Ogólne > Pomoc!
Rzeczywiste koszty życia w Danii
PvdH:
Witam,
Domyślam się, że temat był wałkowany na pewno wiele razy.
Ale nie mogłem nigdzie znaleźć więc pytam jeszcze raz.
Jakie są koszty życia w Danii? Chciałbym zamieszkać niedaleko niemieckiej granicy -
miasteczko Aabenraa. Może ktoś się orientuje ile kosztuje wynajem mieszkania tam?
Sytuacja ogólnie wygląda tak, że mam zamiar mieszkać w Danii, ale prowadzić firmę w Polsce.
(do jej prowadzenia nie potrzebuje przebywania w kraju). Moje zarobki w Polsce obecnie wynoszą
ok 3000 zł tak więc miałbym jakieś 6000 koron duńskich. czy to starczy by wyżyć w Danii?
Nie chodzi mi o super życie, chciałbym po prostu na razie zamieszkać tam jak najtańszym kosztem,
a potem poznać język i wejśc z moja firmą także na rynek duński.
Ile może kosztować mieszkanie? W Polsce popularny jest też wynajem samych pokojów.
Czy uda mi się wynająć sam pokój w Danii? Jest to popularna usługa? Ile kosztuje dostęp do internetu w Danii?
Od znajomej która tam mieszka słyszałem, że mogę dostać od tego kraju spore dotacje. Jakie warunki muszę spełnić?
Chcę zamieszkać w tym kraju na stałe. JEdnak na początku nie będę zarabiać tam nic, firma będzie w końcu w Polsce.
Czy to nie psuje mi wszystkiego? Mam 20 lat i chciałbym też zapytać czy jest możliwośc do uczęszczania do publicznych szkół integracyjnych? Jest coś takiego w tym kraju?
Z góry dziekuje za odpowiedzi :)
@ae@:
Na jakiej zasadzie chcesz przebywac w Danii?
Turysta?
Turysta nie mooze dostawac zadnych dotacji, bo jest tylko turysta :-)
Publiczne szkoly integracyjne nie sa dla turystów.
Znajdz dobrego ksiegowego-prawnika- zapytaj w ambasadzie dunskiej w Polsce/polskiej w Danii bo to troche skomplikowane - na jakich zasadach przebywasz w Danii, gdzie wykazujesz dochody, gdzie placisz podatki itp itd.
6000 kr to ca wysokosc zasilku socjalnego, przezyc sie da ale bez mieszkania, pokój gdzies katem i na czarno...byc moze...doplat do mieszkania nie dostaniesz bo jestes turysta.
Przemysl to jeszcze raz i bardzo dokladnie o wszystko sie dowiedz w odpowiednich urzedach a nie forum internetowym.
PvdH:
Z tego co wiem po przyjeździe do Danii mam pół roku na znalezienie pracy tak?
Mam też pytanie dotyczące żółtej karty. Czy mogę ją otrzymać nie mając pracy w Danii?
Przeczytałem w internecie że wymagana jest nawet umowa o pracę, ale artykuł ma ponad pięć lat
więc może coś się zmieniło, zwłaszcza po ustąpieniu okresu przejściowego...
varszafiak:
Hymmm....niestety w Dunolandii rowniez trzeba pracowac.
"zolta karta" to ubezpieczenie spoleczne , za jakie grzechy mieliby lozyc pieniadze na osoby ktore wpadna porozgladac sie czy im sie oplaca legalnie popracowac.
faja:
Mieszkancy Unii moga mieszkac w kazdym kraju pod warunkiem, ze sa w stanie sie utrzymac!
Nie ma obowiazku pracy.
Tak wiec mozesz przyjechac, mozesz tu mieszkac, jesli wladze uznaja, ze twoje dochody wystarcza na utrzymanie, znajdziesz mieszkanie, to czywiscie, otrzymasz zolta karte i bedziesz mogla chodzic do szkoly jezykowej po zarejestrowaniu pobytu. Jesli dochody beda dla nich za niskie, wystarczy, ze wplacisz na konto okreslona kwote, kiedys to bylo 50000 i dostajesz prawo pobytu, bo jesli masz zamiar tu mieszkac musisz zarejestrowac swoj pobyt w statsforvaltning
Co do kosztow utrzymania... wszystko zalezy ile zaplacisz za mieszkanie, oczywiscie pokoj tez mozna wynajac, mysle ze musisz przeznaczyc od 1500 do 3000, za reszte da sie przezyc. Pamietaj, ze od polskich dochodow bedziesz musiala zaplacic podatek w Danii.
Proponuje przyjazd turystyczny do 3 miesiecy, bedziesz mogla rozejrzec sie, a potem podjac decyzje
powodzenia
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej