Podaję obiecane przepisy (specjalnie dla Anhy

)
Jorbærtærte- przepis 1. (trudniejsza)
1.a) Kruchy spód:
100g mąki,
60g masła lub margaryny
2-3 łyżki bardzo zimnej wody
Z podanych wyżej składników zagnieść kruche ciasto, włozyć na kwadrans do zamrażalnika.
1.b) Nadzienie marcepanowe (podaję za książką"Tænd på tærter"wyd. Høst & Søn) :
150g masła
150g cukru
150g marcepana lub mielonych migdałów
3 jajka
3 łyżki mąki
Z trzech odanych wyżej pierwszych składników zagnieść ciasto. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić.
Do masy z marcepanem dodać żółtka.Potem, naprzemian, ubitą pianę z mąką.
Okrągłą formę wylepić cieniutko kruchym ciastem, wypełnić ciastem marcepanowym. Piec 20-30 min. w piekarniku nagrzanym do 200'C do złotego koloru. Ostudzić. Wyrównać wierzch nożem.
Czekoladę stopić w kapieli wodnej (np. 80g, 2 łyżki mleka, nieco kakao,ew.łyżeczkę margaryny). Oblać dokładnie wierzch upieczonego ciasta.
1.c) Masa budyniowa
350ml mleka,
3 żółtka,
łyżka mąki pszennej, łyżka ziemniaczanej.
Śmietanka do ubijania- mała (lub w spray'u)
Mleko podzielić na dwie części. Żółtka rozbełtać w misce, dodać 100 ml mleka, obie mąki i dobrze wymieszać.
Pozostałe mleko zagotować, wlać masę żółtkową, zdjąć z ognia i intensywnie mieszać trzepaczką do zgęstnienia.Odstawić.
Żeby było "tak,jak należy", to ubijamy śmietankę 38% lub też bierzemy śmietanę w spray'u (alę tę bez cukru) .
Ubitą smietanę mieszamy z masą budyniową.
Wykładamy masę na zastygniętą czekoladę.
Wykładamy na budyń połówki ładnych truskawek. i.
2 łyżki dżemu truskawkowego grzejemy i przecieramy przez sitko na trskawki.
Całośśc dekorujemy listkiem mięty/ bazylii.
Uff

...
Tarta nr 2. ( szybsza, na samym kruchym spodzie- takim jak np. na sernik czy szarlotkę)
2.a) Kruche ciasto:
25 dkg mąki
12 dkg masła
1 żółtko
łyżeczka proszku do pieczenia
nieco śmietany
10 dkg cukru
Siekamy zimne masło i mieszamy z mąką,dodajemy cukier, proszek i żółtko- wyrabiamy szybko kruche ciasto.Jeśli jest za suche, można dodać nieco śmietany. Kulę wkładamy na godzinę do lodówki lub 20 min do zamrażalnika.
Porządnie schłodzone ciasto wykładamy do foremki, pieczemy 20-25 min w temp.180'C
2.b) Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej j.w.(zalecam ciemną)
Na ostudzony placek wyleawamy czekoladę.
2.c) Użyjemy samej ubitej śmietany- lub samego budyniu- j.w.
Wykładamy truskawki (lub inne owoce sezonowe)
Dekorujemy j.w.
...
Przepis nr3. ( tarta ekspresowa, jej "złożenie" zajmuje jakieś 5 minut

- z "gotowca"

)
3.a) Kupujemy gotową "mazarintartę"
3.b) Używamy budyniu z torebki lub też śmietany w spray'u- na cały wierzch
3.c) Układamy przepołowione truskawki

.........
Oczywiście dowolne warstwy z poszczególnyvh przepisów mozna łączyć i "miksować"w jedną całość wedle uznania

Smacznego
