poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: paszport  (Przeczytany 6183 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline frida1

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +1/-1
paszport
« dnia: 24 Maj 2011, 13:11:50 »
witam czy ambasada moze wydac drugi tymczasowy paszport dla dziecka ? moje dziecko posiada paszport jednak konczy sie jego waznosc ,chce wybrac sie do pl (nagla sprawa) jednak bedzie problem z powrotem tu ,gdyz w pl na paszport czeka sie ok 3 tyg. ja niestety nie mam tyle czasu a dodatkowy problem jest taki ze maz nie moze ze mna jechac  .

dzwoniac do ambasady pani powiedziala ze moga wydac kolejny paszport jeli przetlumacze dunski akt urodzenie jednak na pl akt czeka sie miesiac czasu

czy ktos sie orientuje co mam w tej sytuacji zrobic ?

pozdrawiam

Offline jaiTt

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +0/-0
Odp: paszport
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Maj 2011, 13:16:29 »
TAK   POTRZEBNY JEST POLSKI AKT URODZENIA A NIE TLUMACZENIE DUNSKIEGO.
MNIE POINFORMOWANO  O TYM W AMBASADZIE GDY WYRABIALAM DZIECKU PIERWSZY PASZPORT.PODPISALAM ROWNIEZ PAPIEREK PO POLSKU ZE NASTEPNYM RAZEM PRZYWIOZE POLSKI AKT URODZENIA.
W POLSCE WYGLADALO TO TAK ZE TLUMACZ PRZYSIEGLY PRZETLUMACZYL MI DUNSKI AKT, W URZEDZIE SKARBOWYM WYDANO MI AKT POLSKI NA  PODSTAWIE DUNSKIEGO,WSZYSTKO ZALATWILAM W KILKA DNI...

Offline frida1

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Maj 2011, 13:24:40 »
dlaczego w urzedzie skarbowym ?

Offline jaiTt

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #3 dnia: 24 Maj 2011, 13:33:31 »
W URZEDZIE STANU CYWILNEGO,OCZYWISCIE.SZYBKO PISALAM POMYLILO MI SIE:)

Offline frida1

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #4 dnia: 24 Maj 2011, 13:46:31 »
mam jeszcze jedno pytanie czy do otrzymania aktu polskiego przedlozylas do tlumaczenia  dokument FØDSELS -OG NAVNEATTEST ? czy to wystarczy ? czy  potrzebny jest jakis inny dokument z kosciola dunskiego ?

z gory dziekuje za podpowiedz  :)

Offline jaiTt

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #5 dnia: 24 Maj 2011, 14:38:38 »
FRIDA POWIEM CI SZCZERZE ZE NIE PAMIETAM JAK NAZYWAL SIE TEN DOKUMENT,PONIEWAZ W USC W PL MI GO ZABRALI,ALE BYL TO JEDYNY DOKUMENT JAKI DOSTALAM Z KOSCIOLA,PO NADANIU IMIENIA.

Offline aneczka.k

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 12
  • Reputacja: +6/-0
« Odpowiedź #6 dnia: 24 Maj 2011, 18:10:34 »
witam czy ambasada moze wydac drugi tymczasowy paszport dla dziecka ? moje dziecko posiada paszport jednak konczy sie jego waznosc ,chce wybrac sie do pl (nagla sprawa) jednak bedzie problem z powrotem tu ,gdyz w pl na paszport czeka sie ok 3 tyg. ja niestety nie mam tyle czasu a dodatkowy problem jest taki ze maz nie moze ze mna jechac  .

dzwoniac do ambasady pani powiedziala ze moga wydac kolejny paszport jeli przetlumacze dunski akt urodzenie jednak na pl akt czeka sie miesiac czasu

czy ktos sie orientuje co mam w tej sytuacji zrobic

Niestety w ambasadzie tylko pierwszy paszport wydaja na dunski akt urodzenia. Tlamaczernie go w Dani nic nie da musi byc akt urodzenia wydany przez polski urzad stanu cywilnego co sie rowna z rejestracja dziecka w polsce poniewaz jest tego kraju obywatelem. Dokladnie tak jak zostalo napisane, nie trwa to wcale dlugo, wystarczy miec przetlumaczony przez tlumacza przysieglego dunski akt, Mi powiedzieli ze za 2 tygodnie moge odebrac ale powiedzialam ze jestem tylko tydzien w polsce i w 5 dni byl gotowy, tylko nie pamietam czy musi byc oboje rodzicow * my bylismy w dwojke* najlepiej zadzwonic do swojego USC w polsce. Nam sie kiedys skonczyla waznosc rocznego paszportu a z dnia na dzien musielismy pojechac do polski i w polferiesie powiedzieli ze wystarczy miec stary paszport i akt urodzenia * nie wiem czy dunski wystarczy, my mielismy polski*.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 24 Maj 2011, 18:10:34 »

Offline Sofi

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #7 dnia: 24 Maj 2011, 21:35:55 »
ja do wyrobienia polskiego aktu urodzenia musiałam mieć oryginał duńskiego aktu FØDSELS -OG NAVNEATTEST, tłumaczenie na język polski oraz dodatkowy dokument z kościoła duńskiego w oryginale wraz z tłumaczeniam w którym jest napisane w jakim mieście dziecko się urodziło ponieważ na duńskim akcie który się dostaje podczas rejestracji dziecka tego nie ma, jest tylko miejsce rejestracji a nie urodzenia a w polskim akcie trzeba to wpisać.

Offline aneczka.k

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 12
  • Reputacja: +6/-0
« Odpowiedź #8 dnia: 24 Maj 2011, 21:45:44 »
ja do wyrobienia polskiego aktu urodzenia musiałam mieć oryginał duńskiego aktu FØDSELS -OG NAVNEATTEST, tłumaczenie na język polski oraz dodatkowy dokument z kościoła duńskiego w oryginale wraz z tłumaczeniam w którym jest napisane w jakim mieście dziecko się urodziło ponieważ na duńskim akcie który się dostaje podczas rejestracji dziecka tego nie ma, jest tylko miejsce rejestracji a nie urodzenia a w polskim akcie trzeba to wpisać.
Wlasnie tym postem przypomnialas Mi ze u Mnie w USC tez mieli problem ze znalezieniem tego zapisu ale u nas wystarczylo ze my powiedzielismy gdzie i nie proszono nas o zaden dodatkowy dokument. Z pewnosci zalezy to od urzednika na jakiego sie trafi, jednak jadac do Pl spory kawalek lepiej miec wszystkie papiery nawet te ktore pozniej okaza sie niepotrzebne...

Offline jaiTt

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #9 dnia: 25 Maj 2011, 13:42:38 »
Ja podobnie jak Aneczka.k nie potzrebowalam zadnego dodatkowego dokumentu z kosciola w dk,tylko ten 1 -FØDSELS -OG NAVNEATTEST,z tym ze o ile dobrze pamietam,na nim bylo napisane miejsce urodzenia.w zasadzie miejsce urodzenia bylo takie samo jak miejsce rejestracji.

Offline lusii77

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #10 dnia: 25 Maj 2011, 19:41:32 »
na ostatniej stronie paszportu jest pouczenie. W punkcie piątym jest napisane iz utrata wazności dokumentu paszportowego nie pozbawia jego posiadacza prawa przybycia na podstawie tego dokumentu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej

Baumi

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 26 Maj 2011, 08:19:46 »
Autorka tematu nie widzi problemu w powrocie do PL tylko w ponownym powrocie do Danii. lusii77, czytanie ze zrozumieniem się kłania ;)

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #11 dnia: 26 Maj 2011, 08:19:46 »

paszport

Zaczęty przez ryba weterynarzDział Praca w Danii

Odpowiedzi: 6
Wyświetleń: 4638
Ostatnia wiadomość 29 Sty 2008, 08:53:05
wysłana przez piatka
Paszport dla dziecka w PL

Zaczęty przez farvelaDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 15
Wyświetleń: 6585
Ostatnia wiadomość 15 Maj 2014, 12:50:26
wysłana przez farvela
Elektronczny paszport koronowy jest już dostępny

Zaczęty przez GagatkaDział Dania i o Danii

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 9170
Ostatnia wiadomość 29 Maj 2021, 20:27:17
wysłana przez Gagatka
paszport duński dla dziecka

Zaczęty przez Monika S.Dział Rodzina ...

Odpowiedzi: 54
Wyświetleń: 27303
Ostatnia wiadomość 11 Mar 2013, 08:19:38
wysłana przez Jomir
Paszport dla dziecka ???

Zaczęty przez twarozkiDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 20
Wyświetleń: 12750
Ostatnia wiadomość 06 Gru 2007, 21:48:25
wysłana przez Jomir