poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: nauka j.dunskiego przez osobe, ktora ukonczyla 18 lat i uczy sie w szkole IB  (Przeczytany 6963 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline jfrida

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 5
  • Reputacja: +0/-0
Witam, mam maly problem, moze ktos z forumowiczow, wie jak z niego wybrnac. Moja corka w koncowych dniach marca, ukonczyla 18 lat, w polowie kwietnia udala sie do sprogcenter w Aalborg, aby zaczac kurs jezyk dunskiego wieczorowo (jest rowniez taki kurs prowadzony 1x w tyg. w szkole do ktorej uczeszcza ale poziom jest zenujaco niski i bardzo duzo lekcji jest odwolywanych). W sprogcenter, odpowiedziano jej aby zglosila sie we wrzesniu i rozpoczela nauke z nowym rokiem szkolnym, co tez uczynila. Po wizycie wrzesniowej, powiedziano aby poczekala na list, gdzie bedzie wyznaczona data spotkania z konsultantem dot. wyboru modulu, niestey list nie nadchodzil, po 1,5 misiaca oczekiwania poszla znow z zapytaniem, gdzie odpowiedziano, ze nie moze rozpoczac nauki, ponoewaz czas na rozpoczecie, jest w 2 latach od przyjazdu, po wyjasnieniu sytuecji, znow powiedziano aby czekala na list, niestety nie doczeklismy sie odp. i w grudniu znowu poszla do biura gdzie powiedziano jej, ze *chyba, nie bedzie mogla rozpoczac poniewaz, szkola do ktorej chodzi zapewnia jej nauke dunskiego*, pani w biurze nie byla w 100% pewna, po swietach dostala list w ktorym pisza, ze nie przysluguje jej nauka w sprogcenter, ma sie uczyc w szkole i kolko sie zamyka.
Mam nastepujace pytania:
1. jak sie do ma do dowolnosci wyboru szkoly, nie minely jeszcze 3 lata od otrzymania CPR i pozwolenia,?
2. jak mozna to przeskoczyc aby mogla zaczac nauke w sprogcenter, poniewaz chce osiasc na stale w Danii i skonczyc studia w jezyku dunskim w przyszlosci?
3. dlaczego w biurze nie zaznaczono tego od razu, tylko trzeba bylo prawie pol roku i nieustajacych wedrowek wyjasniajacych?
4. analogiczna sytuacje ma koleznka corki, z ta roznica, ze ona studiuje w collegu ma jezyk dunski tez na slabym poziomi i dlatego skorzystaa z mozliwosci uczeszczania do sprogcenter.

Jezeli, ktos moglby pomoc w tym patosie, bylibysmy wdzieczni.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
Generalnie chodzi o to, ze osobom, ktore przyjechaly przed 18 rokiem zycia do Danii przysluguje nauka w ungdomskole oraz w szkolach publicznych w modtagecenter.
Jest oczywiscie dziura w przepisach, poniewaz spoza Uni Europejskiej moga przyjechac dzieci przed 16 rokiem zycia i wtedy wszystko gra.
Z UE moga przyjechac w kazdym wieku i nie zawsze wszytsko gra.

Przerabialam identyczna sytuacje i oczywiscie odmowiono mojej corca prawa do nauki w sprogcenter. Mogla korzystac jedynie z AOF albo VUC.
Napisalam odwolania do 3 ministrow: ds. edukacji, integracji i cudzoziemcow i wszedzie otrzymalam odmowe.
W miedzyczasie, tak jak i Ty piszesz. Corki kolezanka z klasy (mieszkajaca w innej kommunie) spokojnie chodzila sobie do sprogcenter...

W miedzyczasie przeprowadzilam sie i tym samym zmienilam Kommune. Poszlam do milej Pani, porozmawialam, poprosilam i... corka dostala prawo do uczeszczania do Sprogcenter , do ktorego wciaz chodzila, mimo ze minely 3 lata od przyjazdu. :).
Tak wiec prawo sobie, a Kommuny sobie.

Co moge doradzic?
Jezeli nie trafisz na mila pania (a jak widac nie trafilas) to niech corka skorzysta z VUC.
Nauka w nim jest na roznych poziomach. Moja corka skonczyla IB, ale chce studiowac na kierunku, gdzie jest wymagany dunski A. Poszla wiec do VUC. Pol roku chodzila do grupy dunskiego dla obcokrajowcow, by uzupelnic luki gramatyczne. Po pol roku przeniosla sie do dunskiej grupy i jedzie juz na rowni z DUnczykami. Matura z dunskiego juz w maju :)

[Posted on: 03 Sty 2012, 10:53:10]

Aha... domyslam, ze piszac kursy wieczorowe, masz na mysli VUC.
Jezeli poziom jest zdaniem Twojej corki niski, to niech zmieni grupy.
Poziomow nauczania, wedlug programy VUC jest chyba z 8, wiec spokojnie powinno sie znalezc cos dla niej.
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline jfrida

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 5
  • Reputacja: +0/-0
Piszac kursy wieczorowe, mialam na mysli nauke w sprogcenter, niski poziom nauczania jest w szkole u corki, jest to dunski na poziomie B lecz w rzeczywistosci bardzo slabiutki, wiec mloda sie zniechcecila. Dzieki za inf. jutro zaczyna szkole po przerwie i zaraz idzie do swojego doradcy i do VUC, aby jak najszybciej rozpoczac nauke, co bedzie tez mi na reke, poniewaz moj dunski idzie jak po grudzie i tez mi czesto rece opadaja  ;)

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
Ty tez mozesz chodzic do VUC :)
Mi bylo malo po DP 3 i Studieprøven, wiec poszlam sobie w VUC do HF na pozimie A. NIestety nie udalo mi sie pogodzic nauki z praca i musialam przerwac po dwoch miesiacach, ale i tak bylo to ciekawe doswiadczenie :)
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

poloniainfo.dk

jak odnosza sie pracodawcy w danii do sluzby wojskowej

Zaczęty przez tygrys3000Dział Pomoc!

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 22030
Ostatnia wiadomość 09 Cze 2007, 15:21:41
wysłana przez GoTTie
Gdzie najlepiej mieszka sie w Århus?

Zaczęty przez SarahDział Århus, Aalborg ...

Odpowiedzi: 11
Wyświetleń: 28063
Ostatnia wiadomość 14 Cze 2012, 19:29:18
wysłana przez air2006
muah Thai - gdzie mozna sie zapisac?

Zaczęty przez Muay Thai- gdzie znajde?Dział Esbjerg, Haderslev, Kolding ...

Odpowiedzi: 23
Wyświetleń: 41404
Ostatnia wiadomość 14 Sty 2014, 13:41:34
wysłana przez czesio
Problem z logowaniem sie do banku

Zaczęty przez patrykos93Dział Pomoc!

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 16740
Ostatnia wiadomość 15 Wrz 2016, 20:03:06
wysłana przez daniaa
Jak się rozliczyć ze skat w 2008

Zaczęty przez kaska114Dział Podatki