poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.
 

Aktualności:



Autor Wątek: ser żółty  (Przeczytany 111473 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline willy

  • Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 19
  • -Otrzymane: 90
  • Wiadomości: 1622
  • Reputacja: +37/-31
  • Płeć: Mężczyzna
  • JMP $E477
    • Status GG
Odp: ser żółty
« Odpowiedź #15 dnia: 29 Maj 2011, 10:25:00 »
Kiedyś w ramach experymentu zrobiłem grzanki z takim serem - nazywał się "egoist" :D
Dom kilka dni trzeba było wietrzyć.
"Broń jest narzędziem strachu.
Nie przystoi Mędrcowi."

Offline jamjurand

  • Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 7
  • Wiadomości: 1445
  • Reputacja: +4/-1
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: ser żółty
« Odpowiedź #16 dnia: 29 Maj 2011, 12:53:44 »
No to sprobuj Willy grzanke (dobry chleb wymagany) z francuskim serem kozim (takim do smarowania)+ plasterki dobrego pomidora i na to filecik albo dwa ansjosa +listki bazyli+ wino (do tego preferuje czerwone np. cabernet sauvignion z Chile czy Argentyny).
Tak sie napalilem, ze zaraz polece do Irmy kupic ser, reszta lezy i czeka :) .Dodam, ze ansjosy sa duzo tansze w Polsce.
Moja propozycja jest scisle zwiazana z pobliskim dniem wyplaty :)

Offline hektor_wektor

  • Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Wiadomości: 25
  • Reputacja: +0/-0
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: ser żółty
« Odpowiedź #17 dnia: 29 Maj 2011, 14:59:43 »
Jakiś czas temu kupiłem w ciemno ser Klovborg w czarnym opakowaniu. Zjadłem ale nie było lekko. Trzy dni temu kupiłem jakiś inny ser w promocji i mimo szczerych chęci, głównie wynikających z pustek na koncie, chyba ser wyleci do kosza. Po prostu nie mogę. ;)

Offline roga

  • Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Wiadomości: 3750
  • Reputacja: +113/-24
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: ser żółty
« Odpowiedź #18 dnia: 29 Maj 2011, 15:40:47 »
No to sprobuj Willy grzanke (dobry chleb wymagany) z francuskim serem kozim (takim do smarowania)+ plasterki dobrego pomidora i na to filecik albo dwa ansjosa +listki bazyli+ wino (do tego preferuje czerwone np. cabernet sauvignion z Chile czy Argentyny).
Tak sie napalilem, ze zaraz polece do Irmy kupic ser, reszta lezy i czeka :) .Dodam, ze ansjosy sa duzo tansze w Polsce.
Moja propozycja jest scisle zwiazana z pobliskim dniem wyplaty :)

Albo: "mieszanke" soltørrede tomater (suszone pomidory w oleju), czosnek, salata-rucola i swieza bazylia, a zamiast sera topionego plasterek sera koziego nie topionego - nie musi byc fracuski.


[Posted on: 29 Maj 2011, 15:36:26]

Znalazlem kiedys taki przepis, ale jeszcze nie probowalem:

Forret til 4-6 personer eller som hovedret til 2 personer

4-6 skiver daggammelt brød, det kan være surdejsbrød, speltbrød eller en hvilken som helst brødtype der egner sig til at blive ristet

1 lille gedrulle, eller 1/2 stor gederulle, eksempelvis Soignon Buche, men det er ikke noget krav

1-2 kviste frisk rosmarin

skallen af 1 citron

nogle dråber olivenolie til hvert stykke brød

1-2 tsk honning pr. stykke brød

evt. en lille smule salt, smag dig frem

Skær brødet ud i tilpas tykke skiver. Fordel gedeosten på skiverne af brød, drys med citronskal og fordel et par blade rosmarin på hvert brød. Dryp nogle dråber olivenolie på  brødet og rist brødene i ovnen i en 250 grader varm ovn i ca. 15 min. Eller til brødene er blevet gyldne og osten er smeltet. Fordel honningen rundhåndet over brødene mens de er varme og lige er kommet ud af ovnen. Server med det samme.


Offline jamjurand

  • Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 7
  • Wiadomości: 1445
  • Reputacja: +4/-1
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: ser żółty
« Odpowiedź #19 dnia: 29 Maj 2011, 17:38:25 »
Sadze Roga, ze przynajmniej paru forumowiczow zapisze sie natychmiast na intensywny kurs dunskiego by moc rozszyfrowac twoj przepis :)

A probowales roguefort na grzance z sauternes vin (genialne i b.drogie wino deserowe)? Serwuja to czesto na degustacji u Bichela.Mozna wpasc w nalog.

Nie widzialem jeszcze topionego koziego sera,przyznam ci sie. Topione sery to zazwyczaj desperacka proba uplynnienia niechodliwych serow, podobnie jak juz gotowy i tarty parmezan w torebce.

Offline willy

  • Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 19
  • -Otrzymane: 90
  • Wiadomości: 1622
  • Reputacja: +37/-31
  • Płeć: Mężczyzna
  • JMP $E477
    • Status GG
Odp: ser żółty
« Odpowiedź #20 dnia: 04 Cze 2011, 14:35:11 »
Dawno temu (i nieprawda:D) mój ojciec wykonywał remont w pewnej mleczarni w Polsce. Były to czasy gdy każda mleczarnia produkowała swoje sery wg Polskiej Normy. Wg jego słów ponoć najlepsze sery były te które nie trzymały normy, za dużo bakterii np czy z jakichś innych powodów. I te właśnie sery były przerabiane na topione. Zapewne sery które się nie udały też tak kończyły, ale to już inna bajka :)
A co do powyższych przepisów to mam teraz sporo czasu na knucie (zwolniono mnie) i będę testował w miarę możliwości.
"Broń jest narzędziem strachu.
Nie przystoi Mędrcowi."

Offline jamjurand

  • Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 7
  • Wiadomości: 1445
  • Reputacja: +4/-1
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: ser żółty
« Odpowiedź #21 dnia: 08 Cze 2011, 18:25:56 »
Dla zainteresowanych i kulinarnie ciekawskich, kopenhaskich forumowiczow, ktorzy okres havartii i onkel kras maja juz dawno  poza soba, polecam supermarco.dk, sklep z wloskimi przysmakami, niedaleko Fisketorvet. Ogromny wybor serow (mozna probowac), salami i szynek; ceny na pewno nizsze niz w lepszych supermarketach czy ostehandlere.

poloniainfo.dk

Odp: ser żółty
« Odpowiedź #21 dnia: 08 Cze 2011, 18:25:56 »

Offline ayme

  • Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 36
  • -Otrzymane: 48
  • Wiadomości: 225
  • Reputacja: +1/-5
  • Płeć: Kobieta
Odp: ser żółty
« Odpowiedź #22 dnia: 10 Cze 2011, 14:21:21 »
gorgonzola ser wloski bardzo dobry z supermarketu lub z aldi, lubie tez  kaszkawal , halumi ser owczo-kozio- krowi kupiony u arabow, super smakuje na indyjskim chlebie naan podgrzanym z piekarnika

Offline Edytam

  • Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2
  • -Otrzymane: 9
  • Wiadomości: 127
  • Reputacja: +0/-1
  • Płeć: Kobieta
Odp: ser żółty
« Odpowiedź #23 dnia: 23 Cze 2011, 10:06:59 »
Dla mnie pewniakiem jest Gouda czy Emmentaler. Lubię też Cammembert, ale tu nie smakuje mi tak, jak polski Valbon czy Sekret Mnicha, czy Turek. Nawet President tu jest inny niż polski: opakowanie to samo, ale zrobiony "na duńską modłę", ostrzejszy. Havarti to może na pizzę rzeczywiście, jak chcemy dużo, a i tak ma się stopić, może być:)  On jest po prostu tłusty, i nic więcej.

Offline lilia

  • Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 1
  • Wiadomości: 1139
  • Reputacja: +0/-0
  • Płeć: Kobieta
Odp: ser żółty
« Odpowiedź #24 dnia: 24 Cze 2011, 21:54:03 »
Havarti 16% wcale nie jest tłusty, do zapiekania jednak znakomicie się nadaje.

Ser "Taverna" do grillowania: http://www.foodfromdenmark.dk/Default.aspx?ID=372&M=News&PID=596&NewsID=210
Ciekawa propozycja :)

Offline bater

  • Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2
  • -Otrzymane: 2
  • Wiadomości: 120
  • Reputacja: +0/-0
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: ser żółty
« Odpowiedź #25 dnia: 24 Cze 2011, 22:39:11 »
można kupić w Lidlu ser edamski np i też dobrze się topi

Offline jamjurand

  • Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 7
  • Wiadomości: 1445
  • Reputacja: +4/-1
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: ser żółty
« Odpowiedź #26 dnia: 14 Sie 2011, 11:06:56 »
Polecam hiszpanski ser zolty (??) Manchego Gran Maestre z mleka owczego, wlasnie teraz w Netto 250g/35kr (tani!).

poloniainfo.dk

Odp: ser żółty
« Odpowiedź #26 dnia: 14 Sie 2011, 11:06:56 »

 

ser/ sernik w danii

Zaczęty przez madzialenaszDział Przepisy Kuchni Polskiej

Odpowiedzi: 40
Wyświetleń: 65914
Ostatnia wiadomość 13 Wrz 2014, 04:44:27
wysłana przez happybeti
biały ser

Zaczęty przez movicolDział Kącik Kulinarny

Odpowiedzi: 50
Wyświetleń: 23984
Ostatnia wiadomość 09 Lut 2013, 13:55:53
wysłana przez 1941
biały ser... czyli Polak potrafi...

Zaczęty przez turboDział Kącik Kulinarny

Odpowiedzi: 7
Wyświetleń: 7498
Ostatnia wiadomość 26 Sie 2011, 23:55:54
wysłana przez mawi
Gdzie rośnie ser ?

Zaczęty przez dania_dDział Hydepark

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 2214
Ostatnia wiadomość 03 Cze 2013, 19:38:23
wysłana przez dania_d