Do tak zwanych patriotow
Czekalem spokojnie, az sie na mnie wyzyjecie i przestaniecie upajac sie swoim, w waszym zrozumieniu spelnionym obowiazku obywatelskim (watek "Brak kultury"). Jestescie maluczkimi tzw. arcypatriotami. Pod plaszczykiem anonimowosci pozwoliliscie sobie na bezpodstawne obelgi wobec mojej osoby. Przyjrzyjcie sie sobie kim jestescie. Jestescie tymi, ktorych niestety jest ciagle za duzo w naszym pieknym i wspanialym kraju, ktorzy uwazajac sie za patriotow nie zdaja sobie w ogole sprawy co to patriotyzm. W swojej niewiedzy i glupocie stali sie (a moze zawsze byli?) nacjonalistami I szowinistami z najwyzszej polki. Ostatnie 20 lat w historii naszego kraju to kropla w morzu. Abyscie potrafili zrozumiec o co chodzi musi uplynac wiele lat a moze cale pokolenie. Tym, ktorzy uwazaja ze juz tylko samym wklejeniem tekstu, popelnilem przestepstwo wobec spoleczenstwa polskiego, odsylam do wielu, wielu osobistosci polskiej kultury, nauki i publicystyki, ktorzy od dziesiatkow lat szukaja przyczyn takiego stanu rzeczy spoleczenstwa polskiego. A oto kilka wybranych wypowiedzi, nie jakiegos Anonymusa, ktory w swoj wlasny i specyficzny sposob dal wyraz frustracjom dotyczacym wybranej grupie ludzi (nie spoleczenstwa).:
“Arcypatrioci to ci, którzy uważają iż patriotą może być tylko Polak, wychwalający pod niebiosa wszystko co polskie. Uważający Polaków za kolejny Naród Wybrany. Dla mnie to niebezpieczny szowinizm i ksenofobia, który Polsce i Polakom moze przynieść wiele złego, tym bardziej, że nie ma nic wspólnego z rzeczywistością.
“Patriotyzm to nie bałwochwalcze i ksenofobiczne zadęcie jacy to nie jesteśmy wspaniali, a tylko wiecznie ci inni chcą nas zniszczyć. Ten durny polski romantyzm, nakazujący szukać wrogów blisko, a przyjaciół daleko. Zaraz, jakich przyjaciół? Jakich wrogów? W polityce nie ma tego typu relacji. W polityce są tylko interesy! Polityka, szczególnie zagraniczna, to nie jest dziedzina dla sentymentalnych naiwniaków”
“Polski patriotyzm 21 wieku, to działanie na rzecz poprawy wizerunku Polski w świecie poprzez swój osobisty przykład. To nie epatowanie innych naszą historią (oczywiście tylko i wyłącznie spektakularnymi sukcesami), a codzienna budowa wizerunku Polaka, jako normalnego, zaradnego, ciężko pracującego człowieka, umiejącemu się znaleźć, własnie umiejącemu się znaleźć wśród innych Europejczyków, w niczym im nieustępującym, a w wielu dziedzinach przewyższającym. To dla mnie kanon nowoczesnego patriotyzmu.”
“Dzisiejszy patriotyzm to nie zagrzebywanie się w przeszłości. To nie duszne klimaty martyrologiczne, które nikogo na swiecie nie interesują, a powodują tylko i wyłącznie irytację typowym, polskim mesjanizmem i cięrpiętniczą twarzą. Dzisiejszy, nowoczesny patriotyzm to wizja Polski i Polaków w zmieniającej się konfiguracji na politycznej, społecznej i gospodarczej mapie świata, a szczególnie Europy. Dzisiejszy patriotyzm, to nie powielanie błędów Europy, tylko nauki z ich błędów i wyciągnięcie właściwych wniosków dla siebie.
“Dla mnie patriotyzm, to uzmysłowienie sobie miejsca Polski we współczesnym, szybko zmieniającym się świecie. Dzisiejszy patriotyzm to nie mżonki o Polsce od morza do morza, czy pobrzękiwanie szabelką , ale realna ocena sytuacji politycznej, szukanie odpowiednich partnerów zagranicznych do realizacji wizji Polski bezpiecznej, zasobnej i mądrze rządzonej”.
“Już dziś dla dobra Polski i Polaków należy wypracowywać wizję Polski za 50 lat, gdy Niemcy, Francja czy Wielka Brytania będą islamskimi kalifatami. Gdy Rosji moze już nie będzie. Zatrzymanie się w widzeniu spraw Polski i Polaków w oparciu o 19-wieczne standardy, analogie i zaszłości jest właśnie miarą antypatriotyzmu i antypolskości!“
Posze wybaczyc, ze zaklocilem porzadek dzienny, ale mylse, ze to nie szkodzi, bo dzisiaj jeszcze nikt nie pytal o blachy, konsekwencje jazdy 230 km na godzine, i dlaczego komuna nie chce mi dac to co mi sie nalezy, bo kolega dostal