Ogólne > Rodzina ...
Duńska czy polska szkoła do dziecka
EVA77:
Mama musi zaczac uczyc sie jezyka, a dziecko na pewno sobie poradzi, bo chlonie wiedze jak gabka.
Do Nadusi - mimo ze skonczylas szkole w Polsce, to niestety gramatyki cie tam nie nauczyli. Blad na bledzie w pisowni. Uwazam ze jezeli komus sie tu nie podoba, niech wraca do Polski, a nie narzeka, narzeka i ciagle narzeka.
nadin:
z mojego doświadczenia mogę napisać tak :moja córka w wieku 6 lat poszła do przedszkola nie znając języka duńskiego z początku było ciężko nie mogła dogadać sie z dziećmi i nauczycielami w tej chwili rok po rozpoczęciu nauki duńskiego przeszła bardzo dobrze testy do szkoły duńskiej <nie językowej>zaznaczę jeszcze ze w domu mówimy po polsku ,duńskiego nie znamy za dobrze często sie zdarza że to ona nam tłumaczy czy mówi jak coś powiedzieć .
@ae@:
Do KaskaM: a jak radza sobie setki innych dzieci w tej samej sytuacji? Naprawde uwazasz, ze twój syn jest jedyny, który musi sie nauczyc nowego jezyka ? Podjelas decyzje o wyjezdzie z Polski i twój syn musi sie do niej dostosowac.
Do Nadusiaa: piszesz....polak potrafi poradzic sobie w kazdej sytuacji,a dunczyk już nie...
Ale to ty Polka przyjechalas do Danii i pracujesz u Dunczyka a nie na odwrót.
Ilu spotkalas Dunczyków roznoszacych gazety w Warszawie czy Lublinie? A Polaków roznoszacych gazety w Danii?? Wielu.
Ilu spotkalas Dunczyków stojacych w kolejce po zasilek socjalny w Polsce? A popatrz ile osób pyta o kontanthjælp tu na poloniainfo.
nadusiaa:
czepiasz sie gramatyki nie miałam czasu sprawdzic pisowni.a co do tego co piszesz eva 77 to ze wiele rzeczy mi się tutaj nie podoba to nie znaczy ze muszę to akceptować.każdy dobrze wie że wszyscy tu przyjechali za kasa i tyle,jesli ci tutaj jest ok i wszystko się podoba ok ja tego nie potepiam ale nie krytykuj mnie ,bo gdybys przeszła to co my to tez miałabyś takie zdanie.
EVA77:
Nadusia ja tu tez od poczatku nie zylam jak paczek w masle i dalej tak nie zyje. Tez na poczatku wiele rzeczy mi sie nie podobalo, ale stopniowo jak zaczelam sie uczyc jezyka, zaczelam poznawac kulture tego kraju, to stwierdzilam ze wlasnie tu chce zyc. Gdybym zle czula sie w Danii na pewno bym tu nie zostala. Nie pieniadze sa najwazniejsze. A skoro ktos ma dobre wyksztalcenie to na pewno znajdzie sobie prace w Polsce predzej czy pozniej.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej