Ogólne > Pomoc!

Rzeczywiste koszty życia w Danii

<< < (6/8) > >>

hektor_wektor:

--- Cytat: PvdH w 17 Wrz 2011, 22:09:37 ---Jakie są koszty życia w Danii? Chciałbym zamieszkać niedaleko niemieckiej granicy -
miasteczko Aabenraa. [...] Moje zarobki w Polsce obecnie wynoszą
ok 3000 zł tak więc miałbym jakieś 6000 koron duńskich. czy to starczy by wyżyć w Danii?
--- Koniec cytatu ---

W zasadzie jak dobrze pójdzie to da się nawet za 4000 koron ale to hardcore i nie polecam. Trochę dla minimalistów jeśli chodzi o styl życia i styl żywienia się. Mi nawet kiedyś udało się znaleźć pokój za 2100 ze wszystkim. 1800 wydawałem na jedzenie i jeszcze mi zostawało 200-300 koron. ;) {Trochę to w stylu komedii Barei).

Ogólnie da się żyć za 6000 koron. W pojedynkę na minimalu jedząc chleb na wyprzedaży i wszystko co brandowane jest takimi markami jak Xtra, Budget, itp. Ciuchy z Genbrugtu lub w H&M na wyprzedaży. Ale panie, co to za życie... ;] Jak masz jakiś większy plan, to oczywiście trzymam kciuki.

slaban:

--- Cytat: turbo w 18 Wrz 2011, 12:45:10 ---hej.
dołączając się do wypowiedzi o kosztach, podaję swoje:
koszty miesięczne:
- wynajem domu 6000kr w tym woda, ogrzewanie, śmieci
- internet 133kr SkyLine
- wyżywienie około 2000kr +\- 20% to na trzy osobową rodzinę
- koszt paliwa 2000kr +\- 20%
- 1600 za żłobek dla dziecka
koszty roczne:
- ubrania, kosmetyki, chemia od 3000kr w górę
- tzw. podatek drogowy 4400kr
- ubezpieczenie aut 15000kr
- energia elektryczna 5000kr
tak że opinie o Danii jako krainie mlekiem i miodem płynącą to w 100% mit.
Według ankiet my polscy jesteśmy na pierwszym miejscu obcokrajowców którzy zostawiają najwięcej pieniędzy w Danii.
Niestety życie tutaj na pewnym standardzie słomo kosztuje  ;D ;D ;D

--- Koniec cytatu ---
Wszystko ok ale powiedz mi jak to robisz że jako trzyosobowa rodzina wydajesz tylko 2000 kr. na wyżywienie ???
My jako trzy osobowa rodzina nie mieścimy się w 6000 kr. miesięcznie

Hans:

--- Cytat: turbo w 18 Wrz 2011, 12:45:10 ---hej.
dołączając się do wypowiedzi o kosztach, podaję swoje:
koszty miesięczne:
...
- wyżywienie około 2000kr +\- 20% to na trzy osobową rodzinę
...

koszty roczne:
...
- tzw. podatek drogowy 4400kr
- ubezpieczenie aut 15000kr
...

--- Koniec cytatu ---
Jeść nie ma za co, ale auto musi być...
Prawda jest taka, że za 2000DKK miesięcznie to ledwo co wyżywisz 3os rodzinę w PL, a nie w DK. No chyba, ze na samym makaronie z cukrem żyjecie...

mbj:
2000dkk na miesięczne wyżywienie dla 3-osobowej rodziny???? To chyba niemożliwe. My jesteśmy 3-osobową rodziną, na jedzenie wydajemy 3, 4 razy tyle. No chyba, że zjadacie to, co przywieziecie z Pl, a tu w Danii kupujecie tylko potrzebne minium.

hektor_wektor:

--- Cytat: mbj w 19 Wrz 2011, 15:53:56 ---2000dkk na miesięczne wyżywienie dla 3-osobowej rodziny???? To chyba niemożliwe. My jesteśmy 3-osobową rodziną, na jedzenie wydajemy 3, 4 razy tyle. No chyba, że zjadacie to, co przywieziecie z Pl, a tu w Danii kupujecie tylko potrzebne minium.

--- Koniec cytatu ---
Gość pewnie się pomylił. Poczekajcie na jego kolejny komentarz.

[Posted on: 19 Wrz 2011, 16:06:23]

--- Cytat: Hans w 19 Wrz 2011, 15:39:35 ---Jeść nie ma za co, ale auto musi być...

--- Koniec cytatu ---

Nie wiem ile jest tych aut ale nie kracz, bo czasami bywa, że bez auta ciężko dotrzeć do pracy. Auto w Kopenhadze to zawracanie głowy. To samo gdy mieszkasz i pracujesz w centrum niedużego miasta. Ale kiedy musisz np. w Jutlandii jeździć po 60-80 km dziennie do/z pracy to okazuje się, że różnie to wypada z czasem i kosztami transportu. Zwłaszcza, że zbiorowa komunikacja nie dociera w każde miejsce - co chyba nie jest aż takim zaskoczeniem. Ale tak, masz rację. W Polsce jest część osób, które przymierają głodem ale "pan domu" musi mieć kasę na 'nie bite, nie kręcone' 180-konne auto po 'niemieckim emerycie'. Takie to bardziej marzenia niż potrzeba sytuacji. : )

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej