Ogólne > Rodzina ...
Duńska czy polska szkoła do dziecka
KaśkaM:
Witam,
Planujemy wraz z chłopakiem przeprowadzić się do Danii w okolice Kopenhagi. Mam synka 7 latka, który od września musi iść do szkoły.
Wiem, że jest szkoła polska przy ambasadzie lecz zastanawiam się czy jest szkoła duńska dla takich dzieci, które nie znają duńskiego.
Dzieci szybko oswajają się z językami obcymi ale nie wiem czy dla niego typowa szkoła duńska nie byłaby zbyt dużym problemem.
Bardzo proszę was o podpowiedź. Jak wy zorganizowaliście szkołę waszym dzieciom.
Z góry dziękuję za pomoc.
@ae@:
http://www.copenhagen.polemb.net/index.php?document=41
Zwróc uwage na : Lekcje odbywają się w soboty. Szkoła prowadzi nauczanie w systemie uzupełniającym, tzn. tylko z tych przedmiotów, których nie ma w szkole, do której uczniowie uczęszczają od poniedziałku do piątku.
Czy nauczanie od poniedzialku do soboty to nie za duzo dla 7 latka?
KaśkaM:
Jak musiałby to wytrzyma. Ale chodzi mi bardziej o opinie wysłanie go do duńskiej szkoły. A może ktoś zna taką szkołę przystosowawczą dla dzieci obcokrajowców (o ile coś takiego jest w Danii)
nadusiaa:
witam dziecko nie chodzi od razu do normalnej duńskiej szkoły tylko bedzie chodził do szkoły jezykowej a potem jak opanuje podstawy to i stwierdza ze da rade w normalnej szkole.moja córka miała 8 lat jak dali ja do jezykowej szkoły było ciezko dla dzieci to bardzo duże obciążenie po roku przeniesli ja do szkoły blisko domu teraz niema problemu z komunikacja,jeśli chodzi o język bo jesli chodzi o poziom wiedzy to masakra az boje sie o nia co bedzie jesli bedzie trzeba zjechac.w soboty chodzi do polskiej szkoły ale nie ma zabardzo co sie ta szkoła przejmować nauczyciele mówią że to jest tylko po to aby dzieci niemiały problemu z jezykiem polskim,bo jesli chodzi o nauke to nie sa wstanie przerobic w 4 godziny materiału z całego tygodnia takze duży nacisk w domu na uzupełnianie ćwiczen itp,nie jest łatwo.my teraz zapisaliśmy córke do internetowej polskiej szkoły libratus,polecam,zupełnie inne podejscie do nauki dzieci i sprawdzanie ich wiedzy i na jakim poziomie sa.córka ma teraz 11 lat ale powiem szczerze ze kolejna moja córka nie pójdzie tutaj do dunskiej szkoły.,rozpocznie edukacje w polsce.wiedza ktora jest w dunskich szkołach przeraza mnie
jamjurand:
Nie moglem sie opanowac wiec pisze o polskim poziomie nauczania: wczoraj pasek do zegarka zmieniala mi w Szcz. dziewczyna mag. biologi, znam w Kbh dziewczyne po filozofi pracujaca na zmywaku, co za marnotrawstwo!: polskie systemy nauczania nie potrafia nauczyc dzieci, mlodzierzy krytycznego i samodzielnego myslenia i to jest zdecydowana i bardzo istotna roznica.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej