poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Oczekiwanie na pozwolenie?!  (Przeczytany 10138 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline greg1969

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 3
  • -Otrzymane: 25
  • Reputacja: +5/-4
Odp: Oczekiwanie na pozwolenie?!
« Odpowiedź #15 dnia: 16 Paź 2011, 18:47:52 »
Krakers daj sobie na luz tak jak ja, jak się ktoś powali to saię nauczy. Pisałem, że dobra wola kontrolującego (najczęściej jest to politi i oni sprawę olewają bo to nie ich działka) - jak walnie ich TOLD SKAT to pozamiatane ;D.
Nikt tu nie mówi o okresie trzech miesięcy. Sory ale utarło Ci się coś w głowie i tego się trzymasz. Może po prostu wejdź w przepisy i wtedy dokładnie będziesz wiedział.
O jakich przepisach mówisz ??? zacytuj ;D

Offline Dzeken

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #16 dnia: 17 Paź 2011, 08:29:59 »
Witam dzieki za odpowiedzi. 2 tygodnie po złożeniu wniosku otrzymałam pismo ze skata ze do 90 dni przyślą mi odpowiedz.Niestety minęło juz 120dni i nadal nie przyszlo mi nic ze skata.W razie kontroli na granicy gdy bede wjezdzała do DK za kilka dni ( obecnie jestem w PL) mam okazac to pismo co mi przysłali ze Skata i bedzie ok ?? niewiem co robic..boje sie teraz poruszac tym autem po Danii.  pozdro dzeken

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #17 dnia: 17 Paź 2011, 09:09:20 »
Przepisu, ktory zezwalaby na jazde nieprzerejestrowanym pojazdem w czasie oczekiwania na rozpatrzenie wniosku - NIE MA !
Rozpatrujac wniosek o zezwolenie, Skat nie bierze pod uwage sytuacji ekonomicznej wnioskodawcy, tzn. czy ma srodki na uiszczenie oplaty rejestracyjnej (to uwaga do postu Sylwusi). Przepis dunski nie traktuje o zezwolenie na poruszanie sie pojazdem bez dunskiej rejestracji a jedynie od odstapieniu od wymagan takiej rejestracji. Tresc przepisu zalaczona jest w odpowiedzi Skatu na zlozony wniosek.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #18 dnia: 17 Paź 2011, 09:32:50 »
Ta dyskusja bardzo mi przypomina dyskusje sprzed dwoch lat bodajze, na temat obowiazku przerejestrowywania aut.
"Madrych, znajacych przepisy", a tym samym mowiacych, ze Skat i policja moga wszystkich "pocalowac...", byla masa.
Oczywiscie CI, ktorzy mowili, ze trzeba byli: zawistni, zdunszczeni, zle zyczacy itp.

Placz sie zaczal dopabuse jak zaczeli zabierac auta  ;D

Tak wiec sluchajmy rad madrych ciotek i wujkow, i tych co to ciotka ciotkii znajomej... i cieszmy sie autami... poki je jeszcze mamy  ;D

ps. proponuje wozic w bagazniku pare dobrych butow traperskich, bo szpilkach czy lakierkach bedzie niewygodnie dygac po autostradzie  ;D
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline MartynaM

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 9
  • -Otrzymane: 13
  • Reputacja: +7/-9
« Odpowiedź #19 dnia: 17 Paź 2011, 10:14:25 »
Witam dzieki za odpowiedzi. 2 tygodnie po złożeniu wniosku otrzymałam pismo ze skata ze do 90 dni przyślą mi odpowiedz.Niestety minęło juz 120dni i nadal nie przyszlo mi nic ze skata.W razie kontroli na granicy gdy bede wjezdzała do DK za kilka dni ( obecnie jestem w PL) mam okazac to pismo co mi przysłali ze Skata i bedzie ok ?? niewiem co robic..boje sie teraz poruszac tym autem po Danii.  pozdro dzeken

Ja tez dzwonilam po uplywie 90 dni od zlozenia wniosku na pozwolenie dla mojego pracownika, otrzymalam takze odpowiedz, ze do czasu otrzymania pozwolenia moze okazywac pismo, ktore otrzymal ze Skat-u. Problem w tym, ze nic na tym pismie potwierdzajacym nie wspomniano o takiej mozliwosci - a to by bylo najlogiczniejsze. Pani ze Skat-u tlumaczyla bardzo dlugi termin oczekiwania na rozpatrzenie wniosku brakiem dostatecznej ilosci pracownikow. A informacji o mozliwosci jazdy tylko z potwierdzeniem rozpatrywania wniosku nie chciala potwierdzic pisemnie, a pani Lone Hansen dzis jest w Skat a jutro moze juz jej nie byc..

Offline leo1

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 23
  • Reputacja: +7/-1
« Odpowiedź #20 dnia: 17 Paź 2011, 17:03:29 »
Jak ci madrzy pracownicy radza ze mozna jezdzic na takim kwitku ktory sie wyslalo badz zlozylo osobicie to niech sie na nim podpisza i podbija pieczatke ze wrazie kontroli ten papier jest rownoznaczny z pozwoleniem watpie czy znajdzie sie chetny,ja to przerabialem z moimi znajomymi i w miare kumaty koles powiedzial nam ze o takie pozwolenie trzeba sie starac zanim sie przyjedzie do Dani a nie jak juz tu sie jest.Ostatnio pare tygodniu temu byla mega lapanka skatu i politi oraz z udzialem telewizji TV2 w kierunku PL.przed padborgiem i nie obylo sie z tego co widzialem zostawienie kolesi z torbami a furki na lawete.Tak wiec nie ma reguly ze jak sie czeka na pozwolenie to mozna jezdzic i skat nic nie zrobi.

Offline Emill

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2
  • -Otrzymane: 19
  • Reputacja: +5/-3
« Odpowiedź #21 dnia: 17 Paź 2011, 18:47:23 »
W dalszym ciagu prosze o cytat ktory mowi ze w czasie rozpatrywania sprawy mozna uzywac zagranicznego auta. Z pisma urzedowego oczywiscie.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #21 dnia: 17 Paź 2011, 18:47:23 »

Offline greg1969

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 3
  • -Otrzymane: 25
  • Reputacja: +5/-4
« Odpowiedź #22 dnia: 17 Paź 2011, 20:19:24 »
W dalszym ciagu prosze o cytat ktory mowi ze w czasie rozpatrywania sprawy mozna uzywac zagranicznego auta. Z pisma urzedowego oczywiscie.
.......chyba się nie doczekasz  ;D ;D.

Offline Emill

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2
  • -Otrzymane: 19
  • Reputacja: +5/-3
« Odpowiedź #23 dnia: 17 Paź 2011, 23:17:16 »
Ale przecież pisali, zapewniali... ???

Offline Vendi

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #24 dnia: 30 Paź 2011, 11:16:29 »
A jak to się ma do 3-miesięcznego okresu kiedy jestem powiedzmy turystą? Też mnie mogą wywalić? Zamierzam przyjechać samochodem do DK odwiedzić bliską mi osobę i pozostać nieco dłużej. Dopabuse później przy pozytywnym obrocie spraw wyrabiać papiery...

Offline sylwusia89

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #25 dnia: 30 Paź 2011, 11:40:11 »
A no właśnie...jeśli jedziesz za granicę to raczej najpierw załatwiasz pracę a gdy już jesteś to pozwolenie i resztę papierów.

[Posted on: 30 Paź 2011, 11:38:36]

i nie ma takiej opcji,żeby zostawili kogoś z torbami i np dziećmi na autostradzie. Każą co najwyżej zarejestrować auto. Tak to  nawet nie traktują zwierząt.

Offline leo1

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 23
  • Reputacja: +7/-1
« Odpowiedź #26 dnia: 30 Paź 2011, 11:57:33 »
I tu sie mylisz bo byla taka sytuacja z gosciem i chorym dzieckiem zostawili na ulicy,byla to glosna sprawa

Offline Juta

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 2
  • Reputacja: +14/-22
« Odpowiedź #27 dnia: 30 Paź 2011, 13:33:23 »
I tu sie mylisz bo byla taka sytuacja z gosciem i chorym dzieckiem zostawili na ulicy,byla to glosna sprawa

A dokladnie rzecz mowiac: Zamowili mu taksowke, na ktora czekali w ogrzewanym policyjnym samochodzie.

Offline vordingborg

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 77
  • -Otrzymane: 550
  • Reputacja: +58/-30
« Odpowiedź #28 dnia: 30 Paź 2011, 17:07:08 »
A było to za 7 górami i 7 lasami dokładniej w Zasiedmiogórogrodzie  :D

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #29 dnia: 30 Paź 2011, 19:47:57 »

Odpowiedzialem na twoje pytanie 3 posty wczesniej. Takiego cytatu nie otrzymasz -nie ma takiego przepisu, ze  czasie oczekiwania na pozwolenie mozesz poruszac sie w Danii pojazdem zarejestrowanym w innym kraju. Nie ma w ogole przepisu udzielajacego zezwolenia na jazde niezarejestrowanym pojazdem. Jest tylko przepis o mozliwosci zwolnienia z tego bowiazku, a to roznica.

[Posted on: 30 Paź 2011, 19:41:56]

Dodam ciekawostke. W jednym z regionalnych programow TV widzialem wywiad z policjantami, ktorzy kontrolowali wyjezdrzajace po pracy samochody z dzielnicy przemyslowej. Policjant oswiadczyl, ze wiele osob wylegitymowalo sie dokumentem umozliwiajacym im tymczasowa jazde nieprzerejestrowanym pojazdem, ale dokument ten nie mial "pokrycia" w rzeczywistosci. Nie bardzo to zrozumialem, ale moge sie domyslac - nie przestrzegania warunkow ustanowionych w tym dokumencie zwolniena z obowiazku rejestracji.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #29 dnia: 30 Paź 2011, 19:47:57 »

Pozwolenie a CPR

Zaczęty przez malinDział Pomoc!

Odpowiedzi: 7
Wyświetleń: 8503
Ostatnia wiadomość 24 Sie 2007, 23:17:13
wysłana przez malin
pozwolenie via mail - link

Zaczęty przez dksa90Dział Praca w Danii

Odpowiedzi: 2