Ogólne > Rodzina ...
Ciaza
dysza2412:
Myślę, że jednak powinnaś przejść się osobiście i po prostu się dowiedzieć z pierwszej ręki jak to wygląda. Jedna moja znajoma pracująca na podobnych zasadach musiała zgłosić osobiście w Kommune druga zaś nie. Nie wiem od czego to zależy ale z tego co zdążyłam zauważyć każdy jest "rozpatrywany" indywidualnie.
Pozdrawiam
varszafiak:
zwolnienie lekarskie a macierzynskie to dwie rozne rzeczy do zalatwienia.
Jezeli jestes w ciazy musisz poinformowac swojego pracodawce o "dniu rozwiazania" a na macierzynski przechodzisz automatycznie miesiac przed porodem. Pieniadze otrzymujesz od pracodawcy lub kommune w zaleznosci od twojego kontraktu albo umowy zbiorowej jeżeli Twoja firma podpisala takowa.
Pracodawca informuje kommune o twoim macierzynskim w dwojaki sposob ...albo o tym ze pracodawca wyplaca Tobie macierzynski w jakies tam wysokosci a kommune refunduje do 107 k/h (info z przed 2 lat)
lub otym ze juz "umywa rece" i dalej idziesz na panstwowe , przesylajac jednoczesnie Twoje stawki placowe.
Informacje dotycza NORMALNYCH kontraktow , nic nie wiem jakie i czy jakiekolwiek inne przepisy obowjazuja na kontraktach "Vikara".
P.S wizyta w kommune na pewno nie pogorszy waszej sytuacji. Osobiscie bym sie tam udal po najswiezsze info ;)
Nawigacja
Idź do wersji pełnej