Ogólne > Rodzina ...
Duńska czy polska szkoła do dziecka
Juta:
Nie potrafia nauczyc i nawet nie zamierzaja. W ostatniej "Polityce" przeczytalam wlasnie bardzo ciekawy tekst o tym jak dramatycznie wyglada przygotowanie do matury i jak zle uczeni sa maturzysci. Slynna zasada 3xZ (zakuc, zdac, zapomniec) obowiazuje, a sprawdzanie wiedzy za pomoca glupkowatych testow oducza samodzielnego myslenia, kreatywnosci i uzywania mozgu. Nauczyciele akademiccy tez sa zalamani, bo na pierwszy rok studiow trafiaja osoby dramatycznie niedouczone.
Nie twierdze, ze dunski system nauczania jest swietny. Oni chyba poszli za bardzo w druga strone i zbyt duzy nacisk klada na kreatywnosc, umiejetnosc wspolpracy i umiejetnosc rozwiazywania problemow, zapominajac o wiedzy, o pewnej porcji materialu ktory trzeba zwyczajnie wkuc na pamiec.
[Posted on: 05 Maj 2011, 11:34:34]
A wracajac do tematu. Bedac na twoim miejscu wyslalabym dziecko do dunskiej szkoly zgodnie z zaleceniami kommuny, a w domu pracowala z nim nad jezykiem polskim. Ale ja tylko teoretyzuje ;)
baerchen:
to jest prawda wkuwanie na pamiec roznych bzdur, ktore nikomu nie sa do niczego potrzebne, ktore nie daja zadnej przyszlosci, ktore nie daja mozliwosci wykorzystania w zawodzie? i do czego to prowadzi? jest cala armia bezrobotnych magistrow zyjacych wiele kolejnych lat na garnuszku rodzicow, mentalnie i amicjonalnie skrzywionych, nie dajacych sobie szansy pomoc z powodu przerostu formy nad trescia.... to smutne,
tutejszy system jest zgola przeciwstawny jak juz wielu pisalo, czy lepszy? pod warunkiem ze sie zyje tutaj, wtedy mozna latwo sie wybic, laczac cechy wrodzonego zamilowania do nauki wraz z kreatywnoscia i otwartoscia na zmiany, bo tacy wlasnie powinni byc wspolczesni mlodzi europejczycy :-)
jamjurand:
sorry, mlodziez nie mlodzierz :-[
lukashero:
--- Cytat: KaśkaM w 04 Maj 2011, 19:24:56 ---Witam,
Planujemy wraz z chłopakiem przeprowadzić się do Danii w okolice Kopenhagi. Mam synka 7 latka, który od września musi iść do szkoły.
Wiem, że jest szkoła polska przy ambasadzie lecz zastanawiam się czy jest szkoła duńska dla takich dzieci, które nie znają duńskiego.
Dzieci szybko oswajają się z językami obcymi ale nie wiem czy dla niego typowa szkoła duńska nie byłaby zbyt dużym problemem.
Bardzo proszę was o podpowiedź. Jak wy zorganizowaliście szkołę waszym dzieciom.
Z góry dziękuję za pomoc.
--- Koniec cytatu ---
jak sobie wyobrazasz to aby dziecko mialo nie isc do dunskiej szkoly?z kim sie bedzie bawilo, z wami?wyjdzie na podworko i co?bedzie mowilo do dzieci po polsku?naprawde nie rozumiem podejscia.
roga:
--- Cytat: baerchen w 05 Maj 2011, 12:11:02 ---laczac cechy zamilowania do nauki wraz z kreatywnoscia i otwartoscia na zmiany, bo tacy wlasnie powinni byc wspolczesni mlodzi europejczycy :-)
--- Koniec cytatu ---
Brawo. Nic dodac nic ujac ;D
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej