poloniainfo.dk

*
Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Ciekawski nowy pracodawca.  (Przeczytany 7166 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Zurich

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 1
  • Reputacja: +0/-0
Ciekawski nowy pracodawca.
« dnia: 06 Gru 2011, 20:28:31 »
Czy nowy pracodawca moze zadac do wgladu kontraktu od poprzedniego pracodawcy i czy moze miec czy tez ma jakis dostep do danych z tego kontraktu (nazwa i adres poprzedniego pracodawcy,ilosc godzin i stawka godzinowa) poprzez np. skat,komune czy job center???

fiskeren30

• Gość
Odp: Ciekawski nowy pracodawca.
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Gru 2011, 20:40:53 »
Czy nowy pracodawca moze zadac do wgladu kontraktu od poprzedniego pracodawcy i czy moze miec czy tez ma jakis dostep do danych z tego kontraktu (nazwa i adres poprzedniego pracodawcy,ilosc godzin i stawka godzinowa) poprzez np. skat,komune czy job center???

Nie znam tego od strony prawnej, ale z życia wiem że tak często robią...masz coś do ukrycia?

Skat,kommune czy Job Center nie mają prawa udzielać takich informacji nikomu

Offline greg1969

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 3
  • -Otrzymane: 25
  • Reputacja: +5/-4
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Gru 2011, 21:00:05 »
............masz coś do ukrycia?

może ma??? nie nasz biznes.

nie powinien mieć, chyba, że sam np. dałeś mu dostęp do swojego profilu w SKAT........... BTW tu właśnie tak jest, lubią wydzwaniać do twojego byłego pracodawcy i pytać o to i tamto....... taka troszkę komuna tu jest.........to normalne u dunoli  ;D Niby nikt nic nie wie ale............ :D :D. Podpier......niczają się nawzajem  ;D ;D.

fiskeren30

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 06 Gru 2011, 21:11:02 »
Greg...to było pytanie z gatunku "retoryczne". Widzę że wiesz od czego muchy zdychają to i powinieneś wiedzieć że oni tak czy inaczej dowiedzą się czego chcą. A taki telefon do byłego pracodawcy może znacznie skrócić proces rekrutacji. Wiem sam po sobie, miałem całkiem niezły "anbefaling" od poprzedniego pracodawcy i dzięki temu+krótka rozmowa telefoniczna dostałem na prawdę dobrą pracę

Offline Zurich

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 1
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #4 dnia: 06 Gru 2011, 21:11:23 »
Nie mam nic do ukrycia bo ta sprawa nie dotyczy mnie.Bylem na rozmowie jako tlumacz i "nowy szef" cos napomnial ze chcialby zobaczyc kontrakt.Po mojemy to gu....zik go to powinno obchodzic ile godzin i za ile ktos pracowal. wczesniej.Na jakiego grzyba mu ta wiedza???Oczywiscie jesli chcialby numer telefonu to mysle ze by nie bylo sprawy!Jesli chce zadzwonic i "byly szef" udzieli mu informacji jakim dana osoba byla pracownikiem to ok  ale po co mu wiedza za ile ktos pracowal tego nie rozumiem.

A moje pytanie jest proste.Czy pracodawcy maja dostep do danychy o warunkach zatrudnienia w poprzednim miejscu prac???
« Ostatnia zmiana: 06 Gru 2011, 21:22:46 wysłana przez Zurich »

Offline greg1969

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #5 dnia: 06 Gru 2011, 21:18:16 »
Greg...to było pytanie z gatunku "retoryczne". Widzę że wiesz od czego muchy zdychają to i powinieneś wiedzieć że oni tak czy inaczej dowiedzą się czego chcą. A taki telefon do byłego pracodawcy może znacznie skrócić proces rekrutacji. Wiem sam po sobie, miałem całkiem niezły "anbefaling" od poprzedniego pracodawcy i dzięki temu+krótka rozmowa telefoniczna dostałem na prawdę dobrą pracę

No wiesz Ty akurat byłeś nienaganny, co nie znaczy, że jak ktoś odszedł bo mu warunki nie odpowiadały, też był zły. Zawsze były pracodawca może powiedzieć co chce i Ty nie masz zbytnio na to wpływu. To właśnie taka komuna co Pan sekretarz powie to święte  ;D.

Nie mam nic do ukrycia bo ta sprawa nie dotyczy mnie.Bylem na rozmowie jako tlumacz i "nowy szef" cos napomnial ze chcialby zobaczyc kontrakt.Po mojemy to gu....zik go to powinno obchodzic ile godzin i za ile ktos pracowal. wczesniej.Na jakiego grzyba mu ta wiedza???Oczywiscie jesli chcialby numer telefonu to mysle ze by nie bylo sprawy!Jesli chce zadzwonic i "byly szef" udzieli mu informacji jakim dana osoba byla pracownikiem to ok  ale po co mu wiedza za ile ktos pracowal tego nie rozumiem.

Masz rację, co go to interesuje. .........Sprawdzę stwkę za ile zapierdalał, żebym się nie wychylił, ......... ja osobiście bym podziękował takiemu pracodawcy.

fiskeren30

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 06 Gru 2011, 21:27:51 »
Druga strona medalu jest taka że większość opinii o nas nie jest zbyt dobra i nie można nie zgodzić się z faktem że w większości przypadków sami sobie zapracowaliśmy na taką łatkę...niestety. I dlatego ci z nas, którzy tacy nie są, muszą się nieźle natrudzić żeby pozbyć się tego. Duńczycy wiedzą dobrze że potrafimy pracować, ale zawsze kiedy chodzi o przyjęcie Polaka do pracy pojawia się wątpliwość ; "czy to przypadkiem nie jest jakiś lewus albo pijak"...tak niestety jest :( Dość często rozmawiam z Duńczykami i tak to z ich strony wygląda. Nie chciałbym być źle zrozumiany; nie mam na myśli tego że Zurich ma coś za uszami. Chciałem tylko wyjaśnić jak to działa...na podstawie własnych doświadczeń

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 06 Gru 2011, 21:27:51 »

Offline greg1969

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #7 dnia: 06 Gru 2011, 21:36:13 »
No tak masz rację ale z tego co wiem to oni też za kołnierz nie wylewają  ;D Wcale tu nie bronię ziomali tylko też lubią ten sport,...... mniej go widać na ulicy ale wystarczy pojechać w poniedziałek do marketu i zobaczyć co oni tam zdają.... ile pustych opakowań po tym sprzęcie.  ;D. Nie ważne na obcych zawsze się patrzy z dystansem i tak jest i będzie i nikt tego nie zmieni. W końcu jest tania siła robiocza i tyle i dlatego takie farmazony sobie życzą jak były kontrakt. Ja bym mu powiedział co o tym myślę zabrał się i poszedł ale cóz inni może nie..............  ;D

Offline Reksio

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 25
  • -Otrzymane: 169
  • Reputacja: +21/-15
  • "Żyjmy chwilą, powtórek w życiu nie ma..."
« Odpowiedź #8 dnia: 07 Gru 2011, 00:12:50 »
Druga strona medalu jest taka że większość opinii o nas nie jest zbyt dobra i nie można nie zgodzić się z faktem że w większości przypadków sami sobie zapracowaliśmy na taką łatkę...niestety. I dlatego ci z nas, którzy tacy nie są, muszą się nieźle natrudzić żeby pozbyć się tego. Duńczycy wiedzą dobrze że potrafimy pracować, ale zawsze kiedy chodzi o przyjęcie Polaka do pracy pojawia się wątpliwość ; "czy to przypadkiem nie jest jakiś lewus albo pijak"...tak niestety jest :( Dość często rozmawiam z Duńczykami i tak to z ich strony wygląda. Nie chciałbym być źle zrozumiany; nie mam na myśli tego że Zurich ma coś za uszami. Chciałem tylko wyjaśnić jak to działa...na podstawie własnych doświadczeń

Oj tam, oj tam  :)

A nikt nie pomyśli i nie napisze, że jak się wysyła podanie o pracę i cv, to jest to normalne (piszę tylko o Danii) że wpisuje się byłe miejsca pracy jako "doświadczenie w pracy", i wtedy osoba, która ma ciebie ewt. przyjąć może bez twojego zezwolenia zadzwonić tam i popytać. Nie trzeba koniecznie referencji, żeby to robili. Z drugiej strony, nigdy się nie spotkałam z tym, żeby pytali o pensję, bo to ustalacie sami, ale jedynie czy było się solidnym pracownikiem  :)

I nie zgodzę się ze stwierdzeniem "Zawsze kiedy chodzi o przyjęcie Polaka..." Patrzą na to co umiesz i jak sobie radzisz po duńsku. No chyba że mowa o "nowo przybyłych" i budowlance - tu mogę a raczej muszę się zgodzić z Fiskeren  8)
"Przejmuj się tylko tymi na których masz wpływ - na pozostałych szkoda twoich nerwów..."

Offline czysio

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 7
  • -Otrzymane: 22
  • Reputacja: +3/-0
« Odpowiedź #9 dnia: 07 Gru 2011, 12:57:14 »
Ze strony prawnej nie wiem , ale jest to częsta praktyka pracodawców. Najczęściej chodzi o to , że przychodzi nowy pracodawca który na podstawie poprzedniego kontraktu chce ustalić wymiar czasu pracy. Często jest tak , że w firmie A za wykonaną pracę mieliśmy np: 8 godzin ale przychodzi firma B , która pyta , ile godzin miałeś w poprzedniej firmie. Pracownik nie chcąc otrzymać gorszych warunków niż w firmie A może powiedzieć np: 9 godzin. I po to są głównie sprawdzane poprzednie kontrakty. Taka jest moja interpretacja , oczywiście oparta na znanych mi przypadkach. Pozdro

Offline Reksio

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #10 dnia: 07 Gru 2011, 14:12:21 »
Czy my tu mówimy o konkretnej branży? Bo ja pisałam o zwykłej pracy (czyli moje doświadczenia - biuro, sklep), pełny etat gdzie stawki za godzinę są z góry ustalone. A może wy piszecie wyłącznie o nowoprzybyłych w branży budowlanej? 
"Przejmuj się tylko tymi na których masz wpływ - na pozostałych szkoda twoich nerwów..."

Offline czysio

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 7
  • -Otrzymane: 22
  • Reputacja: +3/-0
« Odpowiedź #11 dnia: 07 Gru 2011, 15:23:27 »
To co pisałem dotyczy wszelkiego rodzaju prac na godziny ( ogólnie fizycznych) o takich słyszałem   , no chyba że w twoim przypadku chodziło o pracę za biurkiem , to o takim nie słyszałem. Z drugiej strony prośba o udostępnienie poprzedniego kontraktu może być chęcią sprawdzenia tego , czym dana osoba zajmowała się poprzednio. Bo na słowo to już niewielu wierzy. I trudno się dziwić , większość się na wszystkim zna i są fachowcami wszelakich profesji. A w praniu wygląda to różnie. Pozdro

Offline Reksio

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #12 dnia: 07 Gru 2011, 15:30:47 »
Aha, ja chyba nieuważnie czytałam, bo ja pisałam tylko o sprawdzaniu pracownika na podstawie referencji lub CV.

Nie spotkałam się nigdy z tym żeby przyszły pracodawca wymagał wglądu do poprzedniego kontraktu. Zwracam honor  ;)

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #12 dnia: 07 Gru 2011, 15:30:47 »

Nowy tani sklep w Århus, Vejle, Bording

Zaczęty przez isurferDział Århus, Aalborg ...

Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 26152
Ostatnia wiadomość 16 Wrz 2010, 23:34:14
wysłana przez roga
nowy

Zaczęty przez radek2518Dział Hydepark

Odpowiedzi: 5
Wyświetleń: 10194
Ostatnia wiadomość 20 Lis 2009, 22:44:03
wysłana przez ,,,,,
Nowy Rok w Arhus

Zaczęty przez 3kicieDział Århus, Aalborg ...

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 7946
Ostatnia wiadomość 30 Gru 2010, 17:15:30
wysłana przez 3kicie
Nowy sklep, ale rumunski :)

Zaczęty przez zpatentemDział Kopenhaga

Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 14716
Ostatnia wiadomość 06 Paź 2015, 17:09:46
wysłana przez happybeti
Nowy wygląd forum i portalu.

Zaczęty przez willyDział Informacje