poloniainfo.dk

*
Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: opiekun osob starszych  (Przeczytany 4011 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline opiekunka

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
opiekun osob starszych
« dnia: 06 Sty 2012, 21:07:49 »
Witam
szukam mniej wiecej od czerwca pracy jako opiekunka dla osoby starszej,pracowalam juz kiedys w Kopenhadze,opiekowalam sie Polka.Zzawodu jestem pielegniarka,ale nie znam dunskiego tylko podstawowy angielski-w trakcie nauki i dlatego probuje znalezc prace jako opiekun.Chce uczyc sie tez jezyka dunskiego.Dziekuje za jakies ewentualne podpowiedzi,gdzie zwrocic sie o taka prace.Mój mail marzenag16@gmail.com

Offline mawi

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2
  • -Otrzymane: 3
  • Reputacja: +7/-9
    • Status GG
Odp: opiekun osob starszych
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Sty 2012, 22:02:54 »
hej  ,jak dla Ciebie to najlepszym rozwiązaniem to jest ukończyć  kurs duńskiego pd2 albo pd3  i  iść do szkoły Sosu  http://www.sosu.dk/    po tej szkole możesz pracować w domu starości lub  w domach prywatnych ,  dobrze płacą  i stała praca ,
"nie kłóć się z idiotą - sprowadzi cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem."

Offline Juta

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 2
  • Reputacja: +14/-22
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Sty 2012, 00:04:16 »
Koniecznie musisz nauczyc sie dunskiego. W tym sektorze panuje obecnie olbrzymie bezrobocie. Jest mnostwo wyksztalconych, mowiacych po dunsku opiekunow, ktorzy nie maja pracy. Jezyk to podstawa.

Offline tes

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 9
« Odpowiedź #3 dnia: 07 Sty 2012, 00:36:36 »
Jak nauczysz sie dunskiego to idz pracowac jako pielegniarka a nie jako opiekun. Dlaczego nie chcesz kontynuowac pracy w swoim zawodzie skoro jestes pielegniarka? Jesli pracowalas w Polsce w zawodzie nie powinnas miec problemu z uzyskaniem dunskiej autoryzacji. Dokumenty do jej uzyskania nalezy zlozyc w ministerstwie zdrowia. Na stronie ministerstwa powinno byc wszystko opisane. Tak naprawde to dunski teraz to podstawa, bez tego ani rusz. Zycze powodzenia

MalaCzarna

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 07 Sty 2012, 00:49:16 »
Opiekunko,jeśli mogę ci coś doradzić w sektorze pracy ze starszymi nie jest wymagane tyle co twoje bogate duńskie słownictwo
 co baardzo dobra -dokładna wymowa.

W zasadzie ci starzy ludzie domach starców są już bardzo schorowani, często cierpią na różnego demencje starcze tzn.tematy mają ograniczone,słownictwo ubogie ,w koło mówią o tym samym .Dla ciebie jest o tyle lepiej że na początku poznajesz ich i ich słownictwo -uczysz się  tego... ale jeśli odpowiesz ciut ,ciuteńko niewyraźnie /zmienisz jedną literę w wyrazie nie zrozumieją cię i nie chcą z tobą współpracować a to z kolei przekłada się na ocenę twojej pracy i radzenia sobie ze starszymi ludźmi.

Dlatego słuchawki na uszy i pracuj nad tymi wyrazami ,które znasz!

Ja zawsze "kłóciłam" się w szkole gdy chcieli mnie dać do klasy z obcokrajowcami ,chciałam być z duńczykami  aby się maksymalnie obsłuchać z językiem i poznać mentalność duńczyków. POWODZENIA!!!

Offline opiekunka

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 0
« Odpowiedź #5 dnia: 08 Sty 2012, 16:52:37 »
dziekuje bardzo za rady,a moze ktos jeszcze podpowie,gdzie w kopenhadze uczyc sie dunskiego? odplatnie lub nieodplatnie i kto zrobi to lepiej,pozdrowienia

przepraszam w tym miejscu moderatora pewnie,bo ja zamiescilam swoje ogloszenie w innym miejscu,a moderator chyba przeniosl i w nastepnym ogloszeniu wyrazilam swoje zaniepokojenie,bardzo przepraszam :)

fiskeren30

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 08 Sty 2012, 16:58:33 »
a moze ktos jeszcze podpowie,gdzie w kopenhadze uczyc sie dunskiego? odplatnie lub nieodplatnie i kto zrobi to lepiej,pozdrowienia

Idź do swojej komuny i powiedz że chcesz się uczyć języka...oni Cię skierują tam gdzie trzeba. Nauka niełatwa, ale możliwa :) Powodzenia!

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 08 Sty 2012, 16:58:33 »

Offline lilia

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 1
« Odpowiedź #7 dnia: 08 Sty 2012, 22:53:08 »
dziekuje bardzo za rady,a moze ktos jeszcze podpowie,gdzie w kopenhadze uczyc sie dunskiego? odplatnie lub nieodplatnie i kto zrobi to lepiej,pozdrowienia

Moja Droga, TY zrobisz to najlepiej :) Bez Ciebie i Twojej ciężkiej pracy nawet najlepsza szkoła "nie zrobi tego za Ciebie" :D
Powodzenia.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #7 dnia: 08 Sty 2012, 22:53:08 »

Oferta dla osob z Aarhus

Zaczęty przez caramintsDział Århus, Aalborg ...

Odpowiedzi: 11
Wyświetleń: 13908
Ostatnia wiadomość 05 Lis 2007, 23:14:28
wysłana przez mawi
szukam osób...

Zaczęty przez Natalia80Dział Hydepark

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 4597
Ostatnia wiadomość 19 Lis 2013, 18:44:48
wysłana przez Krakers
Interesujące linki dla wszystkich osób planujących wyjazd do Danii- po polsku

Zaczęty przez magrafDział Pomoc!