poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Katar u niemowlaka  (Przeczytany 13462 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline CzaryMary

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 8
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Katar u niemowlaka
« Odpowiedź #15 dnia: 20 Paź 2011, 20:59:14 »
Solvej - niektórzy lekarze polecają aspirator, a niektórzy odradzają. Jak komuś pomaga, to niech sobie używa. Swoje zdanie zawsze można spróbować wyrazić grzecznie, nawet jak się wstało lewą nogą.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #16 dnia: 20 Paź 2011, 21:14:26 »
Czy produkt jest szwedzki czy polski jest istotne o tyle, że w razie potrzeby w duńskiej aptece można spróbować dokupić dodatkowe filtry do szwedzkiego aspiratora, do polskiego produktu to tutaj raczej nie ma co szukać. Polskim wynalazkiem jest natomiast Katarek, w którym wydzielina jest odciągana przy pomocy...odkurzacza  :o Podobna świetnie działa :)

Nie widzialam tego postu wczesniej :)
Swieta prawda! Stalam sie szczesliwa posiadaczka Otri-baby wlasnie z powodu filtrow  ;D
Szczesliwa nawet nie w przenosni. Tak jak juz pisalam wczesniej, system Otri podoba mi sie duzo bardziej, wiec do Fridy nie wroce, nawet jak bede miala zapas filtrow na 100 katarow :)

Slyszalam o tym wynalazku z odkurzaczem. Toz to idzie dziecku pluca wyciagnac!

[Posted on: 20 Paź 2011, 21:13:06]

A przy okazji moge sie pochwalic, ze katarku dzien trzeci, ale chyba przedostatni. Dzis juz bylo znacznie lepiej.
Koszmar z tym katarkiem, bo jak nos zablokowany, to Mala oddychala buzia, a jak oddychala buzia, to plula sie do pasa.
Przerabialismy okolo 10 sliniakow dziennie brrr...
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline Solvej

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 5
  • -Otrzymane: 9
  • Reputacja: +34/-32
« Odpowiedź #17 dnia: 21 Paź 2011, 08:09:11 »
CzaryMary, bardzo grzecznie pisalam, i mnie nie pouczaj.
Zreszta, co to? Jakas wylacznosc na odpowiedzi? Nie mozna miec innego , albo chodzby jakiego kolwiek od Jomir? Kazde inne zdanie jest glupie bo Jomir w googlu przeczytala?

brrrr, koniec !

Offline CzaryMary

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #18 dnia: 21 Paź 2011, 17:54:49 »
Na katar skuteczna jest maść majerankowa - ma działanie antybakteryjne, ponadto chroni skórę noska przed ocieraniem.
Do kupienia w polskiej aptece. Dziś słyszałam w radiu, że na katar genialnym środkiem są inhalacje z olejku drzewa herbacianego (uwaga m.in. dzieci poniżej lat trzech nie mogą mieć robionych takich inhalacji)

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #19 dnia: 21 Paź 2011, 18:25:02 »
Masci uzywalam, choc bardziej inhalacyjnie, do ochrony skory uzwalam tlustego kremu. O inahalacjach tez juz myslalam (tyle, ze z soli fizjologicznej), mam nabulizator, ale jakos nie moglam sobie wybrazic Malej siedzacej 10 minut w masce :)

Mam juz dosc tego kataru, bo kurde, kataru nie mam a jestem usmarkana od stop do glow. Dziecie sie tuli do mnie i przy okazji nos wyciera. Nie nadazam z przebieraniem jej i mnie  ;D

Offline psychopata

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 42
  • -Otrzymane: 211
  • Reputacja: +5/-2
« Odpowiedź #20 dnia: 21 Paź 2011, 21:40:03 »
Na katar skuteczna jest maść majerankowa - ma działanie antybakteryjne, ponadto chroni skórę noska przed ocieraniem.
Do kupienia w polskiej aptece.
Moja babcia mi taka robila. Mieszala suszony majeranek z miekkim maslem.
Hare piwo, hare piwo, piwo, piwo, hare, hare
Hare seks, hare seks, seks, seks, hare, hare
Hare muza, hare muza, muza, muza, hare hare
Hare siec, hare siec, piwo, seks, muza, hare ;)

Offline kicia

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 23
  • -Otrzymane: 13
« Odpowiedź #21 dnia: 21 Paź 2011, 22:23:46 »
ja używam do inhalacji takich kropli które stosuję  skraplając 2-3 kropelkami poduszkę synka albo bezpośrednio do podgrzewacza woda +właśnie ten płyn trochę w nos szczypie mąż się śmieje że oczy wypala ale nam pomogło już po 3 dnia była naprawdę widoczna zmiana a od dnia stosowania tych kropli mały spał jak niedzwiadek:) nazywają się olbas oil

[Posted on: 21 Paź 2011, 22:19:50]

aaaa kupłam go w Polsce ale skład ma taki:
same olejki gożdzikowy,eukaliptusowy ,jałowcowy,miętowy,metylu,kajeputowy   a i polecił mi go lekarz jak mały miał 6 mc

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #21 dnia: 21 Paź 2011, 22:23:46 »

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #22 dnia: 21 Paź 2011, 22:50:29 »
Dzieki, dobrze wiedziec. Tym razem juz nie zdazymy sie zaopatrzyc przed koncem kataru, ale na przyszlosc bedzie jak znalazl.

Offline Hildegarda

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 1
  • Reputacja: +2/-6
« Odpowiedź #23 dnia: 22 Paź 2011, 02:22:24 »
dziewczyny, Wy macie luxus problemy.
30 lat temu kupowalo sie w Matasie taki maly dut z niebieska mala gumowa gruszka i to bylo efektywne. Ten plastikowy dut sie zdejmowal, sterelizowal i byl do uzytku na nowo.
a tak naprawde to jestem przerazona, kiedy moi z Polski prosto mi melduja ze: ich knap 2 miesiace baby dostalo swoj pierwszy antybiotyczek, bo miala katarek.

Offline CzaryMary

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #24 dnia: 22 Paź 2011, 06:56:24 »
ja używam do inhalacji takich kropli które stosuję  skraplając 2-3 kropelkami poduszkę synka albo bezpośrednio do podgrzewacza woda +właśnie ten płyn trochę w nos szczypie mąż się śmieje że oczy wypala ale nam pomogło już po 3 dnia była naprawdę widoczna zmiana a od dnia stosowania tych kropli mały spał jak niedzwiadek:) nazywają się olbas oil

[Posted on: 21 Paź 2011, 22:19:50]

aaaa kupłam go w Polsce ale skład ma taki:
same olejki gożdzikowy,eukaliptusowy ,jałowcowy,miętowy,metylu,kajeputowy   a i polecił mi go lekarz jak mały miał 6 mc

Z Oilbasem trzeba uważać, choć wiem, że dużo osób stosuje go skutecznie u dzieci poniżej 3 roku życia. Tak jak wspomniany wyżej czysty olejek eukaliptusowy, czy w ogóle olejki eteryczne może wywoływać silne reakcje alergiczne. Jak mężowi oczy wypala, to wolę nie myśleć co wypali dziecku podatnemu na alergie. Stosowanie olejków eterycznych u tak małych dzieci to robienie tego na własną odpowiedzialność. Dziwne że lekarz to polecił, sam Oilbas zezwala na stosowanie środka u dzieci powyżej 3 lat. Na pewno bezwzględnie trzeba wykonać wcześniej test kontrolny. Należy też bezwzględnie przestrzegać dawki, gdyż olejki eteryczne to bardzo silnie skoncentrowane środki oraz o tym, że stosowanie niektórych typów olejków jest w niektórych sytuacjach zupełnie zakazane.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #25 dnia: 22 Paź 2011, 10:01:15 »
dziewczyny, Wy macie luxus problemy.
30 lat temu kupowalo sie w Matasie taki maly dut z niebieska mala gumowa gruszka i to bylo efektywne. Ten plastikowy dut sie zdejmowal, sterelizowal i byl do uzytku na nowo.
a tak naprawde to jestem przerazona, kiedy moi z Polski prosto mi melduja ze: ich knap 2 miesiace baby dostalo swoj pierwszy antybiotyczek, bo miala katarek.

Ja z "naszym" katarkiem nawet u lekarza nie bylam   Mala miala moze z 37 w pierwszej dobie, bawi sie normalnie, je i pije tez, wiec po co? Mala sypia w ciagu dnia przez caly ten czas na dworze i jest dobrze!
Choc przyznam, ze w przypadku moich duzych dzieci (chowanych w Polsce i to juz dosyc dawno temu) w takiej sytuacji mialam juz bankowo wizyte PRYWATNEGO lekarza w domu. Podkreslilam prywatnego, bo on musial byc prywatny bo musial przyjechac jak najszybciej i do domu, bo jakze z katarkiem wyjsc na dwor   ;D
Oczywiscie antybiotyk byl w 80% przypadkow, bo gardlo lekko zaczerwienione, wiec "na wszelki" wypadek...

Offline kicia

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 23
  • -Otrzymane: 13
« Odpowiedź #26 dnia: 22 Paź 2011, 11:26:37 »
Ja z "naszym" katarkiem nawet u lekarza nie bylam   Mala miala moze z 37 w pierwszej dobie, bawi sie normalnie, je i pije tez, wiec po co? Mala sypia w ciagu dnia przez caly ten czas na dworze i jest dobrze!
Choc przyznam, ze w przypadku moich duzych dzieci (chowanych w Polsce i to juz dosyc dawno temu) w takiej sytuacji mialam juz bankowo wizyte PRYWATNEGO lekarza w domu. Podkreslilam prywatnego, bo on musial byc prywatny bo musial przyjechac jak najszybciej i do domu, bo jakze z katarkiem wyjsc na dwor   ;D
Oczywiscie antybiotyk byl w 80% przypadkow, bo gardlo lekko zaczerwienione, wiec "na wszelki" wypadek...

hahaha sama prawda będąc tutaj też wrzuciłam na większy luz bo nawet jak poszłabym do lekarza to powiedziałby że to normalne i samo przejdzie :)
i tak jak piszesz je pije bawi się pogodny jak zawsze  bez gorączki tylko katar to po co :)

[Posted on: 22 Paź 2011, 11:18:30]

Z Oilbasem trzeba uważać, choć wiem, że dużo osób stosuje go skutecznie u dzieci poniżej 3 roku życia. Tak jak wspomniany wyżej czysty olejek eukaliptusowy, czy w ogóle olejki eteryczne może wywoływać silne reakcje alergiczne. Jak mężowi oczy wypala, to wolę nie myśleć co wypali dziecku podatnemu na alergie. Stosowanie olejków eterycznych u tak małych dzieci to robienie tego na własną odpowiedzialność. Dziwne że lekarz to polecił, sam Oilbas zezwala na stosowanie środka u dzieci powyżej 3 lat. Na pewno bezwzględnie trzeba wykonać wcześniej test kontrolny. Należy też bezwzględnie przestrzegać dawki, gdyż olejki eteryczne to bardzo silnie skoncentrowane środki oraz o tym, że stosowanie niektórych typów olejków jest w niektórych sytuacjach zupełnie zakazane.
z tym wypalaniem oczu to taki żarcik miał być ale cóż  :P
a i ja akurat mam syna alergika przecież nie każę smarować dzieckiem tymi olejkami tylko w powietrzu ma się unosić lekka woń do lepszego oddychania :)

[Posted on: 22 Paź 2011, 11:23:08]

a i jeszcze jedno co polecam u mnie się sprawdziło a i też to kupiłam z czyjegoś polecenia(jednym słowem sprawdzone) sól morska wzbogacona w siarkę stosowana nawet przy katarach alergicznych właśnie o nazwie NASO DRILL ale też kupione w Polsce

Offline ayme

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 36
  • -Otrzymane: 48
  • Reputacja: +1/-5
« Odpowiedź #27 dnia: 22 Paź 2011, 17:33:21 »
Polecam MENTOLATUM -masc mentolowa z apteki bardzo delikatna mozna stosowac u mniejszych dzieci ,nawet usta tutaj  nia smaruja   taka  jest lagodna lekko mietowa , "otwiera nos". Tlumaczac salve med de mange gode egenskaber-czyli masc dobra na wszystko.
dla doroslaych tabletki A katar ale tylko do dostania w Polsce , ulga w katarze na 8 godzin.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #27 dnia: 22 Paź 2011, 17:33:21 »

skaza białkowa u niemowlaka

Zaczęty przez kiciaDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 10
Wyświetleń: 7104
Ostatnia wiadomość 21 Kwi 2011, 21:27:21
wysłana przez Mrozik
paszport dla niemowlaka

Zaczęty przez karolcia19877Dział Rodzina ...

Odpowiedzi: 38
Wyświetleń: 22051
Ostatnia wiadomość 30 Paź 2012, 08:30:20
wysłana przez Jomir
Biegunka i wymioty u niemowlaka jak pomoc

Zaczęty przez asiorekkDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 41
Wyświetleń: 38359
Ostatnia wiadomość 12 Mar 2018, 07:55:31
wysłana przez aneczka.k
Rozszerzanie diety niemowlaka

Zaczęty przez EVA77Dział Rodzina ...