Ogólne > Przepisy Kuchni Polskiej

zakwas na barszcz czerwony

(1/2) > >>

mawi:
4 duże buraki
2 kromki chleba razowego
1 łyżka cukru
1 łyżka soli
3 ząbki czosnku (w zależności od upodobania,ja lubię  zapach czosnku )
3 listki laurowe
4-5 ziaren ziele angielskie
około 5-6 ziaren pieprzu czarnego
około 1 litr przegotowanej wody
buraki obrać i pokroić w plastry  .Ułożyć w szklanym lub porcelanowym naczyniu zalać wodą (nie wrzątkiem ,letnią )
 dosypać  cukier ,sól i przyprawy i odstawić pod przykryciem (przykryć  ściereczką )
na 4-5 dni  następnie przelać przez sito  do słoiczków i szczelnie zamknąć ,przechowywać w lodówce .

a jeżeli na powierzchni będzie  tworzyła się piana należy ją zbierać .
Wychodzi aromatyczny i klarowny zakwas   do barszczu

Jomir:
Nie mialam pojecia, ze barszcz czerwony tez sie na zakwasie robi  :o

mawi:

--- Cytat: Jomir w 08 Gru 2011, 09:14:32 ---Nie mialam pojecia, ze barszcz czerwony tez sie na zakwasie robi  :o


--- Koniec cytatu ---
można zrobić bez  ale wtedy trzeba czymś innym zakwasić ,a tu masz naturalny zakwas

agg:
a jaki moze byc zamiennik takiego zakwasu ?
slyszalam cos o occie .
Ja osobiscie mam swoj wlasny przepis na "barszcz " ,wiadomo,kazdy gotouje troche inaczej i nawet jesli nazywa sie to sak samo ,to moze jednak smakowac inaczej ...

Jomir:
No wlasnie, zakwaszalam zawsze octem, albo cytryna, albo po prostu torebka barszczu z proszku.
Jak tylko bede miala czas to sprobuje, spodziewam sie, ze bedzie smakowalo bosko :)

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej