poloniainfo.dk

*
Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Podatek od nieruchomości posiadanej w Polsce  (Przeczytany 13103 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline JohnnyZet

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
Podatek od nieruchomości posiadanej w Polsce
« dnia: 11 Kwi 2011, 14:32:58 »
Witam, czy ktoś potrafi pomóc w sprawie info o podatku dla SKAT,
od posiadanych nieruchomości w Polsce?

W Danii mieszkam od 2008, a mieszkanie w Polsce mam od 2004.
Niestety nie wiedziałem, że fakt posiadania nieruchomości muszę zgłosić do SKATu,
teraz zostałem oświecony i zamierzam to zrobić + zapłacić zaległy podatek :E

Mam w związku z tym poniższe pytania do tych, którzy maja podobne doświadczenie:

- jak wyceniliście wartość nieruchomości w PL? Chyba żaden polski rzeczoznawca nie wyceni wartości wstecz,
(polskie urzędy też nie mają jakiejś średniej wartości jak np. POLTAX na samochody),

- czy to pewne, że taki podatek płacić muszę w Danii, skoro nieruchomość leży na terenie PL i płacę podatek od nieruchomości do gminy gdzie się znajduje (mam rezydencję podatkową w Danii, tak, ale czyż nie dotyczy to wyłącznie dochodów?) jednak
w UM w PL mówią mi, że na pewno nie muszę niczego płacić, bo nieruchomość leży w macierzy i jej to należy się podatek - no ale oni żyją rzeczywistością wiślaną.. i nie koniecznie muszą znać zasady opodatkowania w nordzie..

z góry dziękuję za wszelką pomoc. Sprawa pilna bo nie mogę zamknąć zeznania za 2010 :E
..eh nieznajomość prawa nie zwalnia z jego przestrzegania.. jak to mawiali Rzymki

Offline leo1

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 23
  • Reputacja: +7/-1
Odp: Podatek od nieruchomości posiadanej w Polsce
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Kwi 2011, 20:05:42 »
Jesli sie nie myle jest to ok.1.5-1.75% wartosci nieruchomosci(jesli jest inaczej niech mnie ktos poprawi),ja mam nowy dom w polsce i kupiony za zarobione pienidze w Danii tak wiec ja musialbym placic ten podatek ale jeszcze nie zglosilem tego w skat i z tego co sie pytalem w skacie nalezy taki podatek placic jesli sie nabylo nieruchomosc nawet poza granicami Danii poniewaz nabylo sie ja za pieniadze zarobione tutaj.W twoim przypadku nie wydaje mi sie zybys cokolwiek musial placic do skata poniewaz nieruchomosc nabyles przed przyjazdem tutaj a wiec nie za ich kase ale zeby byc pewnym lepiej sie spytac w skacie.Moze sie okazac ze tez trzeba bedzie placic poniewaz utrzymujesz ja jak podejzewam wlasnie z kasy zarobionej w Danii.Jesli chodzi o wycene to wyceni ja rzeczoznawca i napewno wyceni realna wartosc tego mieszkania.

Offline daktaris

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Kwi 2011, 15:02:23 »
Witam, piszecie o podatach od nieruchomosci, jezeli takowy istnieje to ok :). Ale z tego co wiem to podatek placisz w Polsce od nieruchomosciw Polsce, od nieruchomości w danii placisz podatek w danii. Masz adres meldunkowy w Polsce wiec co roku wplacasz jakas kwote, wedlug mnie powienien zglosic sam fakt posiadania nieruchomosci i nic wiecej. W przypadku utraty pracy nie posiadania a-kase, nie przejdziesz na pomoc socjalna bo posiadasz majatek.

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Kwi 2011, 15:52:01 »
JognnyZet: szczegolowa odpowiedz na tematyke wyslalem na priv.

Leo i Daktaris: Nalrzy rozroznic 2 pojecia. Podatek od nieruchomosci (istnieje w PL i Danii) oraz podatek od wartosci nieruchomosci, tze. ejendommens værdiskat. Podatek od nieruchomsoci (ejendomsskat) placi sie do komuny. Værduskat placi siew podatku. Podatek od wartosci nieruchomosci wynosi 1% od kwoty do 3.040.000.
Nieruchomosci zagraniczne, ktore dunscy podatnicy posiadaja za granica: i tutaj tylko pytanie czy JohnnyZet jest takim podatnikiem, placa podatek  Værdiskat, bez wzgledu na to gdzie w swiecie ta nieruchomosc jest polozona i za jakie srodki zostala nabyta, podarowana, odziedziczona itp. Placi sie podatek od posiadanej wartosci!
Wielokrotnie pytani "a jak obliczyc wartosc tej nieruchomosci np w PL?". Sposob nie dosc skomplikowany. Sa zasady, przepisy, tabele i formulki. Robilem to kilkakrotnie i funkcjonuje - rowniez kazdorazowo zostalo zaakceptowane przez Skat.
Pozostalo pytanie: czy osoby z nieograniczonym obowiazkiem podatkowym dla Danii i posiadajace tutaj swoje "centrum interesow zyciowych" sa zobowiazane do placenia takiego podatku? Nie mama watpliwosci, ze np. tzw. "grænsegængere", tzn. osoby, ktore nawet regularnie jezdrza do Polski, maja tam rodzine a tutaj osiagaja min 75% dochodu z lacznych dochodow w obu krajach - zobowiazane sa podac wartosc nieruchomosci w Polsce. Mja tez prawo do korzysrania z odliczania odsetetk z placonego w Polsce kredytu mieszkaniowego. Dlatego sadze, (ale musze jeszcze dokladnie sprawdzic przepis), ze osoby/podatnicy na zapytanie Skatu musza odpowiedziec na pytanie czy posiadaja nieruchomosc za granica Danii. Najczesciej wychodzi to na jaw, jezeli podatnik podal do Skatu, ze ma dochody z wynajmu nieruchomosci w innym kraju.  Nie mam rowniez watpliwosci, ze osoby, ktore otrzymaly prawo stalego pobytu, musza podac fakt posiadania nieruchomosci na takich samych zasadach jak wszyscy inni podatnicy w Danii.

[Posted on: 12 Kwi 2011, 15:37:45]

Pamitam dobrze, ze w innych watkach na podobny temat (majatek a kontanhjælp) uwazano, ze moje obawy co do zwiekszonej kontrlo posiadania majatku poza Dania sa niesluszne, poniewaz nie ma mozliwosci sprawdzenia tego faktu. Obawiam sie nadal a wlasciwie nie obawiam sie ale jestem pewny, ze kontrola ta bedzie bardzo zorganizowana. Podanie wartosci bedzie nalezalo doobowiazku podatnika. Tak jest juz juzw innych krajach Unii. Wartosc ta nie musi byc w ogole wyliczana za granica. Skat bedzie jedynie wymagal ceny nabycia nieruchomosci. Reszte moze Skat samwylicyc na podstawie regul i zasad, nekoniecznie odpowiadajacym realnej wartosci nieruchomosci w poszczegolnych krajach. Taj jest z domami, letnimi domkami dunczykow we Francji, Hiszpanii, Wloszech, Turcji itp. Skat nie musi dowierac (i nie dowierza) ustalaniom waertosci w innych krajach. Stosuje
swoje zasady wyliczen wartosci i ma na to zagwarantowane prawo, poniewazpodatnik mieszka i placi podatki w Danii.
Jedno uwaga: wyliczona wartosc nieruchomosci zagranicznej przez Skat jest regulowana w dol, poniewaz dunski system obliczania wartosci bazuje na tzw. offentlig vurdering (wycena publiczna/urzedowa), ktroy jest nizszy niz cena rynkowa. dlatego wyliczona przez Skat wartosc np. mieszkania w Polsce, bedzie obnizona o okolo 15%, tak aby zachowac zasade dunskiej wyceny "offetnig vurdering".

[Posted on: 12 Kwi 2011, 15:48:19]

Przepraszam za mnostwo bledow. Czas "en mangelvare" i chyba za szybko pisze. Swieta tuz tuz, a jeszcze mnostwo nie zalatwionych spraw podatkowych. Przypominam, ze rozliczenia na tym etapie koncza sie 1. maja 2011, a jest to niedziela, wiec ostatni dzien to piatek 29.04.2011.

tylda

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 13 Kwi 2011, 02:15:56 »

Przepraszam za mnostwo bledow. Czas "en mangelvare" i chyba za szybko pisze. Swieta tuz tuz, a jeszcze mnostwo nie zalatwionych spraw podatkowych. Przypominam, ze rozliczenia na tym etapie koncza sie 1. maja 2011, a jest to niedziela, wiec ostatni dzien to piatek 29.04.2011.

Ciekawe rzeczy piszesz - czyzby w Danii nie obowiazywala zasada dotyczaca terminow administracyjnych, ze jesli koncowy termin wypada w dzien wolny od pracy, to de facto jest on przedluzony do nastepnego dnia roboczego?

Offline robi2007

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2
« Odpowiedź #5 dnia: 13 Kwi 2011, 19:00:16 »
Witajcie,

Apropos podatku od nieruchomości:
     co jeśli ktoś pracuje tu, ma rodzinę w polsce (żona, dzieci) i buduję dom na kredyt wzięty w polsce? Co wtedy?
     Czy też powinien zgłosić i ewentualnie płacić tutaj jakiś podatek?
    (w polsce nie płaci się podatku do momentu oddania do użytku)

Pozdrawiam

Offline Zurich

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 1
« Odpowiedź #6 dnia: 13 Kwi 2011, 19:17:15 »
Leo i Daktaris: Nalrzy rozroznic 2 pojecia. Podatek od nieruchomosci (istnieje w PL i Danii) oraz podatek od wartosci nieruchomosci, tze. ejendommens værdiskat. Podatek od nieruchomsoci (ejendomsskat) placi sie do komuny. Værduskat placi siew podatku. Podatek od wartosci nieruchomosci wynosi 1% od kwoty do 3.040.000.
Nieruchomosci zagraniczne, ktore dunscy podatnicy posiadaja za granica: i tutaj tylko pytanie czy JohnnyZet jest takim podatnikiem, placa podatek  Værdiskat, bez wzgledu na to gdzie w swiecie ta nieruchomosc jest polozona i za jakie srodki zostala nabyta, podarowana, odziedziczona itp. Placi sie podatek od posiadanej wartosci!
Wielokrotnie pytani "a jak obliczyc wartosc tej nieruchomosci np w PL?". Sposob nie dosc skomplikowany. Sa zasady, przepisy, tabele i formulki. Robilem to kilkakrotnie i funkcjonuje - rowniez kazdorazowo zostalo zaakceptowane przez Skat.
Pozostalo pytanie: czy osoby z nieograniczonym obowiazkiem podatkowym dla Danii i posiadajace tutaj swoje "centrum interesow zyciowych" sa zobowiazane do placenia takiego podatku? Nie mama watpliwosci, ze np. tzw. "grænsegængere", tzn. osoby, ktore nawet regularnie jezdrza do Polski, maja tam rodzine a tutaj osiagaja min 75% dochodu z lacznych dochodow w obu krajach - zobowiazane sa podac wartosc nieruchomosci w Polsce. Mja tez prawo do korzysrania z odliczania odsetetk z placonego w Polsce kredytu mieszkaniowego. Dlatego sadze, (ale musze jeszcze dokladnie sprawdzic przepis), ze osoby/podatnicy na zapytanie Skatu musza odpowiedziec na pytanie czy posiadaja nieruchomosc za granica Danii. Najczesciej wychodzi to na jaw, jezeli podatnik podal do Skatu, ze ma dochody z wynajmu nieruchomosci w innym kraju.  Nie mam rowniez watpliwosci, ze osoby, ktore otrzymaly prawo stalego pobytu, musza podac fakt posiadania nieruchomosci na takich samych zasadach jak wszyscy inni podatnicy w Danii.

Roga ale czy rownierz nalezy oplacac podatek od wrtosc nieruchomoscii nabytch,odziedziczonych przed przyjazdem do Danii???Bo przecierz takowa nieruchomosc nie zostala nabyta za pieniadze zarobione w Danii.Idac dalej tym tokiem rozumowania to nalezalo by chyba zaplacic podatek rejestracyjny w Danii od samochodu ktory sie ma w Polsce a nabylo sie go przed przyjazdem tutaj.Hehehe

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 13 Kwi 2011, 19:17:15 »

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #7 dnia: 14 Kwi 2011, 15:31:19 »
Ciekawe rzeczy piszesz - czyzby w Danii nie obowiazywala zasada dotyczaca terminow administracyjnych, ze jesli koncowy termin wypada w dzien wolny od pracy, to de facto jest on przedluzony do nastepnego dnia roboczego?
Nie wiem, byc moze tak jak i wiele innych spraw, Skat rowniez i ta administruje roznie (lokalnie), tak jak to robia banki, komuna i inne instytucje. Roznie - lokalnie. W jednym Skacie maja otwarte dluzej w czwartek a w drugin w poniedzialek a w trzecim calkiem zamkniete 1 raz w tygodniu. Zasada zasada - na pewno istnieje, ale od zasady sa tez wyjatki. W "moim" skacie nalepiono kartke, zeby pamietac, ze poprawki w formie selvangivelse lub supplerende oplysninger (nie elektroniczne) beda przyjmowane do piatku, a nie do poniedzialku (mimo ze termin uplywa w niedziele). Elektronicznie na pewno mozesz roliczyc sie do 1. maja 2011 a moze i do 2. maja - nie sprawdzalem. 

tylda

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 14 Kwi 2011, 18:13:00 »
Nie wiem, byc moze tak jak i wiele innych spraw, Skat rowniez i ta administruje roznie (lokalnie), tak jak to robia banki, komuna i inne instytucje. Roznie - lokalnie. W jednym Skacie maja otwarte dluzej w czwartek a w drugin w poniedzialek a w trzecim calkiem zamkniete 1 raz w tygodniu. Zasada zasada - na pewno istnieje, ale od zasady sa tez wyjatki. W "moim" skacie nalepiono kartke, zeby pamietac, ze poprawki w formie selvangivelse lub supplerende oplysninger (nie elektroniczne) beda przyjmowane do piatku, a nie do poniedzialku (mimo ze termin uplywa w niedziele). Elektronicznie na pewno mozesz roliczyc sie do 1. maja 2011 a moze i do 2. maja - nie sprawdzalem. 

Terminy obowiązujące lokalnie? Nie sądzę. Byłby to chyba ewenement na skalę europejską;)
Już prędzej jest tak, że jeśli termin upływa w dzień wolny od pracy, to faktycznie wypada w ostatni dzień roboczy przed tym terminem.
Czyli ulega skróceniu. Inaczej niż w Polsce, gdzie termin jest przedłużony w takiej sytuacji.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #8 dnia: 14 Kwi 2011, 18:13:00 »

skat a rozliczenie w Polsce!!!!!!!!!!!!!!

Zaczęty przez julkaDział Podatki

Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 23715
Ostatnia wiadomość 27 Mar 2008, 11:00:00
wysłana przez julka
uzytkowanie samochodu zarejestrowanego w polsce

Zaczęty przez andykac65Dział Pomoc!

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 14318
Ostatnia wiadomość 03 Lip 2008, 13:35:33
wysłana przez vera
Darowizna w Polsce a Skat