poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: PayPal, DK - PL, osoba prywatna - firma  (Przeczytany 11488 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Domnik

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 10
  • Reputacja: +2/-0
PayPal, DK - PL, osoba prywatna - firma
« dnia: 23 Gru 2011, 19:57:22 »
Witam :)

Chciałbym poruszyć wątek PayPalu, mam zamiar kupić coś w polsce, za ponad 3.500kr, więc nie chciałbym aby skończyło się to tym że dam kasę a nic nie otrzymam.
Sprawa wygląda tak, mam wysłać pieniądze PayPal'em, aczkolwiek jestem w tym zielony.. do wysłania jest coś około 3.5 / 4 tys dkk, pieniądze ma otrzymać firma, sęk w tym jak to zrobić, szukałem poradników na google, ale wszystko odnoście polski.. ;/ Pieniądze pobiorą mi z konta? Gdzie w takim razie muszę podać nr konta ponieważ przy rejestracji mnie o nr konta nie proszono..
Ogólnie to podstawy :)) Krok po kroku jakby ktoś wytłumaczył, to byłbym bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam i wszystkiego najlepszego :)
Cytat od kogoś mądrego, stąd..
'Iraq, Afghanistan, to już było... Teraz odpoczynek...
Dlaczego? -Bo niewłaściwi ludzie dowodzą...
Kapitanie wrócisz?... -Wrócę jak oni odejdą...'

varszafiak

• Gość
Odp: PayPal, DK - PL, osoba prywatna - firma
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Gru 2011, 20:02:28 »
Czesto place ale .
Jutro.. .OK?
Trza pabusegi zagniatac  ;)

Offline Domnik

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Gru 2011, 20:10:18 »
Ok, OK, ja mam jeszcze trochę czasu :))

Pozdrawiam i smacznych pabusegów życzę :D

Offline leo1

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 23
  • Reputacja: +7/-1
« Odpowiedź #3 dnia: 23 Gru 2011, 21:33:35 »
Ja tez uzywam bardzo czesto pay pala i nigdy nie bylo problemow,jest to bezpieczna opcja zaplaty poniewaz jesli nie trzymasz zamowionego towaru za ktory zaplaciles masz gwarantowany zwrot kasy.

Offline Domnik

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #4 dnia: 24 Gru 2011, 01:44:05 »
Ooo, to bardzo fajna wiadomość powiem szczerze :D Sam byłem zdecydowany na przelew bo nie umiem za bardzo obsługiwać paypal, ale widzę że dobrze zrobiłem że tu napisałem ;))

Ok, to ja może zadam kilka pyt, aby łatwiej było odp na te pytania które mnie dręczą :D

- jak 'wpłacić' kasę na paypal, czy działa to tak że daje nr swojego konta, i stamtąd ściągają pieniążki?
- co w przypadku gdy wyślę kasę, towaru nie będzie, czy ponoszę jakieś koszty związane z cofnięciem kasy, i jak wgl ją cofnąć?
(ta opcja raczej nie wchodzi w grę ale przezorny ubezpieczony :))
- jaką walutą się je wysyła, ponieważ odbiorca chciałby dostać je w EURO, czy mogę wysłać z konta duńskie korony, i wybrać opcję aby odbiorca odebrał pieniążki w EURO, czy po prostu wysyłam, a on sam wybierze walutę odbioru?
- co z przelicznikiem
(kursem DKK - EURO) jest on na paypal stały czy zmienia się tak jak np w bankach. (głupie pyt ale chodzi mi o to czy jak wyślę mu pieniądze o godz 12:00, kurs zmieni się na moja niekorzyść o godz 12.10 a odbiorca o godz 12:15 dostanie o te kilka EURO za mało, co wtedy? dosyłanie brakującej kasy?)
- czy wysyłając pieniądze DKK będę mógł zobaczyć ile EURO otrzyma odbiorca? ta opcja potrzebna mi jest do tego aby nie wysłać mu przez przypadek za mało :))
- jak odbiorca dowiaduje się o przesyłce pieniędzy? mail? księgowanie wpłat w banku?

- czy jeżeli wpłacę mu kasę, on już będzie miał ją na koncie, wyśle mi z PL kuriera do DK kurier przyjdzie 3 dni później, ze złym towarem, czy po upływie tych kilku dni, jeżeli powiem że nie odbiorę paczki (kurier wraz z nia wróci się do PL) czy wtedy mogę cofnąć pieniądze czy będzie już za późno? /// zapytacie skąd wiem że w paczce będzie co innego niż zamawiam.. tutaj prosto paczkę którą mam zamiar zamówić waży ponad 30kg i jakby ją złożyć ma co najmniej 6x6m, rozłożonych kartonów będzie 13, więc raczej skapnę się jak przyjdzie mi kartonik 10x10cm ;DD

uhuhu, ale Was zamęczam ;D

jakby ktoś jeszcze chciał coś dodać co jest ważne, a o co nie zapytałem wzgl tego ze mało się znam proszę pisać :)) no i oczywiście proszę o odpowiedzi :D

Offline leo1

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 23
  • Reputacja: +7/-1
« Odpowiedź #5 dnia: 24 Gru 2011, 13:57:47 »
Do konta pay-pal przypisana jest twoja karta kredytowa (musi byc co najmniej visa-nie elktron!) jesli jest ona z dunskiego banku to za towar placisz w koronach i sa one przeliczane na walute w jakiej zakupiles towar jesli np.kupilescos ne ebay-u uk.to te funty beda przeliczone na korony i zanim potwierdzisz zakonczenie transakcji tzn.dokonasz ostatecznej platnosci bedziesz miel cale info na stronie Pay pal ile funtow czy tam euro masz przelac.Bedzie podane ile dokladnie to bedzie koron i po jakim kursie z tego cowiem kurs jest liczony z danego dnia i platnosc jest dokonywana blyskawicznie tzn.na twoimkoncie bedzie zablokowana dana kwota ktora bedzie przelana na konto odbiorcy,kasy tej nie sciagna od razu czyli jesli sprawdzisz ilemasz na koncie to bedziesz mial tyle ile przed tranzakcja ale technicznie platnosc za towar bedzie jakby zabezpieczona.Z tego co wiem jesli nie dostaniesz towaru to dziala to tak ze pay-pal sciagnie kase z konta od wysylajacego poniewaz tez ma karte przypisana do jego konta.

varszafiak

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 25 Gru 2011, 08:01:02 »
Leo1  juz wyjasnil

PODSTAWA INTERNETOWYCH ZAKUPOW TO WIARYGODNOSC SPRZEDAWCY!!!
jeżeli choćby trochę  podejrzewasz ze produkt lub usluga nie bedzie cie zadawalac ..NIE KUPUJ!!!
Warto przeczytac
https://www.paypal.com/pl/cgi-bin/webscr?cmd=p/gen/holiday-tips-outside

Z reklamacjami (zwrotem gotowki) nie jest tak prosto.

Jeśli nie otrzymasz przedmiotu kupionego za pomocą systemu PayPal, skontaktuj się ze sprzedającym i poproś o rozwiązanie tego problemu.
Jeśli nie dojdziecie do porozumienia, otwórz spór w Centrum rozstrzygania, które umożliwi Ci sprawną komunikację ze sprzedającym. Łącze do Centrum rozstrzygania znajdziesz na pasku menu po zalogowaniu się do swojego konta. Na otwarcie sporu masz 45 dni od daty dokonania płatności w systemie PayPal.
Jeśli nie zadowoli Cię rozwiązanie zaproponowane przez sprzedającego, możesz przekształcić spór
w roszczenie. Masz na to 20 dni od daty zgłoszenia sporu. Jeśli roszczenie zostanie rozstrzygnięte na Twoją korzyść, zwrócimy Ci całkowitą wartość zakupu, łącznie z kosztami wysyłki*

Dodam tylko ze niepotrzebna jest karta kredytowa moze byc bankomatowa typu MasterCard, Maestro itp.
Mozna tez utworzyć konto w Paypal nie posiadajac karty, wystarczy wplacic jakas kwote do serwisu i później korzystać z tych srodkow.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 25 Gru 2011, 08:01:02 »

Offline Domnik

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #7 dnia: 26 Gru 2011, 10:21:51 »
Co do wiarygodności sprzedawcy nie mam wątpliwości, pytam aby być pewnym :))

Dzięki za odp, bardzo mi pomogliście :D

Offline 6palcy

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +1/-0
« Odpowiedź #8 dnia: 03 Sty 2012, 19:18:36 »
nie jest konieczne podawanie  nr karty kredytowej. Można zrobic przelew  z dowolnego banku na swiecie na swoje konto pay-pal. # lata  temu duzo kupowalem w  Chinach i w Anglii.  Mialem przypadek że  kontrahent  nie wysłał towaru za prawie 2000 USD. Pieniądze  zostały zwrócone. nie pamiętam teraz  jak to długo trwało. jest tak jak opisał to leo. karte oczywiście mozna dodać, jest  wygodnie, ale nie koniecznie. Przelew  z dowolnego konta na konto pay-pal trwa kilka  dni.

Baumi

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 06 Sty 2012, 08:18:42 »
Tak akurat odnośnie tematu:

http://www.regretsy.com/2012/01/03/from-the-mailbag-27/

Ciekawe co myślał sprzedawca, gdy się dowiedział :D

Offline rey2000

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 5
  • -Otrzymane: 22
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #10 dnia: 06 Sty 2012, 15:51:07 »
A jesli ja mam konto PAY PAL i chcę wysłać kasę do PL osobie prywatnej (nie dotyczy zakupów)
Napisane jest iż można zapłacić osobie poprostu wpisując jej mail , to czy ta osoba musi miec również to konto???pewnie tak.
A jesli nie ma to dostanie pewnie powiadomienie na maila o tym że takowe konto trzeba sobie załozyć, prosze rozwiać moje watpliwosćci.
pozdrawiam.

Offline Emill

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2
  • -Otrzymane: 19
  • Reputacja: +5/-3
« Odpowiedź #11 dnia: 06 Sty 2012, 17:22:20 »
Tak żeby ta osoba mogła wypłacić kasę, tez musi mieć konto paypal (co jest raczej logiczne ;)), Założenie tego konta to max. minuta (później trzeba je "sparować" ze swoim kontem bankowym, co zabiera trochę dłużej).
Trzeba też pamiętać że te przelewy nie zawsze są darmowe, tu cennik:
https://www.paypal-marketing.pl/klienci_indywidualni/co_to_jest_paypal/oplaty.html#waluty

Jeśli przesyłasz dwie różne waluty, to kursy też są zazwyczaj słabsze niż w bankach/kantorach.

Offline rey2000

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 5
  • -Otrzymane: 22
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #12 dnia: 07 Sty 2012, 02:59:39 »
Dzieki Emill ,wsz jasne ;)

Offline 6palcy

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +1/-0
« Odpowiedź #13 dnia: 07 Sty 2012, 22:31:18 »
z konta pay-pal mozna przesyłać na każde konto na świecie i nie musi to byc paypal. Juz nie pamietam opłat, ale od jakiegoś pułapu nie ma opłaty. Ja tak zwroty dwa przelałem na swoje konto PKO BP i robiłem przelewy z Anglii do polski  bo za free, a nie jakieś westernunion. Kolego Emil mylisz  sie co do tego co napisałeś.

Popatrzyłem teraz  na swoje konto i od 5  lat  trochę sie pozmieniało. Nie ma juz opcji  wysyłki do dowolnego kraju. Tylko Polska i USA, ale jakby zmienił kraj w ustawieniach  to moze  kraje sie zmienia. Tego nie wiem.

I do Polski nie na żadnych opłat za przelew, tylko że trzeba dodać konto jak chcesz wysłać na inne.

Offline Emill

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2
  • -Otrzymane: 19
  • Reputacja: +5/-3
« Odpowiedź #14 dnia: 08 Sty 2012, 20:33:06 »
. Kolego Emil mylisz  sie co do tego co napisałeś.

I do Polski nie na żadnych opłat za przelew, tylko że trzeba dodać konto jak chcesz wysłać na inne.

Jeśli się mylę to uchyl rąbka tajemnicy i wytłumacz nam jak wysłać pieniądze z Danii do Polski za darmo, na pewno wiele osób się ucieszy.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 08 Sty 2012, 20:33:06 »

Ubezpieczenia Samochodu - Niewlasciwa firma podana przy rejestracji auta

Zaczęty przez beenpl20Dział Dania i o Danii

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 13763
Ostatnia wiadomość 12 Lip 2016, 23:59:25
wysłana przez maryo1977
Firma w Dk

Zaczęty przez Firma w DKDział Praca w Danii

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 5984
Ostatnia wiadomość 03 Gru 2014, 12:37:11
wysłana przez frisms
firma Tommy - szukam opinii, czy ktoś jeżdził ?

Zaczęty przez niziolek1Dział Hydepark

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 7423
Ostatnia wiadomość 07 Lut 2013, 19:11:45
wysłana przez niziolek1
problem - mieszkanie, depozyt a firma remontowa po wyprowadzeniu sie

Zaczęty przez help_meDział Pomoc!

Odpowiedzi: 10
Wyświetleń: 11841
Ostatnia wiadomość 19 Sie 2007, 17:32:41
wysłana przez Klingon
Polska firma a podatek w Danii.