[Posted on: 11 Lut 2011, 19:34:47]

Nawiazujac do programu o oszukanych budowlancach uwazam, ze jako ze kazdy z tych dunskich "krwiopijcow" mial polska narzeczona to powinna ona byla jako patriotka zapewnic (nawet w sypialni :) ) dla ofiar conajmniej 200 kr na godzine na czarno plus fribar w weekendy.

Offline polka99

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #13 dnia: 11 Lut 2011, 20:30:36 »
Roga przyznaję rację że tylko prowokujesz,i robisz to z wielką zaciętością. Jakim ty jesteś więc patriotą i po czyjej jesteś stronie?
Wszędzie można znaleźć poniższe definicje patriotyzmu. wytłuściłam pewne zdanie poniżej

"Patriotyzm-definicja

Patriotyzm, szacunek i umiłowanie ojczyzny, gotowość do poświęcenia się dla niej i narodu, stawianie dobra własnego kraju ponad interesy partykularne bądź osobiste. Poczucie silnej więzi emocjonalnej i społecznej z narodem, jego kulturą i tradycją.
Patriotyzm to postawa wyrażająca się w wypełnianiu podstawowych konstytucyjnych obowiązków obywatelskich, wierność dla kraju, troska o wspólne dobro, przestrzeganie prawa itd

Patriota. Kto to taki?
Patriota to ktoś, kto kocha swoją ojczyznę i tą miłość potrafi okazywać. Ktoś, kto zachowuje godność bycia Polakiem. Jest dumny z tego. Zachowuje szacunek do symboli narodowych, do jego tradycji i stara się jej przestrzegać.
Niestety, coraz częściej te tradycje zanikają, zwłaszcza młodzi ludzie uważają je za śmieszne i ?niemodne?. Coraz częściej pojawiają się żarty z symboli narodowych, kpiny z polityków, ludzi itd

Jak być patriotą na co dzień?

Być patriotą na co dzień nie jest trudną sprawą. Wystarczy stawiać swoją ojczyznę na początku, udzielać się na jej korzyść, brać  Każdy może zostać prawdziwym patriotą.

Dziś wszyscy jesteśmy dumnymi Polakami. Mamy swój kraj, wolność, prawa. Nie ma żadnych zagrożeń, w obliczu których trzeba by się wykazać miłością i poświęceniem dla naszego kraju. Nie ma sytuacji, w której wykazalibyśmy się swoim patriotyzmem. Jednak patrioci są potrzebni do istnienia kraju.
Jesteśmy Polakami i to powinno być dla nas najważniejsze. Zachowanie własnej kultury, odrębności, swojej pięknej, Polskiej tradycji. Patriotyzm jest dzisiaj dla nas równie ważny jak kilkadziesiąt, czy kilkaset lat temu, podczas różnych wojen"

Ale nie każdy musi być patriotą,można się nawet wyrzec kraju,  to jego sprawa, nikt nikogo nie będzie zmuszał, to jest indywidualna sprawa każdego. Dziwię się tylko że jest robiona nagonka na osoby które  "udzielają się na korzyść ojczyzny" te osoby są na forum POLONIAINFO.DK są nie tolerowane!!
Jest masa  dobrych artykułów  o Polsce i Polakach,  nie tylko poniżające. Dlaczego tego nikt nie wstawi...?
Nie ale po co wstawić artykuł na poziomie??? Nie ma sensu bo wtedy trzeba by było mówić pozytywnie i na poziomie, i nie była by to prowokacja.  A lepiej jest sobie nawzajem dokopywać.
To daje do myślenia. I  współczuje co niektórym tutaj  że tyle złego wam ta nasza ojczyzna zrobiła,że tyle głupich ludzi tam żyje, że to wstyd być polakiem itd.
Ciekawe tylko czy takie osoby czują się Polakami czy  Duńczykami. Bo jak Polakami to trochę wstyd i głupio bo taka ta Polska przecież beznadziejna,ciągle ktoś na nią tylko  pluje. Jeśli Duńczykami to też smutne bo Duńczycy was nigdy nie za akceptują jak swoich. Będą mili, będą się uśmiechać ale zawsze będziecie obcokrajowcami dla nich.
Ludzie od wieki wieków walczyli o swoje kraje.Ale w przyrodzie nic nie ginie, jedni walczą a drudzy "miny"podkładają
W każdym razie człowiek bez kraju to taki jakiś bezdomny się robi......

UFF na szczęście  ja  nie mam tego problemu.

Offline Solvej

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 5
  • -Otrzymane: 9
  • Reputacja: +34/-32
« Odpowiedź #14 dnia: 11 Lut 2011, 20:31:01 »
Jeszcze troche i bedziecie przyszlosc przepowiadac  :D

poloniainfo.dk