Ogólne > Rodzina ...
Czy dziecko po urodzeniu dostanie Duńskie obywatelstwo , a Ja przy dziecku??
Kasiula14726:
Witam mam pytanie w związku z obywatelstwem. Mieszkam w Danii od roku i 2 miesięcy a od 6 miesięcy jestem w ciąży. Dochodzą mnie słuchy że dziecko będzie miało Duńskie obywatelstwo a Ja przy dziecku też mam dostać. Pytałam tu i tam ale każdy co innego mówi może Wy mi pomożecie ... Proszę!!
serduszko-dk:
jezelo ojciec dziecka jest dunczykiem to mozesz wybrac dla dziecka obywatelsto -no ty tez mozesz miec dunskie obywatelstwo jezeli bedziesz 5lat w danii i bedziesz miala staly pobyt wtedy mozesz starac sie o obywatelstwo ale musisz ukonczyc dziesiata klase szkoly dunskiej-powodzenia
Baumi:
Jeżeli ojcem dziecka jest polak to obywatelstwo dziecka jest takie jak obywatelstwo matki - czyli bedzie Polakiem. Dodatkowo z tego co się orientuję Dania nie zezwala na posiadanie kilku obywatelstw, więc jezeli bedziesz chciala przyjac kiedys duńskie musisz zrzec się polskiego.
kicia:
--- Cytat: Baumi w 25 Sie 2011, 09:05:42 ---Jeżeli ojcem dziecka jest polak to obywatelstwo dziecka jest takie jak obywatelstwo matki - czyli bedzie Polakiem. Dodatkowo z tego co się orientuję Dania nie zezwala na posiadanie kilku obywatelstw, więc jezeli bedziesz chciala przyjac kiedys duńskie musisz zrzec się polskiego.
--- Koniec cytatu ---
dokładnie a dziecko jak będzie chciało to będzie miało duńskie ale po ukończeniu 18 lat i oczywiście nauki tutaj ;)
co do
Ciebie to po pięciu latach pobyt stały ale unijny nie duński duński po 7 i ukończeniu szkoły tutaj :)
franek:
co do dziecka to nie wazne czy urodzilo sie w danii czy obojetnie gdzie do 18tego roku musi meszkac w danii 10 lat i potem samo decyduje czy chce miec pas polski czy dunski do ciebie to musisz miec szkole zdac egzamin zrzec sie ob polskiego to kosztuje ca. 10 12 tysiecy wiec czy warto i tak jestesmy w ue
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej