poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.
 

Aktualności:



Autor Wątek: domowe forårsruller  (Przeczytany 13846 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mawi

  • Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2
  • -Otrzymane: 3
  • Wiadomości: 532
  • Reputacja: +7/-9
  • Płeć: Kobieta
    • Status GG
domowe forårsruller
« dnia: 21 Lis 2011, 14:02:29 »
domowe forårsruller
czyli azjatyckie krokiety :) 
ja je robię  w stylu tajskim
będziemy potrzebowali zrobić zakupy w sklepie  tajskim ,
potrzebujemy
1/2  op. suszonego vermicelli (jest to szklisty makaron z fasoli mung) lub można użyć makaron z maki ryżowej )
1 op.tj około  30 placków ciasta na sajgonki  (lub inne dostępne w sklepie , najlepsze jest to z mąki i jajek ) jeżeli jest mrożone należy 2 h wcześniej wyjąć do rozmrożenia
około 300  g, mięsa  drobiowego (można użyć mięso mielone lub drobno rozdrobnić)
2 łyżki posiekanego czosnku
2 łyżki świeżego  utartego imbiru
około 4 łyżek sosu ostrygowego (może tez być sos rybny ,ja uważam że ostrygowy jest lepszy)
2 trawy cytrynowe (najlepiej  zmiksowane  lub drobno potrojone i roztarte w moździerzu)
1 łyżka słodkiego sosu chili
2 łyżki wody
1 łyżeczka  cukru brązowego
1 pęczek  kolendry (nie każdy lubi i można ominąć ten składnik )
około 200 g warzyw  wedle uznania  np: cebula ,papryka ,pędy bambusa , kiełki soi ,marchew
(najlepiej zetrzeć na  tarce o grubych oczkach lub pokroić w paseczki )
grzyby mun ,papryka ,por ,
najlepsze są warzywa świeże nie mrożone 


Makaron  należy namoczyć na 5 minut w letniej wodzie ,następnie odcedzić i pokroić na mniejsze kawałki .
Mięso  podsmaża się w woku lub w głębokim naczyniu na niewielki ilości oleju
 (najlepszy jest sezamowy  do tej potrawy )
dodajemy wodę i przyprawy  - imbir , sos ostrygowy  ,trawę cytrynową ,chilli i cukier brązowy ,czosnek 
 i na końcu warzywa i makaron ,na końcu posiekaną kolendrę i jeszcze chwilę mieszamy i doprawiamy do smaku .
Zamiast soli możemy użyć sos sojowy ,co zaostrzy smak potrawy .
Jeżeli farsz nam się za bardzo klei do Woka to należy dodać trochę wody
 (masa nie może być też  za bardzo mokra )
Odstawiamy farsz do ostygnięcia .
tu jest filmik pokazuje jak należy zawijać  rulle
Następnie zawijamy  farsz w papier i odstawiamy na 1 h do lodówki  ,smażymy  na oleju
 (musi go być tyle by pokryły do połowy  forårsruller ,
smażymy  do zarumienia z dwóch stron .można podawać ze słodkim sosem chilli  i ryżem .
« Ostatnia zmiana: 21 Lis 2011, 14:14:38 wysłana przez mawi »
"nie kłóć się z idiotą - sprowadzi cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem."

poloniainfo.dk

domowe forårsruller
« dnia: 21 Lis 2011, 14:02:29 »

 

Domowe warzenie piwa w Danii

Zaczęty przez mikloszDział Dania i o Danii

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 5857
Ostatnia wiadomość 24 Sie 2017, 10:05:02
wysłana przez zpatentem
domowe nauczanie

Zaczęty przez Dora32Dział Edukacja

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 3762
Ostatnia wiadomość 30 Sie 2010, 22:47:41
wysłana przez jamjurand
Domowe polskie pabusegi

Zaczęty przez katkaDział Esbjerg, Haderslev, Kolding ...

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 3787
Ostatnia wiadomość 27 Lut 2014, 15:40:32
wysłana przez katka
Domowe przedszkole

Zaczęty przez Malwina MalecDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 4999
Ostatnia wiadomość 07 Wrz 2017, 13:31:10
wysłana przez Jomir