poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Rozliczenie roczne 2010 jest juz na stronie...  (Przeczytany 30223 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline andyandy

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 17
  • Reputacja: +6/-1
  • Tłumacz przysięgły j. duńskiego
Odp: Rozliczenie roczne 2010 jest juz na stronie...
« Odpowiedź #45 dnia: 08 Mar 2011, 10:16:45 »
Dzieki andyandy za tłumaczenie:)

Tylko nadal tego nie rozumiem - pracowałam jako studentka, za ostatni miesiac naliczyli mi 55% podatku , wiec napisałam o jego zwrot , który otrzymałam. I teraz oni chca go ode mnie z powrotem ?  To jest jakas paranoja;/

Czy ta kwota restskat to ostatecznie wyliczona kwota podatku, ktora mam zaplacic czy po prostu na podstawie tego rozliczenia mam sporzadzic swoje zeznanie podatkowe i uwzglednic jakies ulgi, ktore zmniejsza ta kwote?
Dotychczas to były tylko zaliczki i szacunki, jeśli chodzi o koszty. Teraz musisz złożyć zeznanie, czyli sprawdzić, czy kwota przychodu (z tytułu pracy, stypendia itp.) się zgadza i naliczyć przysługujące (rzeczywiste) ulgi.

[Posted on: 08 Mar 2011, 10:08:26]

No tak tylko że tu kolejny zonk:

Wygląda na to, że musisz złożyć rozliczenie w wersji papabusewej.

Meddelelse: Komunikat:
Du kan ikke indtaste oplysninger til årsopgørelsen (oplysningskort/selvangivelse). Årsagen kan være en af følgende:
Nie możesz wprowadzić informacji do rozliczenia rocznego (karty informacyjnej/zeznania podatk.). Przyczyny mogą być następujące:

Hvis du har udenlandsk indkomst eller er vekselerer, kan der ikke indtastes via TastSelv. Du skal derfor selvangive via blanket (papir). Du kan finde  de selvangivelsesblanketter, du skal bruge, her.
Jeżeli miałeś przychody zagraniczne lub zajmujesz się handlem papierami wartościowymi, nie możesz korzystać z TastSelv. Wobec tego należyć skorzystać z formularza (wersji papabusewej). Formularze zeznań, z których powinieneś skorzystać znajdziesz tutaj.

Du har forsøgt at indtaste efter fristens udløb. Kontakt SKAT på 72 22 18 18, hvis du har brug for at ændre årsopgørelsen.
Próbowałeś podać informacje po upływie terminu. Skontaktuj się ze SKAT pod nr tel. 72 22 18 18, jeśli chcesz zmienić rozliczenie roczne podatku.
Andrzej Dwulat
Tłum. przysięgły j. duńskiego

Offline Prorok

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 1
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #46 dnia: 08 Mar 2011, 19:33:02 »

[Posted on: 08 Mar 2011, 10:08:26]

Wygląda na to, że musisz złożyć rozliczenie w wersji papabusewej.

Jaki to będzie numer formularza? Nie miałem przychodu w innym niż Dania kraju, za wyjątkiem 3 miesięcznego zasiłku dla bezrobotnych pobieranego w Polsce podczas "przerwy" w pobycie w Danii.

Offline andyandy

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 17
  • Reputacja: +6/-1
« Odpowiedź #47 dnia: 08 Mar 2011, 19:58:55 »
Jaki to będzie numer formularza? Nie miałem przychodu w innym niż Dania kraju, za wyjątkiem 3 miesięcznego zasiłku dla bezrobotnych pobieranego w Polsce podczas "przerwy" w pobycie w Danii.

Chodzi o Selvangivelse 2010 (Deklaracja podatkowa 2010). Taki formularz nigdy nie był dostępny w sieci. Trzeba było się po niego zgłosić osobiście do Skat, zamówić telefonicznie albo przysyłali pocztą.
Może w tym roku jest inaczej ? Rzeczywiście, uprzednio też nie można było złożyć zeznania przez internet, jeśli w trakcie roku była przerwa w obowiązku podatkowym...
Andrzej Dwulat
Tłum. przysięgły j. duńskiego

Offline Prorok

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 1
« Odpowiedź #48 dnia: 09 Mar 2011, 07:18:29 »
Rzeczywiście, uprzednio też nie można było złożyć zeznania przez internet, jeśli w trakcie roku była przerwa w obowiązku podatkowym...

To trochę wyjaśnia mój problem. Dziękuję.

Offline Neffisa83

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 3
« Odpowiedź #49 dnia: 11 Mar 2011, 20:35:15 »
hej
Możecie mi podpowiedzieć, czy i w tym roku w przypadku rubryki 53 (ulga za zakwaterowanie i wyżywienie) trzeba pomniejszać ją o 5.500 kr , bo w nowym poradniku na stronie skatu (http://www.skat.dk/getFile.aspx?Id=79775) jest tylko mowa o max. kwocie tej ulgi czyli. 50.000kr a nie ma nic o kwocie zmniejszającej. Więc sama już nie wiem?

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #49 dnia: 11 Mar 2011, 20:35:15 »

Rozliczenie

Zaczęty przez edipolo1Dział Praca w Danii

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 9173
Ostatnia wiadomość 22 Mar 2007, 21:39:16
wysłana przez edipolo1
skat a rozliczenie w Polsce!!!!!!!!!!!!!!

Zaczęty przez julkaDział Podatki

Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 23363
Ostatnia wiadomość 27 Mar 2008, 11:00:00
wysłana przez julka
Zerowy dochód. Rozliczenie.

Zaczęty przez pablito08Dział Podatki

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 10135
Ostatnia wiadomość 27 Kwi 2011, 22:07:12
wysłana przez pablito08
Chorobowe a rozliczenie - proszę o pomoc