Dzień dobry,
Czytam na (tym!) forum jakieś okropne historie o karach, kosztach, podatkach, konfiskacie pojazdu, sprawach sądowych i ogólnej opieszałości SKAT.
Mam kilka pytań, na które odpowiedzi nie udało mi się znaleźć:
- jak długo mogę jeździć w mojej sytuacji autem zarejestrowanym w PL? 30 dni / 185 dni / wcale?
- od kiedy liczy się te 30 dni - od momentu uzyskania CPR czy od momentu wjazdu do DK?
- czy moment wjazdu do DK się 'resetuje' jeśli pojadę do PL i wrócę do Danii?
- czy w procesie rejestracji są jakieś "haczyki" o których warto wiedzieć?
- czy instalacja gazowa będzie problemem? Może muszę gaz najpierw usunąć?
- jakie koszta mnie czekają, mniej więcej?
- czy to, że nie pracuję w tej chwili może być problemem?
- czy powinienem rozpocząć pierwszy z kroków związanych z importem pojazdu opisanych na SKAT:
https://www.skat.dk/SKAT.aspx?oId=2244355Czy może jest za późno i mi prostu samochód zabiorą

Sytuacja:
- samochód osobowy Dacia Duster (najtańszy model z 2013, bez niczego) na polskich tablicach, 100 tyś przebiegu
- zarejestrowany na mnie, ubezpieczony do lipca 2022, wartość pojazdu ok 8000PLN (cena po znajomości ale rozumiem, że duński system może to inaczej liczyć), widzę że takie modele chodzą po 20 - 25 tyś PLN. Ale mało się znam, przyznaję.
- prawo jazdy mam polskie od 1998r
- samochód benzyna ale ma też gaz (z którego nie korzystam w Danii, bo nie ma to sensu)
- przyjechałem autem do Danii ok 40 dni temu
- przez następny rok będę w miarę regularnie jeździł do PL (4-5 razy w tym roku)
- według SKAT jako turysta mogę jeździć do 185 dni w roku autem zarejestrowanym w kraju UE
- planuję zostać w Danii na stałe, uzyskałem
wczoraj numer CPR
- za kilka dni mam spotkanie w Kommune po NemID, potem konto w banku, itd
- jeśli chodzi o płatności, to mam konta w innych krajach więc mogę spokojnie opłaty wnosić elektronicznie; mogę też opłatę wnieść z duńskiego konta innej osoby jeśli będzie taka potrzeba