Ogólne > Edukacja
Zmiana poziomu z DU2 na DU3
daniaa:
--- Cytat: kitty w 29 Paź 2011, 12:35:44 ---ja chce skonczyc jak najwiecej modulow, bo mam niecaly rok darmowej nauki. :/ ...
--- Koniec cytatu ---
A to sie zdedyduj, czy chcesz skonczyc jak najwiecej modulow, czy jak najwiecej nauczyc sie ? :P Bo takim "punktowaniem" to mozna skonczyc cala szkole w rok :D
Bluszcz:
Ja byłam na DU2 od poczatku do modulu 4 i wtedy zdecydowalam sie na zmiane na DU3. Nauczycielka od poczatku mi mowila, ze powinnam isc na DU3, ale ja sie wykrecalam tym, ze nie mam za wiele czasu, zeby siedziec w domu nad ksiazkami. Ale DU2 to byla porazka jak dla mnie, marnowanie czasu. Caly czas pisalismy tylko "krotkie historie" albo rozmawialismy w grupach. Prawie wcale nie bylo gramatyki. Totalna nuda. Zmienilam poziom i jestem z tego zadowolona. Teraz jestem na module 5 i w maju zdaje koncowy egzamin. Troche musze teraz nadrobic przez to, ze tak pozno sie zdecydowalam na zmiane.
Polecam DU3. A jesli masz malo czasu to zawsze mozna w jobcenter poprosic o przedluzenie darmowej nauki. Moga sie zgodzic.. choc nie musza, ale zawsze jest szansa.
Pozdrawiam
MalaCzarna:
Kinga pomiędzy DU2 a DU3 jest taka różnica jak pomiędzy szkołą zawodową a szkołą średnią.
Po szkole zawodwej dostaniesz pracę sprzątaczki a po szkole średniej możesz sięgać po lepsze zawody.
Na DU2 nie nauczysz się mówić ani pisać ,a i koledzy niezbyt ambitni /spoczywają najchętniej na laurach chwaląc się przy tym, przed nowymi przybyłymi do Danii swoim duńskim językiem (chociaż nie wszystkich to dotyczy).
Na DU3 nauczysz się wszelkich podstaw gramatyki,pisania ,czytania a i twoi koledzy będą cię pobudzać do postępów.
Jeśli będziesz chciała kontynuować naukę języka np.VUC /9-10klasa ,tam naprawdę trzeba się spręzać.Wówczas zrozumiesz że DU3 było najlepszym rozwiązaniem.
Znajość gramatyki baaardzo pomaga aby budować praiwdlowy szyk zdania a co za tym idzie prawidlowo mówić , pisać i móc sięgać po zawody z wyższej półki.
Wybór należy do ciebie! :D
iko22:
W sprogcenter w Horsens byly przypadki, ze uczniowie zmieniali poziom z DU2 a DU3 ale na wyzszych poziomach (modulach). Oczywiscie ocenia to rowniez nauczyciel z ktorym masz zajecia. Nie jest prawda, ze rozmowa jest tylko raz. Jesli uznaja, ze Twoj poziom znajomosci jezyka jest mierny to beda Ci odradzac. Gdy przenosisz sie z 2 na 3 to zawsze o poziom (modul) nizej. Wiec jesli chcesz sie przeniesc po pierwszym zdanym module jest to zbyt wczesnie, bo trojkowicze na pierwszym module przyswajaja wiadomosci z dwoch modulow z DU2. Wiec musisz poczekac. Inna sytuacja jest gdy odstajesz od grupy bo np. znasz juz jezyk i Twoja obecnosc wsrod uczniow nie ma sensu a Ty marnujesz swoj czas. Wtedy dolaczaja Cie do grupy na wyzszym poziomie czesto wlasnie na DU3.
Czegos tu nie rozumiem... piszesz, ze we wrzesniu zaczelas szkole i za dwa tygodnie masz egzamin... to dlaczego pozniej piszesz, ze zostalo Ci 1,5 roku darmowego kursu?? Kazdy ma na to 3 lata. I jak to jest, ze 1,5 roku temu odbylas rozmowe kwalifikacyjna a dopabuse teraz uczysz sie na pierwszym module? Czy przerwalas szkole wczesniej a teraz rozpoczelas ponownie?
Konkludujac DU3 jest BEZ POROWNANIA NA WYZSZYM POZIOMIE w stosunku do DU2. To co tu wszyscy inni pisza to tylko doswiadczenia wlasne a nie zalozenia szkoly jezykowej. Dlaczego? Bo to wszystko zalezy na jakiego nauczyciela trafisz. Ja trafilam na roznych... ambitnych, energicznych i takich co maja wszystko w nosie i tylko patrza na zegarek z nadzieja, ze przyspiesza ruch wskazowek. Jesli znasz jezyk" jako tako" proponuje Ci znalezc osobe, ktora bedzie uczyla Cie dunskiego. Mozesz to zrobic np. za posrednictwem szkoly lub dunskiego czerwonego krzyza. Sa to "dobrowolnicy" , czesto emeryci, ktorzy chetnie spotykaja sie nawet w domu i rozmawiaja z Toba. To duzo daje, bo jest to zwykly jezyk a nie wymuskany szkolny. Ja ukonczylam szkole jezykowa, na ostatecznych egzaminach mialam 10 i 12 czyli ekstra dobrze i moja droga niestety nie moge sie pochwalic super znajomoscia jezyka. Szkola bez wzgledu na poziom daje TYLKO podstawy. Reszta zalezy od Ciebie. Obowiazkowo musisz byc w dunskim srodowisku, rozmawiac i poszerzac znajomosc jezyka. A wiec szukaj danske frivillige, ktorzy pomoga Ci odnalezc sie w tym jakze cudownym;) jezyku. Pozdrawiam
duda:
A z ta darmowa nauka jest tak ze mi dawn minely 3 lata a dalej sie ucze jestem na module 5 a 3 miesiace temu skonczyly mi sie 3 lata darmowe wiec wydaje mi sie ze wszystko zalezy od szkoly i od tego czy chodzisz na rano czy na popoludnie..
pozdrawiam
Nawigacja
Idź do wersji pełnej