Ogólne > Rodzina ...
CIĄŻA
Jomir:
Dziwne, ze to znow glupi Dunczycy, w koncu w Polsce szczepi sie na to samo. A ze pneumokkoki czy meningokokki sa nieobowiazkowe wynika tylko z tego, ze systemu opieki zdrowotnej na to nie stac, a nie mozna zrobic obowiazkowym tego co jest platne, to szczepienia sa nieobowiazkowe, ot, cala prawda.
Co do dunskiego systemu zdrowotnego i pieniedzy jakie sa przeznaczane na badania, jestem spokojna, ze mojemu dziecku krzywda sie nie dzieje. Dania jest krajem przodujacym w najrozniejszych badaniach, czlonkiem roznych zaawansowanych projektow, a i czesto im przewodniczy, badz inicjuje.
Czy jestes w stanie pokazac na cyfrach, jak duza jest grupa z powiklaniami poszczepiennymi i jakiego rodzaju powiklania to byly? Bo ja jestem w stanie znalezc statystyke mowiaca o liczbie zgonow i kalectwie w nastepstwie tych chorob.
CzaryMary:
Jak się poczyta ulotkę o skutkach ubocznych witamin to też się włos na głowie jeży, a jakoś nikt nie boi się ich jeść.
Właśnie ostatnio się zastanawiałam jak to jest z tymi pneumokokami i meningokokami, czy to jest tutaj dodatkowo płatne szczepienie? Pytałam pielęgniarki i ona mówiła, że wszystkie zalecane szczepienia są bezpłatne, więc się ucieszyłam i więcej się tym nie interesowałam. Ostatnio się dziwiłam, że koleżanka z PL już miała któreś z tych szczepień a my jeszcze nie. Nikt nas tutaj nie pytał czy chcemy dodatkowo za coś zapłacić. To jak to w końcu jest?
Reksio:
Jeżeli chodzi o witaminy, to był program w tv duńskiej, jesli ktoś ogląda, gdzie właśnie duńscy lekarze wypowiadali się na temat witamin. Według nich, syntetyczne witaminy są rakotwórcze.
A ty sobie Jomir odpuść bo nie dam sie sprowokować. Wiem, że jest powiązanie między autyzmem a szczepionkami ale jeśli ktoś jest zbyt głupi żeby samemu się dowiedzieć o skutkach ubocznych, bo wszyscy duńczycy tak robią, to jego sprawa.
Nie jesteś dla mnie żadnym autorytetem żebym musiała tobie Jomir cokolwiek udowadniać ;D Jeżeli ktoś się wyrwał z jakieś pipidówy polskiej i myśli że złapał Pana Boga za nogi, bo jest w Danii, to jego sprawa. Za dużo mam znajomych w lekarskim środowisku żeby się sprzeczać z jakąś mi obojętną ignorantką 8) więc kolej na twoje ostanie słowo bo tak lubisz i tyle. To moja sprawa jak chronię moje dziecko i w przeciwieństwie do ciebie nie jestem zaślepiona Danią.
Reksio:
--- Cytat: CzaryMary w 16 Maj 2012, 12:42:51 ---Jak się poczyta ulotkę o skutkach ubocznych witamin to też się włos na głowie jeży, a jakoś nikt nie boi się ich jeść.
Właśnie ostatnio się zastanawiałam jak to jest z tymi pneumokokami i meningokokami, czy to jest tutaj dodatkowo płatne szczepienie? Pytałam pielęgniarki i ona mówiła, że wszystkie zalecane szczepienia są bezpłatne, więc się ucieszyłam i więcej się tym nie interesowałam. Ostatnio się dziwiłam, że koleżanka z PL już miała któreś z tych szczepień a my jeszcze nie. Nikt nas tutaj nie pytał czy chcemy dodatkowo za coś zapłacić. To jak to w końcu jest?
--- Koniec cytatu ---
Szczepionki są darmowe i nieobowiązkowe. Powinnaś dostać od lekarza informację na temat szczepień, jakie i kiedy. Jeśli nie to zadzwoń do lekarki i się dowiedz :)
Jomir:
Wiesz Reksio, problem polega na tym, ze Ty znasz ludzi w lekarskim srodowisku, a ja w nim pracuje (wiec nie tylko znam, ale jestem czescia tego srodowiska).
Zgadzam sie absolutnie z tym, ze Twoja sprawa jak i w jaki sposob chronisz swoje dziecko, masz do tego prawo, ba nawet i obowiazek.
CO do autyzmu i szczepionek. Moja droga, NIKT do tej pory, NIGDY nie udowodnil powiazania.
Uwierz mi, ze jestem w temacie, bo mam dziecko autystyczne, wlasnie z rocznika 1997, kiedy odkryto niby serie "wadliwych" szczepionek, ktore spowodowaly "bum" austystyczny.
Jestem czlonkiem stowarzyszenia, ktore sledzi sprawy i ba! tylko czeka na to by otrzymac odszkodowanie. Niestety, nie ma wciaz i obawiam sie, ze dlugo nie bedzie wystarczajacych dowodow.
DOdam jeszcze, moja droga, ze w przypadku autyzmu, jest to o tyle trudniejsze, ze do tej pory, tak naprawde nie dotarto do genezy choroby.
Tak wiec, zanim butnie wykrzyczysz komus w twarz swoja prawde, sprawdz dobrze swoje argumety.
CO do autorytetu. Absolutnie nie aspiruje do bycia autorytetem dla kogokolwiek na forum, zwlaszcza dla Ciebie.
Generalna rada... w y l u z u j ... przyda CI sie dobre samopoczucie dla maluszka...
Czary spojrz do ksiazeczki zdrowia, tam masz wyszczegolnione (na ostatniej stronie na okladce) kiedy i jakie szczepienie.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej