poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Telewizor kupiony w Polsce a uzytkowany w Danii, nie bedzie problemow?  (Przeczytany 39965 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Krakers

• Gość
Witam, interesuje mnie ten model:
http://www.agito.pl/telewizory/lg-37-led-37le5300.0.384366.html?utm_source=ceneo.pl&utm_medium=Feed&utm_content=384366&utm_campaign=wszystkie

W Danii kosztuje 5300dkk, zatem jak widac - oplaca sie przywiezc. Pytanie ... czy nie bedzie problemow z odbiorem dunskiej telewizji (kablowka)? - pytanie swoje opieram na odleglych czasach, gdy przywozilo sie z Niemiec do Polski telewizory i trzeba bylo przestrajac ... zatem prosze mnie nie wysmiewac, obrazac, ponizac, bo dzial sprzetu telewizyjnego nie jest moja mocna strona ;)

Offline hektor_wektor

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Telewizor kupiony w Polsce a uzytkowany w Danii, nie bedzie problemow?
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Cze 2011, 22:51:16 »
O ile dobrze pamiętam, to nawet gdy w Polsce wprowadzono system PAL (zamiast SECAM), to w Polsce inaczej wyglądała kwestia "kodowania" dźwięku. Stąd telewizor sprzedawany w Polsce nie obsługiwał fonii w niektórych krajach Europy. Trzeba było przestroić taki sprzęt.

A co do Twojego pytania. Ten telewizor ma tuner do odbioru naziemnej telewizji cyfrowej (DVB-T) w standardzie MPEG4. O ile wiem w Danii jeszcze nadawane są podstawowe kanały w standardzie MPEG2 ale od 2012 chyba wszystko ma być nadawane w MPEG4. Więc o ile wiem nie powinno być problemu.

Co do kablówki, to i tak kupisz jakiś tuner telewizji kablowej (cyfrowej - DVB-C) i podłączysz go do telewizora za pomocą HDMI lub złącza Euro/Scart. Moim zdaniem nie powinno być problemu.

Ale niech jeszcze ktoś się pod tym podpisze. :)

Krakers

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Cze 2011, 23:08:02 »
Obecnie jest tak, ze kabel od kablowki ... jest podlaczony wprost do telewizora przez zlacze antenowe. To w tych nowszych telewizorach juz takiego "tricku" nie stosuja, tylko przez zewnetrzny tuner? = troche mnie to dziwi, ze kazdy by musial kupowac tuner do odbioru kablowki.

Offline hektor_wektor

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #3 dnia: 21 Cze 2011, 23:54:52 »
A jaką masz kablówkę? Zwykłą (analogową) czy cyfrową (DVB-C)? Masz dostęp do kanałów HD w kablówce?

Obecnie są dwa zasadnicze standardy "nadawania" sygnału telewizyjnego w kablówce: (stary) analogowy i cyfrowy tzw. DVB-C.

Według dwóch duńskich sklepów internetowych, ten TV obsługuje także cyfrową kablówkę. Starą pewnie też - bo to współcześnie norma. W obu przypadkach kabel antenowy podpinasz bezpośrednio do TV.

Rozpisałem się o tym zewnętrznym tunerze do kablówki, bo: a) niektórzy mają cyfrową kablówkę; b) niektórzy mając cyfrową kablówkę nie mają telewizora, który obsługuje ten standard. Wówczas potrzebny jest zewnętrzny tuner podłączany kablem HDMI, Euro, itp.

Wracając do Twojego pytania. Ogólnie nie powinno być problemów ani w przypadku jeśli masz starą, ani jeśli masz nową cyfrową kablówkę (DVB-C). Dzisiaj raczej nie produkuje się sprzętu wył. na rynek wschodni i wył. na rynek zachodni. Stawiam, że po podpięciu telewizora do zasilania i przy pierwszym uruchomieniu, telewizor "spyta" Cię o kraj w którym go uruchamiasz. Pewnie ciąg dalszy sam się dostosuje.

Ale niech się wypowie jeszcze jakiś większy ekspert niż ja. ;)
Może ktoś już przerabiał ten temat...

Offline jamjurand

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 7
  • Reputacja: +4/-1
« Odpowiedź #4 dnia: 22 Cze 2011, 00:03:25 »
Ten telewizor juz sie w wielu miejscach nie sprzedaje w DK, jesli go gdzies znajdziesz, przypuszczam, ze mozesz dostac duza redukcje. Jutro sie zaczyna przecena, dziwi mnie wiec dlaczego i po co sprowadzac tv z Polski i pozniej dyskutowac ewentualne problemy z gwarancja. Dzisiaj znajoma kupila jakiegos led samsunga w elgiganten i bez gadania dostala redukcje 1000kr, jak by byla mlodsza i wygadana pewnie by dostala z 1500  :) Sledz udsalg, zanim cokolwiek postanowisz.

Offline dania_d

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 5
  • -Otrzymane: 38
  • Reputacja: +7/-1
« Odpowiedź #5 dnia: 22 Cze 2011, 02:35:56 »
ja. Dzisiaj znajoma kupila jakiegos led samsunga w elgiganten i bez gadania dostala redukcje 1000kr, jak by byla mlodsza i wygadana pewnie by dostala z 1500  :) Sledz udsalg, zanim cokolwiek postanowisz.

;D Ja może młody nie jestem ale wygadany  8) i w elgiganten dostałem zniżkę 2 500 na pralkę, bo tej co była w promocji nie było na sklepie i dobry bajer i kupiłem bosha wartego 5000 za 2500  8)
Dobra gadka i można ładnie utargować.

Offline greg1969

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 3
  • -Otrzymane: 25
  • Reputacja: +5/-4
« Odpowiedź #6 dnia: 22 Cze 2011, 06:57:31 »
... czy nie bedzie problemow z odbiorem dunskiej telewizji (kablowka)?...
Krakers bierz śmiało, nie znam się na tych wywodach technicznych kolegów powyżej, ale śmiało. Dwa lata temu kupiłem nowy LG w PL i wsio śmiga. Ten jest nowszy model to też powinno być ok. Dziś sprzęt raczej jest kompatybilny w Europie poza UK  ;D ;D

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 22 Cze 2011, 06:57:31 »

Offline M z Horsens

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 7
  • Reputacja: +3/-1
« Odpowiedź #7 dnia: 22 Cze 2011, 12:20:04 »
Za to w telewizorze kupionym w DK nie mozna wlaczyc polskich widgetow tj.ipla,wirtualna itp.przynajmniej Samsung led tak ma.
Wypozyczalnia filmow tylko w po dunsku,dziad ustawiony jest na skandynawie >:(

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #7 dnia: 22 Cze 2011, 12:20:04 »

Urlop rodzicielski w Danii

Zaczęty przez RybkaWillegoDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 105
Wyświetleń: 308467
Ostatnia wiadomość 10 Cze 2016, 20:01:31
wysłana przez aneczka.k
uczelnie w Danii?

Zaczęty przez Mateusz199Dział Edukacja

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 16714
Ostatnia wiadomość 18 Kwi 2024, 10:49:09
wysłana przez Mateusz199
Czy przeglady techniczne aut sa obowiazkowe w Danii ?

Zaczęty przez KierowcaDział Hydepark

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 39542
Ostatnia wiadomość 27 Paź 2009, 22:39:26
wysłana przez Manior
Nastepny punkt do podniesienia naszej "popularnosci" w Danii...

Zaczęty przez MartynaMDział Hydepark

Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 45678
Ostatnia wiadomość 16 Cze 2014, 17:07:43
wysłana przez natalaa
tanie rozmowy na stacjonarne i komórki do Danii z Polski

Zaczęty przez bazakbalDział Pomoc!

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 42574
Ostatnia wiadomość 17 Cze 2010, 13:19:35
wysłana przez jamjurand