poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: podatek...  (Przeczytany 2442 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline slawekc36

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
    • Status GG
podatek...
« dnia: 18 Cze 2011, 18:06:43 »
witam serdecznie..w marcu 2011 skaczyla mi sie umowa o prace.. teraz mam nowa umowe od 21 maja i zglosilem to do skat , zeby otrzymac nowa karte podatkowa... w miedzy czasie szef wyslal mi wyplate z data kwietniowa i skat pobral 55% podatek  i pytanie< czy zwrot nadplaconego podatku otrzymuje sie przy nastepnej wyplacie (wzorem niektorych krajow eu) czy dopabuse jak zrobi sie rozliczenie roczne? dzieki i pozdrawiam....             

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
Odp: podatek...
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Cze 2011, 21:25:20 »
witam serdecznie..w marcu 2011 skaczyla mi sie umowa o prace.. teraz mam nowa umowe od 21 maja i zglosilem to do skat , zeby otrzymac nowa karte podatkowa... w miedzy czasie szef wyslal mi wyplate z data kwietniowa i skat pobral 55% podatek  i pytanie< czy zwrot nadplaconego podatku otrzymuje sie przy nastepnej wyplacie (wzorem niektorych krajow eu) czy dopabuse jak zrobi sie rozliczenie roczne? dzieki i pozdrawiam....             
Bylo juz wielokrotnie omawiane. Pracodawca nie posiadajac onformacji od Skatu jaki ma potracic podatek, jest zobowiazny potracic 55%. Zostanie uwzglednione w rozliczeniu rocznym. Niekoniecznie musi byc mowa o zwrocie podatku. Wszystko zalezy od rocznego rozliczenia faktycznych dochodow i ulg w stosunku do zaliczkowej deklaracji podatkowej (=karta podatkowa) na podstawie ktorej zaliczkowo odprowadzano podatek.

Offline slawekc36

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
    • Status GG
« Odpowiedź #2 dnia: 18 Cze 2011, 21:54:23 »
wielkie dzieki za odpowiedz..watek moze byl i poruszany nie jednokrotnie ale moze nie umiem szukac w archiwum a przyznam sie ze probowalem -))...pracodawca byl tak samo tym zaskoczony jak i ja. twierdzi ze w jego systemie wyplat mimo, ze umowa wygasla a nowa nie byla jeszcze dostarczona do skatu figurowalem jako aktywny pracownik ( cokolwiek by to nie mialo znaczyc).Fakt faktem , ze pani ze skatu po dlugim namysle , powolujac sie na jakies zmiany od 1-go maja ( jakos nie moglismy sie dogadac co to za zmiany), ze prawidlowo podatek zostal naliczony, mimo ze wyplata byla za okres od 20.03 do 2.04. no ale ok.jesli tak ma byc niech bedzie .
glownie chodzilo mi o to, ze np irlandii czy anglii tez sie nalicza podatek 60% do momentu uzyskania nr.podatkowego ale zaraz po ustaleniu podatku przy kolejnej wyplacie jest uwzgledniona roznica i zwracana nadwyzka podatku dla podatnika. no ale co kraj to obyczaj-)).ale jeszcze raz dzieki za odpowiedz.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #2 dnia: 18 Cze 2011, 21:54:23 »

podatek za 2009

Zaczęty przez BetagoDział Podatki

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 7863
Ostatnia wiadomość 09 Wrz 2009, 19:05:25
wysłana przez bruner1971
Podatek Środowiskowy

Zaczęty przez cwsm111Dział Pomoc!

Odpowiedzi: 0