poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: rodzinne  (Przeczytany 29356 razy)

Offline marti

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +1/-0
Odp: rodzinne
« Odpowiedź #30 dnia: 27 Kwi 2011, 19:36:13 »
Jednym komuna wypłaca z opóźnieniem, innym wcale a ja w tym miesiącu dostałam dużo więcej niż powinnam...
Córka skończyła już 2 lata, więc stawka teraz jest niższa a oni wypłacili mi jak w przedziale wiekowym 0-2 lata.
Oczywiście nie cieszę się zbytnio bo pewnie za jakiś czas się zorientują i następnym razem wypłacą mniej.
Ale to tylko świadczy o tym jaki bałagan w tej komunie panuje...

Co do niewiedzy urzędników to też miałam takie sytuacje że nawet 3-4 pracowników nie potrafiło mi odpowiedzieć na pytanie, straciłam tylko czas a i tak wyszłam z niczym. Dodam, że o niezrozumieniu mnie nie było mowy, bo zazwyczaj idę z kimś kto bardzo dobrze mówi po duńsku.

Offline monika25

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 2
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #31 dnia: 28 Kwi 2011, 09:38:08 »
Witam ponownie.Wlasnie wczoraj bylam w komunie,zapytac sie o zalegle rodzinne i oni maja tam prawdziwy burdel,bo pani  sprawdzila w komputerze i jak byk bylo,ze pieniadze przeslali mi 1 stycznia.Wiec ja mowie uprzejmie,ale ja nic nie dostalam, Zeby to udowodnic musilam isc do banku.wziac wyciag z mojego konta od grudnia do kwietnia i zaniesc yo do komuny.Pani to uwaznie obejrzala napisala maila gdies tam i powiedziala,ze mam czekac do 2 tygodni.Jesli nadal nie otrzymam przelewu to mam tam zadzwonic. Jedna mala uwaga! Nie wiem czemu, ale pracownicy komuny byli nadwyraz mili ,nie wiem czym bylo to spowodowane,ale zaskoczona bylam strasznie.DZiekuje wszystkim za info i pozdrawiam

Offline anha

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 9
  • Reputacja: +3/-0
« Odpowiedź #32 dnia: 28 Kwi 2011, 20:11:24 »
Cytuj (zaznaczone)
Córka skończyła już 2 lata, więc stawka teraz jest niższa a oni wypłacili mi jak w przedziale wiekowym 0-2 lata.
Ale trzecich urodzin jeszcze nie miała,prawda?To wszystko jest prawidłowo.
Bo do trzecich urodzin dziecko na nadal 2 lata(plus kilka miesięcy).

Offline aneczka.k

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 12
  • Reputacja: +6/-0
« Odpowiedź #33 dnia: 28 Kwi 2011, 22:29:27 »
Jednym komuna wypłaca z opóźnieniem, innym wcale a ja w tym miesiącu dostałam dużo więcej niż powinnam...

2 lata pewnie masz na mysli skonczone np 2 lata i 8 miesiecy to tez jest 2 latka, 3 lat nie ma wiec dlatego wyplacili jak za dziecko 0-2 letnie, ta nizsza kwote dostaniecie jak skonczy 3 lata
0-2-årige: 4.248 kr. per kvartal (2011)
3-6-årige: 3.363 kr. per kvartal (2011)

Offline marti

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #34 dnia: 29 Kwi 2011, 22:05:13 »
Macie rację... ;) córka skończy 3 lata dopabuse w przyszłym roku... źle to doczytałam..
to miło ;) bo już się nastawiałam że będziemy teraz dostawać mniej... :)

Offline 6palcy

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #35 dnia: 02 Lip 2011, 16:15:51 »
potwierdzam bałągan w komunie.  U mnie było tak.

Po kilku miesiecznym oczekiwaniu postanowiłem pojechac i zapytać, Pani poszła gdzies i po po pwrocie oznajmiła  ze  czegoś brakowało i wysłali pismo do Polski o dosłanie brakujacego dokumentu. Zapytałem jak długo jeszcze  to potrwa,  to odpowiedz  była około 2 miesiące. Kilka dni pózniej czyli wczoraj pismo dostałem że  pieniądze  w poniedziałek  będą wypłacone  ale nie ma informacji gdzie. Expresem wszystko załatwili po mojej wizycie, albo Pani nie miałą pojęcia co mówi :)

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #36 dnia: 02 Lip 2011, 16:31:50 »
potwierdzam bałągan w komunie.  U mnie było tak.

Po kilku miesiecznym oczekiwaniu postanowiłem pojechac i zapytać, Pani poszła gdzies i po po pwrocie oznajmiła  ze  czegoś brakowało i wysłali pismo do Polski o dosłanie brakujacego dokumentu. Zapytałem jak długo jeszcze  to potrwa,  to odpowiedz  była około 2 miesiące. Kilka dni pózniej czyli wczoraj pismo dostałem że  pieniądze  w poniedziałek  będą wypłacone  ale nie ma informacji gdzie. Expresem wszystko załatwili po mojej wizycie, albo Pani nie miałą pojęcia co mówi :)

Jest wlasnie tak jak piszesz. Pomagalem osobie, ktore od kilku miesiecy czekala na decyzje. Po ostatnim pismie z komuny, ze zajmie to jeszcze sporo czasu i prosza o cierpliwosc, zadzownilem w jego imieniu i dokladnie zapytalem o co chodzi. Otrzymalem wymujajaca odpowiedz, ze wlasnie czekaja na ostatni dokument z Polski, Na moje zapytanie naj jaki dokument czekaja, nie uzyskalem konkretnej odpoweidzi. 2 dni potem osoba otrzymala pismi (datowane e dniu kiedy rozmawialem z komuna), ze pieniadze wlasnie tego dnia zostaly przelane na Nemkonto. Dlatego trzeba regularnie reagowac.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #36 dnia: 02 Lip 2011, 16:31:50 »

Offline 6palcy

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #37 dnia: 23 Paź 2011, 11:18:52 »

Dostaje  zasiłek rodzinny na dziecko które  jest  w Polsce. Wszytko załatwiałem na początku tego  roku, nawet zapłacili za poprzedni czas  pobytu mojego tutaj.
i tu mam pytanko do Was.
Czy z nowym rokiem musze  coś załatwiac w komunie w sprawie  rodzinnego  czy obejdzie się bez tego?

Offline czysio

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 7
  • -Otrzymane: 22
  • Reputacja: +3/-0
« Odpowiedź #38 dnia: 23 Paź 2011, 13:04:26 »
Ja od lat nic już tutaj nie załatwiam. Tylko (z reguły) co roku przychodzi do żony w PL,  pismo (druki) , żeby wypelniła sama i przez zaklad pracy (że nie pobiera tam rodzinnego) , dla niepracujących potrzebna jest informacja z urzędu pracy lub mopsu o niepobieraniu zasiłku rodzinnego w PL. Jest koperta zwrotna do nadawcy. W naszym przypadku jest to urząd mazowiecki (jesli dobrze pamiętam) w Warszawie. A pieniądze wypłacane są zawsze na czas. O nieterminowości słyszałem wielokrotnie od moich znajomych. Pozdro

Offline 6palcy

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #39 dnia: 23 Paź 2011, 13:18:40 »
ja zony akurat  nie mam, czyli jednak trzeba  dostarczyc im potwierdzenie że sei nie pobiera zasiłku w POlsce. dziwne  to jak pracuje  tutaj ciągle

Offline greg1969

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 3
  • -Otrzymane: 25
  • Reputacja: +5/-4
« Odpowiedź #40 dnia: 23 Paź 2011, 18:01:18 »
Wiem, że był okres i trzeba było odnawiać dokumentację co rok ale ponoć teraz już nie. Najlepiej idź do kommune i zapytaj albo zachowaj się pasywnie do póki płacą. Zobaczysz, że nie ma wpływu zapytasz i ewentualnie odnowisz dokumenty - zawsze Ci wyrównają.

Offline 6palcy

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #41 dnia: 23 Paź 2011, 19:24:34 »
tak zrobie greg

dzięki wszystkim

Offline sylwusia89

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #42 dnia: 24 Paź 2011, 11:57:16 »
No ja tez niestety nie otrzymałam rodzinnego na dzieci...otóż okazało się, że oni nie mają w komunie informacji o tym, że pracuje i dlatego nie wypłacili...przy czym kilka dni  temu dostałam decyzję o przyznaniu dodatku do mieszkania, gdzie był obliczony mój dochód za cały rok....a jednocześnie powiedziano mi, że nie mają informacji o dochodach...masakra jaki bałagan...

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #43 dnia: 24 Paź 2011, 12:51:00 »
Informacja o tym ze sie pracuje, nie musi oznaczac ze znany jest dochod.

hydrogen2

• Gość
« Odpowiedź #44 dnia: 24 Paź 2011, 13:43:06 »
Witam. W mojej kommunie natomiast, zamiast jak do tej pory wypłat kwartalnych, wprowadzono jednorazową wypłatę świadczeń raz do roku. (dotyczy osób, których dzieci przebywają w Polsce). Tak więc za rok 2011 powinienem otrzymać wypłatę środków na początku 2012 roku. Ponadto w zeszłym roku obniżyli mi świadczenie na każde dziecko o ok.390dkk, ze względu na adres dzieci (Polska), ale czy to jest zgodne z prawem...nie wiem.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #44 dnia: 24 Paź 2011, 13:43:06 »

rodzinne

Zaczęty przez wiking.thDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 6
Wyświetleń: 8584
Ostatnia wiadomość 29 Sty 2011, 15:50:26
wysłana przez 6palcy
Pieniadze rodzinne na dziecko a rozwod

Zaczęty przez kumcokDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 5
Wyświetleń: 11235
Ostatnia wiadomość 13 Gru 2018, 08:27:39
wysłana przez Jomir
Socjal, rodzinne.

Zaczęty przez self-sufficientDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 10
Wyświetleń: 7513
Ostatnia wiadomość 13 Paź 2012, 05:05:56
wysłana przez happybeti
Rodzinne jak policzyc

Zaczęty przez Martyna09Dział Podatki

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 5530
Ostatnia wiadomość 20 Sty 2016, 21:19:27
wysłana przez Jomir
wniosek o rodzinne

Zaczęty przez kingamagdaDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 5997
Ostatnia wiadomość 28 Maj 2012, 13:19:14
wysłana przez newbie12