poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Kontrakt polski i duński - gdzie się rozliczać?  (Przeczytany 10471 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline grey

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 1
  • Reputacja: +1/-0
Kontrakt polski i duński - gdzie się rozliczać?
« dnia: 09 Mar 2011, 16:54:38 »
Może ktoś z Was miał podobny przypadek do mojego i będzie w stanie pomóc :)
Mój mąż i ja przebywamy w Danii od kwietnia 2010. Jesteśmy zameldowani w Danii i w Polsce. Pierwsze kilka dni pracowaliśmy na polskim kontrakcie i dostaliśmy już Pit-11 na polski adres. Następnie zaczęliśmy pracę jako vikar na tzw. duńskim kontrakcie. Płacimy normalne podatki bez żadnych odliczeń ( 8% + 36% ).
Nie wiem teraz czy:
- rozliczyć się z polskiego i duńskiego dochodu w Danii?
- rozliczyć się z polskiego w Polsce a z duńskiego w Danii?
- rozliczyć się tylko w Polsce?
Naczytałam sie już tyle na ten temat, że mam mętlik w głowie. Dodatkowo pytałam w polskim US, ale pani udzielająca informacji nie wiedziała!!! Może ktoś kompetentny sie wypowie i poda jakieś konkrety :) może Roga zechce doradzić :)

[Posted on: 06 Mar 2011, 16:43:49]

odświeżam wątek, może ktoś się odezwie :)

varszafiak

• Gość
Odp: Kontrakt polski i duński - gdzie się rozliczać?
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Mar 2011, 17:39:23 »
musisz" wybrac" jeden kraj do rozliczenia ...ustalasz Swoje Centrum Zyciowe w danym kraju i sie rozliczasz. Proponuje Polske, jezeli tu przebywasz i masz kontrakt na maksymalnie rok  adres zameldowania w Polsce itd...Duzo o tym na Forum poczytaj

ReFormer

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Mar 2011, 17:43:46 »
Ale to ona sobie sama nie wybiera.

Bo ona sama sobie wybierze, ze ma centrum interesow zyciowych w PL, skorzysta z ulg ... a SKAT uzna, ze centrum ma tutaj ... i sie o swoje upomni.

varszafiak

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 09 Mar 2011, 18:06:25 »
tak to prawda,  powinno brzmiec  USTALASZ centrum zyciowe

Offline grey

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #4 dnia: 09 Mar 2011, 18:20:00 »
tyle, że my mamy adres zameldowania i w Polsce i w Danii  ???  a z kontraktem to jest tak, że w tym roku dostaliśmy nowy i pracujemy w tej samej firmie. chodzi mi o to, żeby normalnie sie rozliczyć i nie otrzymać jakiegoś szalenie dużego zwrotu podatku (możliwe, że będzie dopłata). z tego też względu płacimy normalny podatek i nie mamy ulg "delegacyjnych". nie chcę po prostu, żeby potem urząd polski lub duński naliczył nam jakąś karę za niewłaściwe rozliczenie lub kazał zwracać tysiące zł lub kr. na forum nie znalazłam żadnej konkretnej odpowiedzi na nurtujące mnie pytania.
a odnośnie rezydencji podatkowej to muszę o nią zapytać w skat?

Offline kaplonaga

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #5 dnia: 09 Mar 2011, 18:24:14 »
Moim zdaniem masz obowiązek rozliczyć się w PL, jestem pewna na 100%. A jak w Dk to się nie wypowiem bo nie znam się na tym.

varszafiak

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 09 Mar 2011, 18:40:05 »
jakis tam PIT w Polsce trzeba zlozyc.... ale najwyrazniej naszykowales sie na rozliczenie w Danii wiec w czym problem ?

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 09 Mar 2011, 18:40:05 »

Offline andyandy

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 17
  • Reputacja: +6/-1
  • Tłumacz przysięgły j. duńskiego
    • Tłumacz przysięgły j. duńskiego
« Odpowiedź #7 dnia: 09 Mar 2011, 18:57:07 »
W takich sprawach decyduje umowa o unikaniu podwójnego opodatkowania. Zastosowanie ma tu treść art. 14.  Podaję poniżej jego brzmienie. Cały tekst jest tu:
polski: http://bap-psp.lex.pl/serwis/du/2003/0368.htm
duński: https://www.retsinformation.dk/Forms/R0710.aspx?id=15446

Artykuł 14

Praca najemna

1. Z uwzględnieniem postanowień artykułów 15 (o wynagrodzeniach dyrektorów), 17 (Emerytura itp.) i 18 (Urzędnicy państwowi) pensje, płace i inne podobne wynagrodzenia, które osoba mająca miejsce zamieszkania w Umawiającym się Państwie otrzymuje za pracę najemną, podlegają opodatkowaniu tylko w tym Państwie, chyba że praca wykonywana jest w drugim Umawiającym się Państwie. Jeżeli praca jest tak wykonywana, to otrzymywane za nią wynagrodzenie może być opodatkowane w tym drugim Państwie.
2. Bez względu na postanowienia ustępu 1, wynagrodzenie, jakie osoba mająca miejsce zamieszkania w Umawiającym się Państwie otrzymuje za pracę najemną wykonywaną w drugim Umawiającym się Państwie, podlega opodatkowaniu tylko w tym pierwszym Państwie, jeżeli:
a)  odbiorca przebywa w drugim Państwie przez okres lub okresy nieprzekraczające łącznie 183 dni w okresie dwunastu miesięcy, rozpoczynającym się lub kończącym w danym roku podatkowym, i
b)  wynagrodzenie jest wypłacane przez pracodawcę lub w imieniu pracodawcy, który ma miejsce zamieszkania lub siedzibę w pierwszym wymienionym Państwie, i
c)  wynagrodzenie nie jest ponoszone przez zakład, który pracodawca posiada w drugim Państwie.
Andrzej Dwulat
Tłum. przysięgły j. duńskiego

Offline master19_84

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
« Odpowiedź #8 dnia: 09 Mar 2011, 19:56:44 »
Witam
w Polsce rozliczasz się z dochodów osiągniętych w Polsce i Dani (pit 36 + 0 + ZG) a w Danii z duńskich.

Offline grey

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #9 dnia: 09 Mar 2011, 20:46:32 »
przepraszam, bo może źle rozumuję, ale mam rozliczać sie w Danii i ewentualnie dopłacać, bo zarobiłam trochę więcej, niż wynosiła "prognoza" moich dochodów i do tego rozliczyc sie w Polsce i dostać zwrot, ponieważ tutaj płacę dużo więcej niż wynosi polski podatek? jakoś dziwnie mi to wygląda.
dodam, że właśnie przetłumaczyłam sobie informację skatu widniejącą na odwrocie karty Forskudsopgorelse i wynika z niej iż jestem duńskim rezydentem podatkowym.
nasuwa mi się jeszcze jedno pytanie. przebywamy w Danii od kwietnia 2010, a zameldowani jesteśmy od września 2010. mieszkamy od początku w tym samym miejscu. dojeżdżamy do pracy (od początku jest to cały czas jedno i to samo miejsce pracy) swoim autem. czy odliczenie za dojazdy do pracy możemy odliczyć dopabuse od momentu zameldowania czy od samego początku? od tego Skatu to już mi się w głowie kręci  ;D a najśmieszniejsze jest to, że kiedy człowiek nie chce od nich wyciągnąć żadnych pieniędzy to zaczyna się problem, żeby rozliczyć podatek tak, aby nikt się nie przyczepił :)
dziękuję za powyższe wpisy i informacje i czekam na następne :) miłego wieczoru 

tylda

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 09 Mar 2011, 22:09:24 »
Przychylam się do opinii mastera.
W Polsce powinnaś rozliczyć się z dochodów polskich (to jasne), ale także z dochodów duńskich.
Podatku od dochodów duńskich w Polsce nie zapłacisz z uwagi na ulgę abolicyjną.
Natomiast możesz mieć niewielką dopłatę do podatku z tytułu polskich dochodów, jeśli po zsumowaniu dochodów polskich i duńskich zmieni się próg podatkowy.

Na pewno nie otrzymasz żadnego zwrotu podatku od polskiego fiskusa z tytułu podatków zapłaconych w Danii.

Fakt posiadania (o ile ją rzeczywiście posiadacie) duńskiej rezydencji, nie oznacza automatycznie, że polski US uzna, że nie mieliście również polskiej rezydencji w tym czasie, zwłaszcza, że opuściliście Polskę w trakcie trwania roku podatkowego.
Warto, żebyście zasięgnęli informacji w SKAT, czy powinniście deklarować w Danii polskie dochody - nie podejmuję się odpowiedzi na to pytanie.

Co do odliczania dojazdów do pracy, to jestem zdania, że ważny jest stan faktyczny, czyli od kiedy faktycznie dojeżdżacie do pracy z tymczasowego miejsca zamieszkania w Danii.

Offline Sofi

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #11 dnia: 10 Mar 2011, 14:24:46 »
ja powiem jak ja zrobiłam w zeszłym roku: w Danii rozliczyłam się normalnie a w Polsce z zarobków polskich i duńskich. W Danii miałam umowę od 01.10.2009 natomiast w Polsce pracowałam do lipca 2009. W Polsce mi wyszło jakieś 70 zł do dopłaty natomiast w Danii nie miałam żadnego zwrotu ze względu na to że nie płaciłam żadnego podatku tylko te 8% za względu na zwolnienie. Natomiast w tym roku nie zamierzam w ogóle rozliczać sie w Polsce gdyż nie miałam tam żadnego dochodu a dodatkowo złożyłam tam NIP-3 o zmianie rezydencji podatkowej

Offline grey

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #12 dnia: 15 Mar 2011, 18:03:46 »
dzięki za szczegółowe odpowiedzi.
a co do tych dojazdów to wychodzi na to, że od poczatku pracy w Danii odliczyć a nie od momentu zameldowania... ???

[Posted on: 13 Mar 2011, 17:17:06]

a i jeszcze jedno pytanie, czy skat wysyła do polskiego us jakieś informacje o rozliczeniu podatku w Danii?

[Posted on: 13 Mar 2011, 17:26:35]

ponawiam pytanie odnośnie tych dojazdów do pracy. jedna osoba napisała, że jaj zdaniem liczy sie stan od kiedy dojeżdżamy a nie od kiedy jestesmy zameldowani. może ktoś z Was miał taki sam problem, że zaczął dojeżdżać do pracy wcześniej a zameldował sie później?

tylda

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 15 Mar 2011, 18:23:16 »
dzięki za szczegółowe odpowiedzi.
a co do tych dojazdów to wychodzi na to, że od poczatku pracy w Danii odliczyć a nie od momentu zameldowania... ???

[Posted on: 13 Mar 2011, 17:17:06]

a i jeszcze jedno pytanie, czy skat wysyła do polskiego us jakieś informacje o rozliczeniu podatku w Danii?

[Posted on: 13 Mar 2011, 17:26:35]

ponawiam pytanie odnośnie tych dojazdów do pracy. jedna osoba napisała, że jaj zdaniem liczy sie stan od kiedy dojeżdżamy a nie od kiedy jestesmy zameldowani. może ktoś z Was miał taki sam problem, że zaczął dojeżdżać do pracy wcześniej a zameldował sie później?

Tak, ta jedna osoba miala taka sytuacje i tak wlasnie postapila jak Tobie odpowiedziala;)

Offline grey

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #14 dnia: 15 Mar 2011, 20:08:26 »
 to ok, dzięki w takim razie  ;D  z Twojej wcześniejszej wypowiedzi wywnioskowałam, że takie jest Twoje zdanie. nie pomyślałam, że miałaś taką sytuację... często ludzie na forum wyrażaja tylko swoja opinię, nie majac wczesniej z niczym takim do czynienia :) i dlatego ponowiłam pytanie :)

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 15 Mar 2011, 20:08:26 »

tanie rozmowy na stacjonarne i komórki do Danii z Polski

Zaczęty przez bazakbalDział Pomoc!

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 42613
Ostatnia wiadomość 17 Cze 2010, 13:19:35
wysłana przez jamjurand
z duńskiego na polski

Zaczęty przez jan22Dział Tłumaczenia

Odpowiedzi: 10
Wyświetleń: 23764
Ostatnia wiadomość 22 Cze 2009, 23:12:13