Ogólne > Kącik Kulinarny

Nabiał itp. z Polski

<< < (6/7) > >>

vaxa_rys:
mieszkam na wsi i wokół mnie jest kilka ekologicznych gospodarstw. Z podziwu nie moge wyjsc za kazdym razem przechodząc koło nich gdy patrzę na te stare eternitowe, sypiace się dachy... Ekologia pełna parą...

greg1969:

--- Cytat: vaxa_rys w 16 Lis 2011, 10:46:03 ---mieszkam na wsi i wokół mnie jest kilka ekologicznych gospodarstw. Z podziwu nie moge wyjsc za kazdym razem przechodząc koło nich gdy patrzę na te stare eternitowe, sypiace się dachy... Ekologia pełna parą...

--- Koniec cytatu ---

Cała prawda o ekologii......  ;D.

seba08:
Cos prawdy w tej ekologii napewno jest ,ale zastanawiam sie czy taka Irma ktorej prawie kazdy produkt ma opakowanie z napisem "okologisk" rzeczywiscie jest ekologiczny .Bo widze ze najwiecej klijentow tego sklepu zwłaszcza w mniejszych bogatych komunach to emeryci ktorzy bardzo chyba chca w to wierzyć.Rozbawił mnie kiedys gość z bazaru arabskiego kiedy miedzy inne owoce na środku postawił skrzynke z jabłkami  z jakiegos niezagospodarowanego terenu typu podmiejskie krzaki  :) .Jabłka- niewyrosniete, liście wieksze od nich i napis  1/2 kg 15 kr  ;D

Reksio:
A myślałam że loża szyderców to inny portal  ;D ;D ;D

Widzę, że jest tu masa "specjalistów" od ekologii, co tu dużo mówić... Dania ma o wiele bardziej rygorystyczne podejście do ekologii niz unia, stąd oznaczenia unijne i duńskie (znaczki eko) oznaczaja czasem różne normy, ale ci co się znają na rzeczy, poczytają sobie skład a reszta niech dalej sie śmieje  :D Śmiech to ponoć zdrowie....

Fiskeren30:To że sam sobie wychodujesz też nie jest wyznaczną ekologii

Vaxa_rys: To masz pecha, że tylko takie gospodarstwa widziałeś. Mieszkam na wsi w północnej Jutlandii, i jest tu sporo eko-gospodarstw, przyjedź tutaj to ci szczęka opadnie  ;D

Mięso kupuję u rzeźnika, który sam hoduje świnie i krowy, można sobie wszystko obejrzeć, jest sklepik który zaopatruje Mortens Kro w Aalborg (restauracja znana na całą Danię jeśli chodzi o jakość - nie byłam ale czytuję recenzje) ale kupując u niego na wsi jest o wiele taniej, niż kupując jego produkty w Sallingu  :D Pychota, nie ma się do czego przyczepić.
Jajka kupujemy u innego gospodarza, też eko, pyszniutke... A mleko to wiadomo, że nie od super wielkiego koncernu ale z mniejszych niezależnych firm, których Arla swoją potęgą jeszcze nie wygryzła.

A poza tym jak ktoś jest już bardzo, bardzo nastawiony na wyłącznie eko, to jest farma eko, oraz biodynamiczna w Vestbjerg, kilka kilometrów na północ od Aalborg. Tam to i chleb i warzywa i cała reszta jest z bio upraw.

Jeszcze jedno prześmiewcy  ;D, nie mylcie pojęć - to, że coś jest kupione prywatnie na wsi, nie znaczy jeszcze że jest ekologiczne.

vaxa_rys:

--- Cytat: Reksio w 16 Lis 2011, 13:02:44 ---A myślałam że loża szyderców to inny portal  ;D ;D ;D

Vaxa_rys: To masz pecha, że tylko takie gospodarstwa widziałeś. Mieszkam na wsi w północnej Jutlandii, i jest tu sporo eko-gospodarstw, przyjedź tutaj to ci szczęka opadnie  ;D

--- Koniec cytatu ---

widzialam i inne tez, stad moje zdziwienie(a nie szydzenie) ze wszystkie one są eko, nawet te z sypiącym się eternitem.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej