Ogólne > Kącik Kulinarny

ser żółty

<< < (5/6) > >>

willy:
Dawno temu (i nieprawda:D) mój ojciec wykonywał remont w pewnej mleczarni w Polsce. Były to czasy gdy każda mleczarnia produkowała swoje sery wg Polskiej Normy. Wg jego słów ponoć najlepsze sery były te które nie trzymały normy, za dużo bakterii np czy z jakichś innych powodów. I te właśnie sery były przerabiane na topione. Zapewne sery które się nie udały też tak kończyły, ale to już inna bajka :)
A co do powyższych przepisów to mam teraz sporo czasu na knucie (zwolniono mnie) i będę testował w miarę możliwości.

jamjurand:
Dla zainteresowanych i kulinarnie ciekawskich, kopenhaskich forumowiczow, ktorzy okres havartii i onkel kras maja juz dawno  poza soba, polecam supermarco.dk, sklep z wloskimi przysmakami, niedaleko Fisketorvet. Ogromny wybor serow (mozna probowac), salami i szynek; ceny na pewno nizsze niz w lepszych supermarketach czy ostehandlere.

ayme:
gorgonzola ser wloski bardzo dobry z supermarketu lub z aldi, lubie tez  kaszkawal , halumi ser owczo-kozio- krowi kupiony u arabow, super smakuje na indyjskim chlebie naan podgrzanym z piekarnika

Edytam:
Dla mnie pewniakiem jest Gouda czy Emmentaler. Lubię też Cammembert, ale tu nie smakuje mi tak, jak polski Valbon czy Sekret Mnicha, czy Turek. Nawet President tu jest inny niż polski: opakowanie to samo, ale zrobiony "na duńską modłę", ostrzejszy. Havarti to może na pizzę rzeczywiście, jak chcemy dużo, a i tak ma się stopić, może być:)  On jest po prostu tłusty, i nic więcej.

lilia:
Havarti 16% wcale nie jest tłusty, do zapiekania jednak znakomicie się nadaje.

Ser "Taverna" do grillowania: http://www.foodfromdenmark.dk/Default.aspx?ID=372&M=News&PID=596&NewsID=210
Ciekawa propozycja :)

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej