poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: pomocy!!! problemy z US za prace w danii  (Przeczytany 12493 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

tylda

• Gość
Odp: pomocy!!! problemy z US za prace w danii
« Odpowiedź #15 dnia: 24 Lis 2011, 14:11:32 »
aaaaaa, w przywołanym powyżej wątku "urzad skarbowy w polsce" odnoszę się do konkretnych przepisów.
I tak np.:

Broszura instruktażowa nie jest źródłem prawa, a stanowi jego interpretację.
To jest fakt i używanie przez Ciebie protekcjonalnego tonu wobec mnie tego nie zmieni.
Również portale internetowe, choćby najbardziej fachowe takim źródłem nie są.
Żeby z nich korzystać warto znać ustawę. Umiejętność czytania ze zrozumieniem też by się przydała.

W moich wskazówkach dla grabki (i nie tylko dla niej) kluczowe jest rada by wykazać w zeznaniu podatkowym kwoty pochodzące z ostatecznej wersji Årsopgørelse, a ewentualny zwrot podatku potraktować jako KOREKTĘ błędnie określonej prognozy podatkowej (a na skutek tego błędu zaliczki potrącane na bieżąco były niedoszacowane).

Zgodnie z art. 45 ust. 3a pkt 5 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych podatnik, który otrzymał zwrot uprzednio zapłaconego za granicą i odliczonego w zeznaniu rocznym (PIT-36, PIT-36L, PIT-38) podatku, ma obowiązek doliczyć do podatku w zeznaniu za rok, w którym otrzymał ten zwrot, kwotę uprzednio odliczonego podatku.

Grabka zwróconego podatku nie odliczy w zeznaniu rocznym, bo po prostu poda w nim ostateczną kwotę zapłaconego w Danii podatku.

W ostatnim akapicie swojej wypowiedzi sugerujesz, że zajmujesz się podatkami zawodowo.
Doprawdy?

Niekompetencja wielu urzędników US jest powszechnie znana.
Przegrane procesy, wielomilionowe odszkodowania dla pokrzywdzonych działaniami tych urzędników płacone de facto przez wszystkich podatników, faktyczny brak odpowiedzialności w/w za błędne decyzje - to wystarczające argumenty, aby Twoje wklejanki, aaaaaa, traktować z dużą rezerwą.

Ponieważ dyskusja z Tobą przypomina walenie grochem o ścianę, dlatego na tym ją kończę.
Nie będę już reagować na żadne Twoje wpisy.

Offline Mario87

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-1
« Odpowiedź #16 dnia: 24 Lis 2011, 14:20:36 »
Przede wszystkim iskierka, dowiedz się jaką informację otrzymali w twoim US na temat twoich dochodów i podatków z Danii. W moim przypadku było tak że zinterpretowali, iż tylko beregnet skat był dla nich podatkiem, stąd m. in były wątpliwości do wysokości podatków i dochodu w złożonym za 2008 rok zeznaniu. Być może i w Twoim US jest podobna sytuacja, ale z tego co widzę w każdym US skarbowym w Polsce urzędnicy mają swoją interpretację. aaaaaaa co do zwrotu podatku, w moim US zalecono rozliczać go roku w którym został potrącony a nie zwrócony mi. Zatem najlepszą dla ciebie drogą będzie rozmowa z urzędnikiem który zajmuje się twoją "sprawą" i ewentualne przekazanie swoich racji. Polecam link, który podała Tylda jest tam sporo cennych informacji. Mi pomogły. pozdrawiam

[Posted on: 24 Lis 2011, 14:15:05]

PS. A co do oddania zwróconego podatku z Danii to następuje to tylko w przypadku gdy zwrot ten pomniejszył kwotę naleznego podatku. czyli w praktyce jak na rozliczeniu miałaś należny podatek Polsce 11 tys, zapłacony podatek w Danii 12 tys, po czym dostałaś zwrot 2 tys to tylko 1 tys powinnaś oddać a nie cały zwrot. taką informacje uzyskałem na infolinii US od podobno specjalisty.

Offline aaaaaa

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 1
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #17 dnia: 25 Lis 2011, 23:05:31 »
aaaaaa, w przywołanym powyżej wątku "urzad skarbowy w polsce" odnoszę się do konkretnych przepisów.

No ta ja juz wiem o co Tobie chodzi tylda. Ty po prostu rozliczasz polskie zeznanie roczne na podstawie Årsopgørelse. Wtedy rzeczywiscie jest tak jak mowisz. Nie zaplacilo sie tego podatku w Danii (byl zwrot) wiec go nie ujmujesz w zeznaniu podatkowym. Tylko jak do tego ma sie art. 11a ustawy o podatku dochodowym od osob fizycznych.

Cytuj (zaznaczone)
Art. 11a.
1. Przychody w walutach obcych przelicza się na złote według kursu średniego walut
obcych ogłaszanego przez Narodowy Bank Polski z ostatniego dnia roboczego
poprzedzającego dzień uzyskania przychodu.
2. Koszty poniesione w walutach obcych przelicza się na złote według kursu średniego
ogłaszanego przez Narodowy Bank Polski z ostatniego dnia roboczego
poprzedzającego dzień poniesienia kosztu.
3. Kwoty uprawniające do odliczenia od dochodu, podstawy obliczenia podatku lub
obniżenia podatku, wydatki oraz podatek, wyrażone w walutach obcych przelicza
się na złote według kursu średniego walut obcych ogłaszanego przez Narodowy
Bank Polski z ostatniego dnia roboczego poprzedzającego dzień poniesienia
wydatku lub zapłaty podatku.

Przychod osob powstaje wtedy gdy maja wyplate, a nie dostana Årsopgørelse. Przynajmniej ja rozliczam ludzi wedlug lønseddel.

Ponadto zwrot ze SKATu jest przychodem np. w roku 2010 wiec nie za bardzo mozna go wciagnac w zeznanie za rok 2009.

Niekompetencja wielu urzędników US jest powszechnie znana.
Przegrane procesy, wielomilionowe odszkodowania dla pokrzywdzonych działaniami tych urzędników płacone de facto przez wszystkich podatników, faktyczny brak odpowiedzialności w/w za błędne decyzje - to wystarczające argumenty, aby Twoje wklejanki, aaaaaa, traktować z dużą rezerwą.

W ramach informacji troche danych. W 2010 r. izby skarbowe uchyliły 4043 decyzje urzędów skarbowych. Liczba decyzji administracji skarbowej uchylonych przez sądy administracyjne w 2010r. wyniosla 11. To rzeczywiscie bardzo duzo, 11 przegranych procesow na prawie 100 tys wydanych decyzji. Poczytaj troche danych zanim cos napiszesz.

Nie będę już reagować na żadne Twoje wpisy.

Przepraszam bardzo. Sama zaczelas. Ale tak jak piszesz kazdy sie trzyma swojego, Ty mnie nie przekonasz, ja Ciebie tez nie. A ludzie niech sobie sami wybiora jak sie dobrze rozliczyc.

tylda

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 26 Lis 2011, 00:32:51 »
No i  jak tu ignorować Twoje, aaaaaa, wybacz za szczerość, dość gapowate rozumowanie?

Gdzie ja piszę, że podstawą rozliczenia jest wyłącznie ostateczna wersja Årsopgørelse?
Ta ostateczna wersja Årsopgørelse jest po po prostu ostateczną i niezbędną weryfikacją kwoty przychodu i zapłaconego podatku.

Ale ok, wyjaśnię Ci to krok po kroku:
Uzyskane przychody, a także zapłacony podatek należy przewalutować wg comiesięcznych (lub 2-tygodniowych, zależy jak kto jest rozliczany) lønseddel, właśnie tak jak jest to określone w ustawie.
Ale uwaga! Kwotę podatku zapłaconego w poszczególnych miesiącach należy pomniejszyć o proporcjonalną część zwrotu podatku. I dopabuse tak pomniejszony podatek przewalutować zgodnie z kursem obowiązującym w dniu poprzedzającym dzień uzyskania przychodu od którego ten podatek został zapłacony.
Metoda ta logicznie wynika z potraktowania zwrotu podatku jako KOREKTY prognozy podatkowej, na podstawie której potrącane były zaliczki na podatek.
I dlatego nie należy traktować tego zwrotu jako przychodu uzyskanego w roku następnym (podobnie jak zwrot podatku otrzymany od polskiego fiskusa nie jest Twoim przychodem w roku, w którym go otrzymałeś).
Sprawa się może jedynie komplikować wówczas, gdy się tego zwrotu nie uwzględni podając w polskim pit kwotę zapłaconego za granicą podatku.
Dlatego tak ważne jest zweryfikowanie kwoty podatku na podstawie ostatecznej wersji Årsopgørelse.
Ale i z tego można wybrnąć składając korektę pit.

Teraz już rozumiesz, aaaaaa?

Co do niekompetencji urzędników US: co z tego, że obecnie urzędnicy nie są już tacy wyrywni w podejmowaniu decyzji rujnujących dobrze prosperujące firmy?
Nadal jednak zdarza im się (o wiele za często!) wprowadzić w błąd zwykłego podatnika, nie posiadającego pomocy prawnej, błąd brzmienny w skutki finansowe, dla tego podatnika, rzecz jasna.

I teraz już naprawdę kończę tę dyskusję z Tobą.
Możesz pisać cokolwiek:)
« Ostatnia zmiana: 26 Lis 2011, 01:18:57 wysłana przez tylda »

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #18 dnia: 26 Lis 2011, 00:32:51 »

Urlop rodzicielski w Danii

Zaczęty przez RybkaWillegoDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 105
Wyświetleń: 308681
Ostatnia wiadomość 10 Cze 2016, 20:01:31
wysłana przez aneczka.k
uczelnie w Danii?

Zaczęty przez Mateusz199Dział Edukacja

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 16732
Ostatnia wiadomość 18 Kwi 2024, 10:49:09
wysłana przez Mateusz199
Czy przeglady techniczne aut sa obowiazkowe w Danii ?

Zaczęty przez KierowcaDział Hydepark

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 39556
Ostatnia wiadomość 27 Paź 2009, 22:39:26
wysłana przez Manior
Nastepny punkt do podniesienia naszej "popularnosci" w Danii...

Zaczęty przez MartynaMDział Hydepark

Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 45696
Ostatnia wiadomość 16 Cze 2014, 17:07:43
wysłana przez natalaa
tanie rozmowy na stacjonarne i komórki do Danii z Polski

Zaczęty przez bazakbalDział Pomoc!

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 42584
Ostatnia wiadomość 17 Cze 2010, 13:19:35
wysłana przez jamjurand