Ale ja się z tobą zgadzam!
Kościół jedno a Biblia drugie! O tym już pisałam wcześniej...
Fiskeren ja kocham czytać i jak sobie poczytałam jaki rodowód mają święta,symbole religijne ...ufff gorąco mi się robiło czasami .
Ja nie porównuje ludzi żyjących bez ślubu z mordercami ...ja tylko ośmieliłam się zacytować...nie ja napisałam takie słowa w Biblii ...
fakt.nie ty napisalas.przeczytaj sobie jak powstala biblia (skoro tak lubisz czytac)
http://www.biblia.info.pl/template.php?tpl=jak_spisano_biblieprzeczytalem biblie i wiem jedno,nigdy nie dam do przeczytania tego steku bzdur swojemu dziecku.ktos kto twierdzi ze biblia to dzielo boze powinien sie puknac w glowe.z zasady bog jest nieomylny,madry sprawiedliwy etc.Biblia jest tak napisana ze kazdy sobie moze ja zinterpretowac jak mu sie zywnie spodoba, vide swiadkowie jehowy,katolicy,protestanci,mormoni itd.kazdy bierze sobie z blibli co mu pasuje i tak to wyglada.podobnie jest z innymi swietymi ksiegami.to niewiarygodne ale w XXI w ludzie wierza w bajki i opowiastki koczownikow na bliskim wschodzie spisane na przestrzeni wiekow . kiedys sam bylem wierzacy(wiadomo,rodzice,dziadkowie,presja otoczenia wiec tak nie do konca bylem wierzacy),chodzilem do kosciolka jak potulny baranek i dawalem na tace. az pewnego razu zaczalem sie zastanawiac o co w tym wszystkim chodzi.mialem wtedy 14 lat... ktos nawet policzyl ile milosierny bog zabil osob w biblii
http://dwindlinginunbelief.blogspot.com/2009/01/how-many-has-god-killed-revised_04.html. ciekawe,nie?
na ziemi jest 7 miliardow ludzi,a w chrzescijanskiego boga wierzy ledwo ponad 2mld ludzi. cos ten bog nie za bardzo sie postaral.
religia to zlo w kazdej postaci.dzieli, ludzi nie ze wzgledu na to czy jest dobry,czy zly,tylko na to w co wierzy,a raczej w co musi wierzyc tak jak muzulmanie.religia jest jak choroba,przenosi sie s pokolenia na pokolenie.MalaCzarna przekazuje swoja wiare dzieciom a one pozniej beda przekazywac ja dalej.to nic ze niema to nic wspolnego z logika i zdrowym rozsadkiem.
[Posted on: 12 Gru 2011, 19:14:48]
a tu jeszcze kilka ciekawostek ktore ludzie powtarzaja,a prawda jest zupelnie inna.MalaCzarna zapewne bedzie w szoku

Trzej królowie przyszli złożyć hołd Jezusowi
W kulturze chrześcijańskiej zwykło się przedstawiać trzech brodatych mędrców, bijących pokłony małemu Jezusowi. Okazuje się, że nigdzie w Piśmie Świętym nie ma opisu sugerującego, że mędrców (a nie królów) było faktycznie trzech. Ich liczbę zwykło się wiązać z ilością darów, które przynieśli. Mogło więc być ich nawet czterdziestu (chociaż wówczas pozostawiona przez nich garstka złota, mirra i kadzidło świadczyłaby o tym, że „królowie” byli wyjątkowo skąpi).
Siedem grzechów głównych
Lista siedmiu grzechów, których człowiek powinien w szczególności wystrzegać się również nie miała swojej „premiery” w Piśmie Świętym. Ta niesławna siódemka pojawiła się gdzieś w mrokach średniowiecza i została spopularyzowana przez papieża Grzegorza I.
i faktem jest ze najwiekszymi obroncami swojej wiary sa ci ktorzy najmniej o niej wiedza

Szatan to czerwonoskóry, rogaty posiadacz ostrych wideł
Właściwie to od czasu swej wężowej obecności w rajskim ogrodzie, wygląd Szatana nigdy nie został opisany. Większość jego wizerunku ma swoje korzenie w średniowieczu i jest personifikacją tego, czego wówczas ludzie panicznie się bali lub czym Kościół kazał im gardzić. Pewne teorie wskazują na to, że duża część szatańskiego imidżu wywodzi się od Fauna – psotnego, związanego z naturą bożka płodności.
Jabłko – owoc z zakazanego drzewa
Owszem, Bóg zabronił Adamowi i Ewie zrywania owoców z rosnącego w Edenie Drzewa poznania Dobra i Zła, jednak nikt nie powiedział, że była to jabłoń. Tak więc, równie dobrze mógł być to bananowiec. Średniowieczni artyści tworzący swoje, oparte o Pismo Święte, dzieła musieli jakoś owo drzewo sobie zwizualizować. Czemu padło akurat na jabłoń, a nie na palmę kokosową na przykład? Prawdopodobnie chodzi tu o pewną grę słów. Otóż łacińska nazwa jabłka to „malus”, podczas gdy zło to po łacinie „malum”.