poloniainfo.dk

*
Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Uczyc sie dunskiego za darmo :)  (Przeczytany 39095 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

vred

• Gość
Odp: Uczyc sie dunskiego za darmo :)
« Odpowiedź #30 dnia: 12 Kwi 2011, 16:55:25 »
Wiesz co Kuba, nie obraź się, ale pisząc taki post jak powyżej to dla mnie masz zerową wiarygodność jako językowiec. No bo jak można uczyć kogoś uczyć języków obcych, skoro z językiem polskim jest się na bakier? W Twoim poście roi się od błędów :o. to jak strzał do własnej bramki na początku meczu. Ale reklama w sama sobie dla biura jest dobra, bo domyślam się, że to o to chodzi.  ;)  

Wiesz co, w twoim poscie tez kilka bledow sie znajdzie.
A nie przyszlo ci do glowy, ze ten chlopaczek moze wychowal sie tutaj i po dunsku pisze lepiej niz po polsku?

Offline kaja83

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 7
  • Reputacja: +4/-0
« Odpowiedź #31 dnia: 12 Kwi 2011, 17:00:03 »
ciekawa inicjatywa, i nawet ktoś z mojej branży się pojawił , tylko czemu miał ten wywiad służyć, nie rozumiem...
« Ostatnia zmiana: 12 Kwi 2011, 17:17:25 wysłana przez kaja83 »

Offline nadusiaa

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2
  • -Otrzymane: 18
  • Reputacja: +1/-0
« Odpowiedź #32 dnia: 12 Kwi 2011, 17:08:50 »
zgadzam sie z opinia ze ta lekcja z god morgen nie najlepsza jeszcze nie słyszałam żeby kto kolwiek tak mówił.a ta lekcja z "du" zeczywiscie powolna jak takie beda lekcje to przez rok bede potrafiła sie tylko przedstawic

Offline jamjurand

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 7
  • Reputacja: +4/-1
« Odpowiedź #33 dnia: 12 Kwi 2011, 17:18:56 »
Dajcie spokoj ludzie ??? to na pewno trzeba byc dziecinnie naiwnym by wierzyc, ze 10 sekundowa nauka jednego dunskiego slowa w lustrze przyniesie jakiekolwiek rezultaty w ciagu nastepnych wielu lat. Kuba uzywa tylko 1.5 minuty dziennie by reklamowac swoja firme, a wy uwazacie ze znalezliscie dobroczynce  :)
Kuba, krotkie sytuacje z nauka prostych pytan i odpowiedzi (cos a la KISS) z tekstem pod video, to by moze bylo dla niektorych pomocne, ale narazie to jest... goddaw du!!

Offline CzaryMary

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 8
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #34 dnia: 12 Kwi 2011, 17:20:45 »
Wiesz co, w twoim poscie tez kilka bledow sie znajdzie.
A nie przyszlo ci do glowy, ze ten chlopaczek moze wychowal sie tutaj i po dunsku pisze lepiej niz po polsku?
Ale ja się nie oferuję nikomu z usługami językowca. Nawet gdyby był Duńczykiem, to zawsze się przecież można kogoś poprosić o sprawdzenie tekstu. Zresztą po polsku na tych filmikach mówi jak Polak, więc to chyba kiepskie wyjaśnienie. Po prostu czytając taki post mam obawy, że efekt takiej nauki może być taki podobny do tego, jak Pchła Szachrajka uczyła Pannę Kicię angielskiego. Panna Kicia pilnie wkuwała słówka, tylko niestety w efekcie okazało się, że zamiast angielskiego nauczyła ją pchlego. To jedna z ulubionych moich płyt z dzieciństwa:

Offline Szybkidunski

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 0
« Odpowiedź #35 dnia: 12 Kwi 2011, 17:30:14 »
Kochana Czary Mary
A moze bys chciala zebym poreklamowal twoje uslugi na nastepnym filmiku :) Fajnie by bylo polskich przedsiebiorcow reklamowac :) wiec daj znac jak znajdziesz czas :)

Pozdr
K

Offline vordingborg

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 77
  • -Otrzymane: 550
  • Reputacja: +58/-30
« Odpowiedź #36 dnia: 12 Kwi 2011, 17:37:58 »
Witam słyszałem że ktoś tu uczy norweskiej wersji języka duńskiego po polsku  ;D ale fajnie " god morgem "ale to  chyba niemiecki  ???

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #36 dnia: 12 Kwi 2011, 17:37:58 »

Offline halaso

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 0
« Odpowiedź #37 dnia: 12 Kwi 2011, 18:03:37 »
Co wam się nie podoba? Wiecznie narzekacie. To nie są lekcje dla was, tylko dla tych co nic po duńsku nie potrafią.

Offline vordingborg

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 77
  • -Otrzymane: 550
  • Reputacja: +58/-30
« Odpowiedź #38 dnia: 12 Kwi 2011, 18:21:06 »
Uczyłem się duńskiego 2lata a teraz okazało się że nie potrafię  nawet powiedzieć god morgen  :-[ chyba się odwołam do komuny zmarnowali nasze podatki i mój czas.  Ale pomysł popieram  8) 
« Ostatnia zmiana: 12 Kwi 2011, 18:32:04 wysłana przez vordingborg »

varszafiak

• Gość
« Odpowiedź #39 dnia: 12 Kwi 2011, 18:53:38 »
Chyba zbyt poważnie do tego podchodzicie.
Według mnie mila odmiana po ostatnich  postach podatkowych ...ja sie świetnie bawie.
Jakas wiedze  na pewno  posiądziemy  ;)  juz wiemy ze w Ishøj mamy masazyste/pasjonata  moze nie z długoletnia praktyka ale za to z mila aparycja.

Czekamy na kolejny odcinek moze tym razem z koleżanka Dunka , która równie ciekawie opowie nam o swojej pracy.
Chcielibyśmy zobaczyc jej mimikę twarzy przy wypowiadaniu wyrazów (jaskrawa pomadka byłaby pomocna)
« Ostatnia zmiana: 12 Kwi 2011, 19:12:29 wysłana przez varszafiak »

Offline monika25

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 2
« Odpowiedź #40 dnia: 12 Kwi 2011, 19:10:13 »
Jeszcze sie taki nie urodzil co by wszystkim dogodzil,wiec jak komus sie te lekcje nie podobaja to nich nie wchodzi do tego watku.Prosta recepta,a jak ulatwia zycie.

inna

• Gość
« Odpowiedź #41 dnia: 12 Kwi 2011, 19:27:02 »
Ponieważ małż od kilku dni jest poza domem, postanowiłam zrobić mu niespodzianke i odwiedzic go z nienacka. Dzieci odstawiłam do mamy a sama pojechałam do niego. 

Znalazlam hotel, znalazłam pokój i bez pukania wchodze do srodka. I co widzę? Małż mój prywatny na jakiejś blond bżdziągwie z małymi cyckami w niedwuznacznej sytuacji. Dodam tylko że bez ubrań.

Szlag mnie trafił.

Postanowiłam być ponad to ( o ile się da), weszłam do pokoju, zamknęłam za sobą drzwi i oparłam się o nie.

- Dobrze sie bawisz kochanie? - zaczęłam

- Dobrze sie bawiłem zanim tu weszlas - odpowiedział nie złażąc ze zdziry - czy możesz wyjść?

No i krew mnie zalała. Ciśnienie skoczyło. Nerwy osiągnęły maksymalny poziom i obudziłam się.

2.58 na zegarze.

Do rana już nie spałam.

Cholera.

O 8.00 zadzwoniłam do małża i opierdzieliłam go, że jak on niby śmie mnie zdradzać i to jeszcze z chuda blondyna. ;-)

- A jakie miała cycki, duże czy małe? - spytał

- Maluteńkie

- No widzisz kochanie, sama widzisz, nierealne :-D

Offline kopytko

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 3
« Odpowiedź #42 dnia: 12 Kwi 2011, 19:52:41 »
To chyba jakis zart, pasowaloby to umiescic w watku ”Usmiech dnia” i moze  byc codziennie,bedzie weselej...a najlepsze to ”god morgen” ktore ma  sie nijak do rzeczywistosci ! :D

Po za tym nikt nie jest w stanie lepiej nauczyc dunskiego jak sami dunczycy... a kopenhaskie sprogskoler - "nie jakies tam u pani Zosi" sa na bardzo dobrym poziomie a juz napewno w Hellerup

To co sie dzieje na Jylland to gleboka przepasc...nigdy nie dogonia poziomem ,wiedza i umiejetnoscia poprawnej wymowy uczniow/studentow z Kopenhagi

Na jakiej podstawie wydajesz takie opinie? a powiedział Ci ktoś kiedyś,że wymowa ''kopenhaska'' i ''jutlandzka'' różnią się od siebie? Wiesz co to dialekt?

Wyróżnia się trzy główne grupy dialektów języka duńskiego:

* wschodnioduńskie (østdansk): dialekt Bornholmu;
    * duńskie wyspiarskie (ødansk): dialekty Zelandii, Fionii, Lollandii, Falster oraz wyspy Møn
    * jutlandzkie (jysk), dzielone następnie na wschodnio-, południowo-, zachodnio- i północnojutlandzkie.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/6b/Danishdialectmap.png

''nigdy nie dogonia poziomem ,wiedza i umiejetnoscia poprawnej wymowy uczniow/studentow z Kopenhagi'' - żebyś się nie zdziwiła, jak Cię jeszcze prześcigną osoby z Jutlandii, a z umysłem bardziej otwartym od Twojego.

Offline Iwcia

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2
  • -Otrzymane: 5
  • Reputacja: +1/-0
« Odpowiedź #43 dnia: 12 Kwi 2011, 20:02:20 »
Ale sie ciesze ze jestescie tak ambitni :) Tylko 24 godziny z filmikami na youtubie i taka rozmowa na necie :) Super
Czary Mary bardzo lubie twoje komentarze a moze bys chciala wystepowac za darmo w nastepny filmik i poprawiac moj jezyk polski a ja bede poprawial twoj jezyk dunski (w koncu urodzilem sie tutaj i przeszedlem cale szkolnictwo dunskie :)

Pozdrawiam
Kuba

Brawo Kuba , tak trzymaj , a tymi komentarzami się nie przejmuj , to tylko ,, polonia duńska ,,  , która zawsze się tak na tym forum zachowuje . Nie ważne czy dany temat delikwenta interesuje czy nie , swoje tzw. trzy grosze musi wsadzić ,  inaczej nie mógłby spojrzeć sobie w oczy . Pewnie za kilka dni wejdzie jakaś nowa  ,,afera,, i dadzą sobie spokój .

Pozdrawiam Iwona

Offline KIKI

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 5
  • -Otrzymane: 1
« Odpowiedź #44 dnia: 12 Kwi 2011, 20:49:35 »
Jeszcze sie taki nie urodzil co by wszystkim dogodzil,wiec jak komus sie te lekcje nie podobaja to nich nie wchodzi do tego watku.Prosta recepta,a jak ulatwia zycie.

A ja twierdze ze sie urodzil....roga...

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #44 dnia: 12 Kwi 2011, 20:49:35 »

jak odnosza sie pracodawcy w danii do sluzby wojskowej

Zaczęty przez tygrys3000Dział Pomoc!

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 22954
Ostatnia wiadomość 09 Cze 2007, 15:21:41
wysłana przez GoTTie
Gdzie najlepiej mieszka sie w Århus?

Zaczęty przez SarahDział Århus, Aalborg ...

Odpowiedzi: 11
Wyświetleń: 31237
Ostatnia wiadomość 14 Cze 2012, 19:29:18
wysłana przez air2006
muah Thai - gdzie mozna sie zapisac?

Zaczęty przez Muay Thai- gdzie znajde?Dział Esbjerg, Haderslev, Kolding ...

Odpowiedzi: 23
Wyświetleń: 44519
Ostatnia wiadomość 14 Sty 2014, 13:41:34
wysłana przez czesio
Problem z logowaniem sie do banku

Zaczęty przez patrykos93Dział Pomoc!

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 18382
Ostatnia wiadomość 15 Wrz 2016, 20:03:06
wysłana przez daniaa
Jak się rozliczyć ze skat w 2008

Zaczęty przez kaska114Dział Podatki