poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Forsikringsbevis  (Przeczytany 7535 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline AK211

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 39
  • -Otrzymane: 40
  • Reputacja: +0/-0
Forsikringsbevis
« dnia: 04 Mar 2011, 08:48:31 »
Dlaczego osoba sprzedająca auto życzy sobie posiadanie czegoś takiego ?
Co to w ogóle jest...?  ???
Dziękuję.

Offline Hans

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 2
Odp: Forsikringsbevis
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Mar 2011, 11:40:43 »
Dziękuję.

Auto używane, kupowane od komisu?

Forsikringsbevis - potwierdzenie ubezpieczenia, w DK nie zarejestrujesz auta jeśli go nie ubezpieczysz (ansvar - duńskie OC).
Tablice rejestracyjne są potwierdzeniem ubezpieczenia, wiec dlatego jest to wymagane.

Offline AK211

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Mar 2011, 16:24:39 »
Nic z tego nie rozumiem... Auto używane, rzęch za 7 tysięcy, z blachami..
Jak więc, skąd mam mieć "forsikringbevis"...?

Offline Hans

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #3 dnia: 04 Mar 2011, 16:41:02 »
Nic z tego nie rozumiem... Auto używane, rzęch za 7 tysięcy, z blachami..
Jak więc, skąd mam mieć "forsikringbevis"...?

Ubezpieczyć auto musisz, przynajmniej "ansvar", czyli odpowiednik polskiego OC. I bez tego papierka auto na Ciebie nie może zostać zarejestrowane.
Jeśli rejestrujesz auto sam to ten papierek będzie potrzebny w SKAT. A jak w Twoim imieniu rejestruje sprzedawca, to musisz mu to dać, bo też to będzie musiał pokazać w SKAT. A ten papierek dostaniesz w firmie ubezpieczeniowej, tam gdzie zdecydowałeś się ubezpieczyć auto. Nie ubezpieczysz = nie wyjedziesz na ulicę proste.

Offline AK211

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #4 dnia: 04 Mar 2011, 17:52:17 »
Czyli najpierw mam się zgłosić do firmy ubezpieczeniowej, powiedzieć, jakie to auto, a oni dadzą mi papierek i z tym dokumentem do sprzedawcy, który mówi, że załatwi resztę...?  ::)

ReFormer

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 04 Mar 2011, 18:43:15 »
Czyli najpierw mam się zgłosić do firmy ubezpieczeniowej, powiedzieć, jakie to auto, a oni dadzą mi papierek i z tym dokumentem do sprzedawcy, który mówi, że załatwi resztę...?  ::)

Nie do konca ... forsikringsbevis = firma Cie ubezpieczy, zatem musisz zadzwonic do firmy, w ktorej chcesz byc ubezpieczona, bo przeciez za tym idzie ... skladka, ktora bedziesz placila.

Nie boisz sie, ze samochod za 7000dkk z pozniejszymi naprawami bedzie kosztowal 30 000dkk?

Offline witiaw

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 4
  • Reputacja: +1/-0
« Odpowiedź #6 dnia: 04 Mar 2011, 20:36:24 »
Cytuj (zaznaczone)
Czyli najpierw mam się zgłosić do firmy ubezpieczeniowej, powiedzieć, jakie to auto, a oni dadzą mi papierek i z tym dokumentem do sprzedawcy, który mówi, że załatwi resztę...?

Dokladnie tak, mozesz to zrobic przez internet badz osobiscie. Nie zapomnij wziac Forsikringsbevis. Potem do sprzedawcy albo skata jezeli auto juz masz.

Killa dni temu przerejstrowywalem auto na siebie. Kupilem ubezpieczenie online i poprosilem o przeslanie Forsikringsbevis, ale ze jakos nie mam zaufania do ludzi to tego samego dnia pojechalem do ubezpieczalni i pobralem wypelniony Forsikringsbevis. Na drugi dzien poczta przyszlo zamowione Forsikringsbevis ale inblanco :) Potem szybko do skata, oplata 380 dkk i po sprawie

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 04 Mar 2011, 20:36:24 »

ReFormer

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 04 Mar 2011, 20:40:17 »
witiaw - a czym sie udales do SKAT-u?

Inaczej - jaka jest procedura? Otrzymujesz forsikringsbevis - i co pozniej? Za co 380dkk?

Nie ma tutaj tak jak w PL - ze mozna jezdzic na ubezpieczeniu?

Offline witiaw

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 4
  • Reputacja: +1/-0
« Odpowiedź #8 dnia: 04 Mar 2011, 20:52:51 »
Cytuj (zaznaczone)
witiaw - a czym sie udales do SKAT-u?

Inaczej - jaka jest procedura? Otrzymujesz forsikringsbevis - i co pozniej? Za co 380dkk?

Nie ma tutaj tak jak w PL - ze mozna jezdzic na ubezpieczeniu?

Udalem sie rowerem :) ale auto juz mialem. Dostalem je odrazu z tym ze obiecalem gosciowi ze w poniedzialek go przerejstruje. kupowalem w piatek i ca;ly weekend jezdzilem na ubezpieczeniu goscia.
Procedura:
Kupiles auto z tablicami wiec jedziesz do ubezpieczalni i podajesz nr-y tablic oraz nr vin (stelnummer), prosisz o wypisanie potwierdzenia ubezpieczenia i z tym swistkiem do skatu ( wydzial od aut) tam placisz za przerejstrowanie 380 dkk. Aha musisz miec tez dowod rejstracyjny. Pani/pan ze skatu zabiera ci dowod rej. oraz owe 380 dkk i czakasz na nowy dow.rej. po kilku dniach przyjdzie ci kwitek z podatkiem.

Chyba w miare jasno opisalem :)

Oczywiscie jezeli sam wszystko zalatwisz nie ponosisz kosztow, ktore liczy sobie sprzedawca za przerejstrowanie. Jakis minimum 1000 dk zostaje na opicie nabytku :)

Offline Manior

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 17
  • Reputacja: +16/-6
« Odpowiedź #9 dnia: 07 Mar 2011, 21:47:44 »
Osoba sprzedająca jest trochę przewrażliwiona. Chce jak najszybciej wymeldować samochód ze swojego ubezpieczenia.
W standardowych kontraktach kupna podpisujesz się, że masz dwa tygodnie na przerejestrowanie samochodu.
 W tym czasie samochód jest nadal ubezpieczony przez sprzedającego.
Teoretycznie osoba nieuczciwa może sobie jeździć takim samochodem przez kilka miesięcy zanim uruchomiona zostanie procedura zgłoszenia i  próby odebrania starych numerów. Sam kiedyś miałem taki przypadek, gdzie sprzedałem samochód i kupujący jeżdził nim około dwóch mieś. bez przerejestrowania. Zaoszczędził na opłatach a ja się trzęsłem, co będzie jak się gdzieś rozwali na moich numerach.
Nawet zgłosiłem już na policję, po tym przerejestrował.

Offline Hans

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #10 dnia: 08 Mar 2011, 00:00:41 »
Osoba sprzedająca jest trochę przewrażliwiona. Chce jak najszybciej wymeldować samochód ze swojego ubezpieczenia.
W standardowych kontraktach kupna podpisujesz się, że masz dwa tygodnie na przerejestrowanie samochodu.
 W tym czasie samochód jest nadal ubezpieczony przez sprzedającego.
Teoretycznie osoba nieuczciwa może sobie jeździć takim samochodem przez kilka miesięcy zanim uruchomiona zostanie procedura zgłoszenia i  próby odebrania starych numerów. Sam kiedyś miałem taki przypadek, gdzie sprzedałem samochód i kupujący jeżdził nim około dwóch mieś. bez przerejestrowania. Zaoszczędził na opłatach a ja się trzęsłem, co będzie jak się gdzieś rozwali na moich numerach.
Nawet zgłosiłem już na policję, po tym przerejestrował.

A ja się nie dziwię temu, że przewrażliwiona...

ReFormer

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 09 Mar 2011, 17:10:44 »
Ale przeciez jest masa ogloszen typu: "sprzedaje bez tablic" - zatem to chyba normalne.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #11 dnia: 09 Mar 2011, 17:10:44 »