Ogólne > Rodzina ...
rodzinne
6palcy:
potwierdzam bałągan w komunie. U mnie było tak.
Po kilku miesiecznym oczekiwaniu postanowiłem pojechac i zapytać, Pani poszła gdzies i po po pwrocie oznajmiła ze czegoś brakowało i wysłali pismo do Polski o dosłanie brakujacego dokumentu. Zapytałem jak długo jeszcze to potrwa, to odpowiedz była około 2 miesiące. Kilka dni pózniej czyli wczoraj pismo dostałem że pieniądze w poniedziałek będą wypłacone ale nie ma informacji gdzie. Expresem wszystko załatwili po mojej wizycie, albo Pani nie miałą pojęcia co mówi :)
roga:
--- Cytat: 6palcy w 02 Lip 2011, 16:15:51 ---potwierdzam bałągan w komunie. U mnie było tak.
Po kilku miesiecznym oczekiwaniu postanowiłem pojechac i zapytać, Pani poszła gdzies i po po pwrocie oznajmiła ze czegoś brakowało i wysłali pismo do Polski o dosłanie brakujacego dokumentu. Zapytałem jak długo jeszcze to potrwa, to odpowiedz była około 2 miesiące. Kilka dni pózniej czyli wczoraj pismo dostałem że pieniądze w poniedziałek będą wypłacone ale nie ma informacji gdzie. Expresem wszystko załatwili po mojej wizycie, albo Pani nie miałą pojęcia co mówi :)
--- Koniec cytatu ---
Jest wlasnie tak jak piszesz. Pomagalem osobie, ktore od kilku miesiecy czekala na decyzje. Po ostatnim pismie z komuny, ze zajmie to jeszcze sporo czasu i prosza o cierpliwosc, zadzownilem w jego imieniu i dokladnie zapytalem o co chodzi. Otrzymalem wymujajaca odpowiedz, ze wlasnie czekaja na ostatni dokument z Polski, Na moje zapytanie naj jaki dokument czekaja, nie uzyskalem konkretnej odpoweidzi. 2 dni potem osoba otrzymala pismi (datowane e dniu kiedy rozmawialem z komuna), ze pieniadze wlasnie tego dnia zostaly przelane na Nemkonto. Dlatego trzeba regularnie reagowac.
6palcy:
Dostaje zasiłek rodzinny na dziecko które jest w Polsce. Wszytko załatwiałem na początku tego roku, nawet zapłacili za poprzedni czas pobytu mojego tutaj.
i tu mam pytanko do Was.
Czy z nowym rokiem musze coś załatwiac w komunie w sprawie rodzinnego czy obejdzie się bez tego?
czysio:
Ja od lat nic już tutaj nie załatwiam. Tylko (z reguły) co roku przychodzi do żony w PL, pismo (druki) , żeby wypelniła sama i przez zaklad pracy (że nie pobiera tam rodzinnego) , dla niepracujących potrzebna jest informacja z urzędu pracy lub mopsu o niepobieraniu zasiłku rodzinnego w PL. Jest koperta zwrotna do nadawcy. W naszym przypadku jest to urząd mazowiecki (jesli dobrze pamiętam) w Warszawie. A pieniądze wypłacane są zawsze na czas. O nieterminowości słyszałem wielokrotnie od moich znajomych. Pozdro
6palcy:
ja zony akurat nie mam, czyli jednak trzeba dostarczyc im potwierdzenie że sei nie pobiera zasiłku w POlsce. dziwne to jak pracuje tutaj ciągle
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej