Ogólne > Edukacja
Szkoła, A-kasse, wykształcenie, problemy
@ae@:
Sześć tygodni kursu. Niby jakiej profesji mam się nauczyć w półtora miesiąca? Trochę to pic na wodę.
Wychodzi sie z zalozenia ze profesje/wyksztalcenie/fach juz masz a 6 tygodni to na podniesienie kwalifikacji
Skoro mogę dostawać SU (mam ophold i przepracowane lata, wiecej niż 2 w przeciągu 3 lat) a połowa dagpenge = SU (mniej więcej) to czy nie lepiej jest zrezygnować z A-kasse i chodzić do szkoły?
zawsze jest lepiej chodzic do szkoly niz siedziec bezczynnie na dagpenge. Ale wybierz szkole która do "czegos ci sie przyda" bo o prace jako grafisk designer jest bardzo trudno
mago302:
hej, znam troche temat, bo tez mi a-kassa wyplaca tylko polowe dagpenge, poniewaz nie ukonczylam jeszcze 25 lat, i nieprawda jest ze nie mozesz dostac pomocy socjalnej z kommune. Istnieje taka mozliwosc, ze kommuna bedzie ci doplacac do dagpenge, ja jestem wlasnie na takiej zasadzie, co wiecej chodze do szkoly(co prawda jest to nauka j.dunskiego) i jestem zwolniona z obowiazku poszukiwania pracyi jedna zasadnicza rzecz, to nie a-kasse decyduje o wszystkim tylko twoj(a) opiekun(ka) z Jobcenter! Wiec powinnienes dowiedziec sie kto jest twoim opiekunem i jak najszybciej skontkatowac sie z ta osoba. Wiem, ze w jobcenter bardzo chetnie rozpatrzaja wlasnie takie sytuacje mlodych ludzi. Tak wiec skontaktuj sie z Jobcenter w twoim miejscu zamieszkania no i powodzenia! :)
andyandy:
"uden for tidbud" kojarzy mi się z "ceną poza promocją" :) Po załączonym tekście trudno dojść, bo nie ma szerszego kontekstu, ale wydaj mi się, że oznacza to "jeśli nie korzystasz z oferty".
Masz maturę, a mówią, że jesteś bez wykształcenia...
- w załączonej przez ciebie ulotce piszą, co dla nich oznacza słowo "uddannelse":
Ved uddannelse forstås erhvervskompetencegivende uddannelse...
czyli "wykształcenie, dzięki któremu nabyłeś określone kompetencje zawodowe"
a więc licek + matura pasują tu nie bałdzo... ;(
Jeśli tak rozumie się "wykształcenie", to przez kilka mies. można się nauczyć jakiegoś zawodu, bo można zrobić jakieś uprawnienia!
Żeby to odhaczyć, najlepiej chyba wózek widłowy.
Z papierami spawacza potrzeba też pracowników na całym świecie... nie mówiąc już o niższym personelu medycznym, np. obsługa RTG, USG itp., ale na takie kształcenie trzeba więcej czasu...
Nawigacja
Idź do wersji pełnej