poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Wybory w Danii  (Przeczytany 27559 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline frederiksberg :)

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Wybory w Danii
« Odpowiedź #30 dnia: 16 Wrz 2011, 20:38:06 »
10  lat  bez  podwyzek  plac , to moze  to  sie  jeszcze  jakos  bedzie  krecic . No  chyba  ze jakies bankructwa  beda  w  strefie  Euro , wtedy  to ojojojoj  :-[

Offline vordingborg

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 77
  • -Otrzymane: 550
  • Reputacja: +58/-30
« Odpowiedź #31 dnia: 16 Wrz 2011, 20:54:08 »
Pewnie masz na myśli Grecję ,sprawiają wrażenie psychicznie chorych i  skrajnie nie odpowiedzialnych .Kantem weszl;i do Eu a teraz chcą żebyśmy płacili ich długi. Do Pracy Rodzina Czeka Na Ciebie i nie zgrywaj greka

Offline psychopata

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 42
  • -Otrzymane: 211
  • Reputacja: +5/-2
« Odpowiedź #32 dnia: 22 Wrz 2011, 11:52:44 »
Troche sie dziwie, ze na glownej stronie nie ma nic o wyborach...
Hare piwo, hare piwo, piwo, piwo, hare, hare
Hare seks, hare seks, seks, seks, hare, hare
Hare muza, hare muza, muza, muza, hare hare
Hare siec, hare siec, piwo, seks, muza, hare ;)

Offline greg1969

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 3
  • -Otrzymane: 25
  • Reputacja: +5/-4
« Odpowiedź #33 dnia: 22 Wrz 2011, 14:45:10 »
A może Ci co "czują" nową sytuację na duńskiej scenie politycznej przybliżą co moze spodziewać się "Kowalski" (mam na myśli emigrację polską) po nowym rządzie i parlamencie ;D???
No właśnie kilka postów wcześnie pisałem o tym aby ktoś "mądry" dokonał szczegółowej syntezy sceny politycznej po wyborach.  ;D

Offline vordingborg

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 77
  • -Otrzymane: 550
  • Reputacja: +58/-30
« Odpowiedź #34 dnia: 22 Wrz 2011, 18:18:39 »
 Znalazłem rezultat wraz z porównaniem z 2007 http://www.dst.dk/valg/Valg1204271/valgopg/valgopgHL.htm analitykiem nie jestem ani wróżbitom ale jeżeli  "reformy" mają polegać na wprowadzaniu nowych podatków i podwyższaniu istniejących to doprowadzi to tylko do powiększenia szarej strefy i bezrobocia.

[Posted on: 22 Wrz 2011, 18:05:56]

A teraz może lepsze może gorsze wieści , mają się pojawić  dwa nowe promy Rostock- Gedser ale pod niemiecką banderą. Duńczycy będą tracić prace zastąpią ich Niemcy  jest płacz i zgrzytanie zębami, taki jest obraz duńskiej gospodarki niestety. Wywindowane podatki i ceny doprowadziły do tego że znajdują się tańsi.
« Ostatnia zmiana: 22 Wrz 2011, 18:42:21 wysłana przez vordingborg »

Offline frisms

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 59
  • -Otrzymane: 32
  • Reputacja: +2/-2
« Odpowiedź #35 dnia: 22 Wrz 2011, 22:09:30 »
no własnie nie ma nic na temat wyborów na pierwszej stronie  :( a przydałoby sie!

no coz ja po wyborach na drugi dzien byłam jakas "do niczego" i głęboko sie zastanowiłam przy kawie,hmm "Danmark skal videre, ikke?"

ale czy tak bedzie, nie wiem, czarno to widze wszystko...czytajac gazety i to że "papuga" nie moze sie odnaleźć w nowym rządzie, nie brzmi zachwycajaco

Lykke zmartwiony...zobaczymy, młodzi sie "dali nabrać" a papuga osiagneła swoje

nutka53

• Gość
« Odpowiedź #36 dnia: 22 Wrz 2011, 22:35:54 »
Wszystko jedno kto rzadzi - moje zycie w Danii jest takie same. Pod rzadami "czerwonych" czy "niebieskich"  mam ten sam problem - zwiazac koniec z koncem.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #36 dnia: 22 Wrz 2011, 22:35:54 »

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #37 dnia: 22 Wrz 2011, 23:35:45 »
Bez przesady Roga  :) ; w jaki sposob sadzisz pogodza efterlønsprojekt z 24 årsregler, to sa przeciez prestizowe sprawy dla enhedslisten, SF i radikale venstre? Nie zdziwilbym sie jak by Vestager zostala za miesiac "uwiedziona" przez niebieskich. Przewiduje wybory w ciagu pol roku. Dodam ze "papuga" nie ma zadnej rutyny w trudnych negocjacjach.

Nie widze, zadnej przesady. Socilademokraci akceptuja zasade 24 lat, ktorej nie akceptuja Radikale Venstre. Radikale Venstre podtrzymuja zawarta umowe z rzadem dot. polityki ekonomicznej, ktora nie odpowiada Socialdemokratom. A wiec ciezki orzech do zgryzienia dla nowego rzadu, orzech na ktorym mozna polamac zeby.   

Offline jamjurand

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 7
  • Reputacja: +4/-1
« Odpowiedź #38 dnia: 22 Wrz 2011, 23:59:15 »
Nie zrozumiales mnie, Roga: przesada to wybory dopabuse za 1.5-2 lata; podejrzewam, ze sie odbeda duzo szybciej; Helle jest bez parlamentarnych doswiadczen w rokowaniach i co wazniejsze bez idei.
Nie zdziwilbym sie gdyby po wielotygodniowych zapasach Vestager dostala idee/propozycje utworzenia nowego mniejszosciowego rzadu.

Offline psychopata

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #39 dnia: 23 Wrz 2011, 11:17:46 »
Czytalem pare dni temu analize jakiegos goscia z uniwersytetu w Aarhus, ktory mowil, ze nie nalezy liczyc na wczesniejsze wybory i ze jak po 10 latach w opozycji czerwony blok w koncu dostal wladze, to na pewno znajda kompromis.
Co znacza wyniki dla mnie? Na razie niewiele: domu nie mam, auta nie mam, skat place najnizszy. Jedynie wyzsze ceny na fajki mnie dotkna ;)

Offline cwsm111

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 23
  • -Otrzymane: 78
  • Reputacja: +59/-5
« Odpowiedź #40 dnia: 23 Wrz 2011, 11:40:29 »
Czy jakaś dobra dusza mogłaby podrzucić link z frekwencją i statystką wyborów.

Offline psychopata

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #42 dnia: 23 Wrz 2011, 12:55:49 »
Nie zrozumiales mnie, Roga: przesada to wybory dopabuse za 1.5-2 lata; podejrzewam, ze sie odbeda duzo szybciej; Helle jest bez parlamentarnych doswiadczen w rokowaniach i co wazniejsze bez idei.
Nie zdziwilbym sie gdyby po wielotygodniowych zapasach Vestager dostala idee/propozycje utworzenia nowego mniejszosciowego rzadu.

Konsekventne blokowanie kazdej inicjatywy obecnego rzadu nie jest strategicznie rozsadne. Wybory wykazaly, ze spoleczenstwo dunskie przedklada wspolprace "på midten", czego dowodem jest sukces M. Vestager i jej partii. Opozycja jest gotowa do wspolpracy w wielu byc moze mniej dla niej znaczacych sprawach i pozwoli Socjaldemokratom i SF dzialac przez pewien okres czasu, wykazujac ich nieudolnosc przeprowadzenia koniecznych pociagniec i spelnienia wyborczych obietnic.
Dazenie za wszelka cene do jak najszybszego obalenia obecnego nowego rzadu nie jest chyba najlepszym pociagnieciem.
A czy wybory beda za ½ roku czy za 1½ ......?

Offline jakotako

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #43 dnia: 03 Paź 2011, 13:14:08 »
Fiu, fiu - w 5,5 milionowej Danii - 23 ministrów w nowym rządzie, to jeśli się nie mylę o 2 lub 3 więcej niż w 38 milionowej Polsce.
W Polsce rządy "czerwono - różowych" barownów czyli Rycha, Zbycha, Donalda, Mira, "profesorów" plujków bez matury i kompanów doprowadziły do wzrostu zatrudnienia w administracji państwowej o ponad 40%, podwyżki podatków, lawinowego wzrostu biurokracji i afer, vide np.
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=bNMXl1pjXQU
Nie trudno się domyśleć że rządy duńskich "czerwono-różowych" skończą się podobnie. Jak mówi stare przysłowie "Historia uczy, tylko że ludzie niczego się nie nauczyli"...

Offline frisms

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 59
  • -Otrzymane: 32
  • Reputacja: +2/-2
« Odpowiedź #44 dnia: 03 Paź 2011, 14:30:31 »
oj tak,zaczelo sie od skanadlu jeszcze przed zmiana rzadu, z Sassem i powiazanym z rokersami Tommy Kamp'em

od 2 dni mamy nowy podatek fedtafgigt i od dzisiaj nowego ministra kosciola dunskiego, jak rowniez bedzie sie on zajmowal nordycka wspolpraca  ;D

tak na marginesie,nie myśle żeby pary homoseksulane plakały po kątach bo nie moga wziac slubu w dunskim folkekirke !

"Det er jo ikke et spørgsmål om, hvem jeg kan lide og ikke kan lide. Det er et spørgsmål om, at han har meldt sig ud af folkekirken. Det må jo have nogle konsekvenser. Det er jo lidt mærkeligt at blive gjort til chef for et firma, man lige har meldt sig ud af«, siger Jesper Langballe.

http://politiken.dk/politik/ECE1410808/ny-kirkeminister-tager-afstand-fra-folkekirken/

a tutaj nowy rzad przed Amalienborg

http://politiken.dk/poltv/nyheder/politik/ECE1411363/se-helle-thorning-praesentere-den-nye-regering/

i Løkke "På gensyn til jer alle sammen."  http://politiken.dk/politik/ECE1411282/lars-loekke-paa-gensyn-til-jer-alle-sammen/

czekamy na kolejne niespodzianki...

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #44 dnia: 03 Paź 2011, 14:30:31 »

Urlop rodzicielski w Danii

Zaczęty przez RybkaWillegoDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 105
Wyświetleń: 309160
Ostatnia wiadomość 10 Cze 2016, 20:01:31
wysłana przez aneczka.k
uczelnie w Danii?

Zaczęty przez Mateusz199Dział Edukacja

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 16837
Ostatnia wiadomość 18 Kwi 2024, 10:49:09
wysłana przez Mateusz199
Czy przeglady techniczne aut sa obowiazkowe w Danii ?

Zaczęty przez KierowcaDział Hydepark

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 39591
Ostatnia wiadomość 27 Paź 2009, 22:39:26
wysłana przez Manior
Nastepny punkt do podniesienia naszej "popularnosci" w Danii...

Zaczęty przez MartynaMDział Hydepark

Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 45805
Ostatnia wiadomość 16 Cze 2014, 17:07:43
wysłana przez natalaa
tanie rozmowy na stacjonarne i komórki do Danii z Polski

Zaczęty przez bazakbalDział Pomoc!

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 42603
Ostatnia wiadomość 17 Cze 2010, 13:19:35
wysłana przez jamjurand