poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Niezrozumiałe Dokumenty ze SKAT  (Przeczytany 24165 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Hans

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 2
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Niezrozumiałe Dokumenty ze SKAT
« Odpowiedź #15 dnia: 07 Lip 2011, 16:13:44 »
Wlasnie dostalam årsopgørelse i kwota 1300 kr powieksza moj podatek, a nie pomniejsza, u moich dunskich znajomych jest tak samo. Wiec czy to blad w rozliczeniach, czy tez zle interpretujesz przepisy?
Sprawdz dokladnie, bo pewnie te 1300 jest w pozycji "podatek zaplacony". Czyli mimo, ze nie placiles tych 1300, to Skat traktuje to jako kwote zaplacona, co w przypadku zwrotu zwieksza zwrot, a w przypadku niedoplaty ja zmniejsza, lub zamienia na zwrot...

Offline faja

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 19
  • -Otrzymane: 118
  • Reputacja: +5/-1
« Odpowiedź #16 dnia: 07 Lip 2011, 16:31:55 »
dzieki, przyjrzalam sie dokladnie i jest tak jak mowisz, jest to w pozycji, indeholdt skat, a nikt nie umial mi tego wyjasnic,  mialam troche skomplikowane rozliczenie

Offline mysje_hood

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 0
« Odpowiedź #17 dnia: 17 Sie 2011, 09:10:33 »
Witam

odgrzebałem ten temat bo widocznie sprawa nie jest zakonczona. Napisałem do nich maila po otrzymaniu tamtego listo. nie odezwali się więc myślalem ze sprawa jest załatwiona. A tu dzisiaj dostałem pocztą takie 3 wycinki po 433 DKK do zapłaty (takie coś jak w pl dostaje się do płacenia rat). No i co mam z tym teraz zrobic? pisać do nich znowu jakiegoś maila? olać to czy jak?

Offline greg1969

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 3
  • -Otrzymane: 25
  • Reputacja: +5/-4
« Odpowiedź #18 dnia: 17 Sie 2011, 11:11:13 »
Mysje_hood przeanalizowałem twoją sprawę w tym wątku - Olej to!  ;D

Offline andyandy

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 17
  • Reputacja: +6/-1
  • Tłumacz przysięgły j. duńskiego
« Odpowiedź #19 dnia: 20 Sie 2011, 12:03:01 »
Jeżeli nie odebrałeś kwoty 1300 (zielony czek - Roga pisze powyżej, co to jest), tzn, że kwota ta jest nadal w SKAT. Po upływie terminu zwrotu 1.299, wskazanym na rozliczeniu 2, SKAT sobie to sam skompensuje. Jeszcze będziesz 1 koronę do przodu. Dziwnie to wszystko wygląda, ale tak to jest, jak większość czynności podejmowanych przez SKAT kontroluje komputer. W międzyczasie będą oczywiście przychodziły powiadomienia typu: pamiętaj o zapłacie podatku itp. Nie należy się tym przejmować.

W innych przypadkach - gdy kwota ta została wypłacona na nemkonto - albo pokryła niedopłatę podatku z innych lat, wówczas należy ją zwrócić, o ile prawo do niej zostało cofnięte.

Generalnie, jak ktoś nie miał w Danii żadnego przychodu w 2010, zielony czek nie  przysługuje.
Andrzej Dwulat
Tłum. przysięgły j. duńskiego

Offline aaaaaa

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 1
« Odpowiedź #20 dnia: 21 Sie 2011, 01:27:01 »

Generalnie, jak ktoś nie miał w Danii żadnego przychodu w 2010, zielony czek nie  przysługuje.

W ramach sprostowania: "zielony czek" przysługuje osobie, która posiadała nieograniczony (pełny) obowiązek podatkowy w Danii na pierwszy dzień roku podatkowego i ukończyła 18 lat. Również osoby niepracujące, a mające nieograniczony obowiązek podatkowy w Danii (na dzień 01.01.2010) miały prawo do "grøn check". Znam kilka osób, które dostały "grøn check" pomimo tego, że nie pracowały w 2010.

Hvem får den grønne check?

Personer der er fuldt skattepligtige (+ grænsegængere) den første dag i indkomståret, og som ved indkomstårets udløb er fyldt 18 år.
    Personer der har valgt beskatning efter forskerordningen (KSL § 48 E-F) kan ikke få en grøn check.

http://skat.dk/skat.aspx?oId=1949002&vId=0&search=gr%F8n%A4check

Offline andyandy

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #21 dnia: 21 Sie 2011, 16:34:15 »
W ramach sprostowania: "zielony czek" przysługuje osobie, która posiadała nieograniczony (pełny) obowiązek podatkowy w Danii na pierwszy dzień roku podatkowego i ukończyła 18 lat. Również osoby niepracujące, a mające nieograniczony obowiązek podatkowy w Danii (na dzień 01.01.2010) miały prawo do "grøn check". Znam kilka osób, które dostały "grøn check" pomimo tego, że nie pracowały w 2010.

Zgadza się. Z drugiej strony piszą też, że "zielony czek przysługuje osobom, które uzyskały dochód poniżej kwoty 362.800 kr."
To może znaczyć,że jakiś tak dochód trzeba uzyskać.

Konkretny przypadek, który może dotyczyć większej ilości osób:
Polak pracował w Dani w latach 2007-2009. W maju 2009 wyrejestrował się w Danii i wrócił do Polski. W 2010 ani nie pracował w DK, ani nie przebywał tam ani jednego dnia." W połowie 2011 otrzymał Årsopgørelse 2010, którego wynikiem był podatek do zwrotu w kwocie 1.300 kr. (zielony czek). Kwoty tej podatnik nie otrzymał automatycznie, bo nie ma nemkonto w Danii. Przez "e-mail bakke" w swojej teczce podatkowej podatnik zwrócił się z zapytaniem, czy "zielony czek" za 2010 mu przysługuje. SKAT odpowiedział (po 4 tygodniach) , że nie i zrobił drugie rozliczenie podatkowe za 2011, którego wynik to zwrot 1299 koron do SKAT. Termin zapłaty to październik 2011. Teraz przysyłają mu monity "pamiętaj o zapłacie podatku za 2010 rok".

Andrzej Dwulat

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #21 dnia: 21 Sie 2011, 16:34:15 »

Offline aaaaaa

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 1
« Odpowiedź #22 dnia: 21 Sie 2011, 17:04:06 »
Zgadza się. Z drugiej strony piszą też, że "zielony czek przysługuje osobom, które uzyskały dochód poniżej kwoty 362.800 kr."
To może znaczyć,że jakiś tak dochód trzeba uzyskać.

Konkretny przypadek, który może dotyczyć większej ilości osób:
Polak pracował w Dani w latach 2007-2009. W maju 2009 wyrejestrował się w Danii i wrócił do Polski. W 2010 ani nie pracował w DK, ani nie przebywał tam ani jednego dnia." W połowie 2011 otrzymał Årsopgørelse 2010, którego wynikiem był podatek do zwrotu w kwocie 1.300 kr. (zielony czek). Kwoty tej podatnik nie otrzymał automatycznie, bo nie ma nemkonto w Danii. Przez "e-mail bakke" w swojej teczce podatkowej podatnik zwrócił się z zapytaniem, czy "zielony czek" za 2010 mu przysługuje. SKAT odpowiedział (po 4 tygodniach) , że nie i zrobił drugie rozliczenie podatkowe za 2011, którego wynik to zwrot 1299 koron do SKAT. Termin zapłaty to październik 2011. Teraz przysyłają mu monity "pamiętaj o zapłacie podatku za 2010 rok".

W tym przypadku jest ewidentny błąd SKATu. Jeżeli podatnik rzeczywiście się wyrejestrował w 2009r. i opuścił Danię to nie ma możliwości aby miał nieograniczony obowiązek podatkowy na dzień 01.01.2010.

Offline mysje_hood

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #23 dnia: 30 Sie 2011, 19:53:45 »
Witam ponownie

Wysyłam do SKATu maile i wysyłam a oni nic mi nie odpowiadają z zaistniałą sytuacją a termin tej zapłaty mija 1 września. Czy w związku z tym mogliby mi dowalić jakąś karę za to że nie zapłace (skoro nie wybierałem kasy)?

jeszcze jedno pytanie. Czy jak np wysyłałem kumplowi z danii skan tego zeznania podatkowego(tego 1) to mógłby on jakoś tak zrobić żeby tą kasę przelać do siebie (lub wejść tam gdzies na strone i wprowadzić swoj nr banku)? bo jeżeli ta kasa miała wypłynąć ze skatu to chyba tylko w taki sposób...

pozdrawiam

Offline andyandy

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #24 dnia: 30 Sie 2011, 20:23:16 »
W systemie TastSelv można podać nr konta do zwrotów podatku ze SKAT, tylko że musi to być duńskie konto.
Jeżeli nie odebrałeś tej kasy, to oni w końcu sami to sobie potrącą.
Proponuję nic nie robić, no, chyba, że masz możliwość osobiście się tam pofatygować.

To normalne, że SKAT nie odpowiada na maile. Po redukcjach etatów ci co zostali są zawaleni robotą. Dużo rzeczy zautomatyzowano, ale niestety siadł im ten system. Zwalają to na dostawcę oprogramowania. Czasami przychodzi automatyczna odpowiedź, że odpowiedzą w ciągu maks. 90 dni. U mnie minęło już w jednej sprawie ponad 100 dni, pisałem ponaglenia i nic.

Inna sprawa: Jeden gość dostał zielony czek, chociaż nie miał żadnych dochodów i w 2010 nie było go w ogóle w Danii. W marcu wyłapał tę sprawę. Od razu napisaliśmy do SKAT poprzez kontakt na TastSelv pytając, czy te pieniądze się należą, a jeżeli nie, to żeby wstrzymali wypłatę. Po miesiącu odpowiedzieli, że czek się nie należy. Zrobili kolejne rozliczenie nakazując zwrot  1.299 kr. Kasa nie została wypłacona, bo facet nie ma NemKonta. Pisaliśmy, żeby sami to sobie potrącili. Minęły już 4 miesiące, nie zrobili nic.
Andrzej Dwulat

Offline mysje_hood

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #25 dnia: 30 Sie 2011, 20:59:10 »
rozumiem. jeszcze mam pytanie. czy jakby ten kolega mial konto w danii to moglby kase przelac na swoje zalogowawszy się do tego Tastselv? bo rozumiem że to jakieś tam hasło co wysyłaja w prawym górnym rogu zeznania wystarczy do wbicia się na tastselv? czy np weryfikują do kogo należy konto bankowe i jeżeli nie należy do osoby na którą jest zeznanie to też można przelać sobie kase? w sumie tego kolege znam tylko ze erazmusa tam w danii więc to nie jest zbyt jakaś tam pewna osoba. tak gdybam tylko czy taka opcja byłaby możliwa...

Offline andyandy

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #26 dnia: 31 Sie 2011, 10:49:26 »
O ile wiem banki tylko w przypadku dużych kwot (w Polsce chyba powyżej 2000 pln zł.) weryfikują, czy odbiorca na przelewie zgadza się z właścicielem rachunku. Także powinno zadziałać.
Tylko, że dalej już nie będzie tak prosto.
Jeżeli rozliczenie z nadpłatą jest z początku marca, to wskazana automatyczna data przelewu nadpłaty miała nastąpić w 2-giej połowie marca.
Po wpisaniu nr konta będziesz zapewne musiał monitować, że konto już jest i żeby przelali. Po 2 miesiącach mogą przelać te 1300 kr. albo odpowiedzieć, że nie przeleją, bo masz zadłużenie 1.299 kr.
Andrzej Dwulat

Offline mysje_hood

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #27 dnia: 31 Sie 2011, 12:57:58 »
Źle mnie zrozumiałeś. Ja nie chce teraz tej kwoty przelewac do siebie. po prostu myslalem ze kolega mogl zagrac nie fair, wbic na moje konto i kase przelac do siebie bez mojej wiedzy. Jednakże jest to chyba mało prawdopodobne. Napisałem do nich wczoraj maila i będe co jakiś czas ich nagabywał. Siostra pod koneic września jedzie do danii więc dam jej papiery które SKAT mi wysylal i może w okienku uda jej się coś załatwić. Ja nie chce ich pieniędzy ale niech oni też dadzą mi spokój.

Offline andyandy

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #28 dnia: 31 Sie 2011, 13:38:49 »
ok, daj znać, jak uda się coś załatwić.
Andrzej Dwulat

Offline mysje_hood

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #29 dnia: 09 Wrz 2011, 13:30:38 »
Witam.

A więc otrzymałem wiadomość od SKATU ( o dziwo tylko raz musiałem ich ponaglać) ;)
Wiadomość brzmi następująco:

You received the annual statement 2010 by mistake.

The payment centre have confirmed that we still have the 1300 DKK.
Please destroy the 3 part paying-in slip on each 433 DKK

Sory for the inconvenience.

także problem wyjaśniony!

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #29 dnia: 09 Wrz 2011, 13:30:38 »

ulga skat na kupno domu

Zaczęty przez mokkaDział Podatki

Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 19021
Ostatnia wiadomość 14 Lut 2013, 19:23:11
wysłana przez Jomir
Skat - tłumaczenie i drobna pomoc

Zaczęty przez MostekDział Podatki

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 17850
Ostatnia wiadomość 04 Cze 2008, 17:31:14
wysłana przez Klingon
skat a rozliczenie w Polsce!!!!!!!!!!!!!!

Zaczęty przez julkaDział Podatki

Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 23417
Ostatnia wiadomość 27 Mar 2008, 11:00:00
wysłana przez julka
Darowizna w Polsce a Skat

Zaczęty przez cirolDział Podatki

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 12111
Ostatnia wiadomość 27 Lut 2019, 17:27:30
wysłana przez cirol
Skat odnosnie auta na pl dechach prosze o tlumaczenie/wyjasnienie